Akutni apendicitis - slijepo crijevo pod bakterijskom opsadom

Bolesti i stanja / Kirurgija Mario Starešinić dr. med.

Samo 50 posto bolesnika ima tipične simptome dok ostali imaju različite pa je postavljanje dijagnoze znatno teže

Uzrok - bakterijska infekcija

Akutna upala crvuljka (akutni apendicitis) najčešći je uzrok trajne i napredujuće trbušne boli u dobnoj skupini od 10 do 30 godina. Uzrokovana je bakterijskom infekcijom, ali nastanku upale pridonose i brojni drugi čimbenici. Najprihvaćenija je teorija prema kojoj se infekcija razvije kao posljedica opstrukcije (začepljenja) crvuljka i to komadićem stolice, stranim tijelom, povećanim limfnim folikulom ili karcinomom. Nakupljena sluz i bakterije unutar te zatvorene šupljine povise tlak što dovodi do nekroze stjenke crvuljka. U većine bolesnika bakterije razaraju stjenku crvuljka, a nekroza stjenke napreduje sve do puknuća s razvojem difuzne ili lokalizirane upale potrbušnice (peritonitisa). Upalni proces ponekad se može smiriti ako se opstrukcija spontano razriješi. U tom slučaju bolesnik ozdravi bez operacije.Simptomi najčešće prepoznatiljivi

Klinička slika se razlikuje od bolesnika do bolesnika, tako da samo 50 posto bolesnika ima tipičnu simptomatologiju dok druga polovica ima različite simptome pa je postavljanje dijagnoze znatno teže i lakše se učini pogreška. Za varijacije klasične kliničke slike odgovoran je anatomski položaj crvuljka u trbušnoj šupljini, životna dob bolesnika i trudnoća. Tako se npr. akutna upala crvuljka u dojenčadi i male djece brzo razvija i napreduje, simptomi su jače izraženi no nisu svi nužno prisutni. Za razliku od njih, u starijih osoba su simptomi oskudni ili ih uopće nema, a laboratorijski testovi neznatno promijenjeni.

Tipična klinička slika obično počinje grčevitim bolovima u sredini trbuha, odnosno iznad ili oko pupka. Nakon te početne boli obično se javljaju mučnina i povraćanje. Poslije osam i više sati bolovi se sele u desni donji kvadrant trbuha (tzv. ileocekalno područje), gdje se crvuljak najčešće nalazi. Bol na palpaciju je najjača u Mc Burney-evoj ili u Lanz-ovoj točci. Pri daljnjem napredovanju bolesti bol može oslabiti i stvoriti lažan dojam o poboljšanju bolesti, a zapravo znači da je crvuljak postao gangrenozan i da će ubrzo puknuti. Vrlo brzo se ponovno javljaju jaki bolovi, ali ovaj put u cijelom trbuhu, s povraćanjem i difuznom bolnom osjetljivošću trbuha kao znakom difuzne upale potrbušnice. Neki od bolesnika se žale na odbojnost prema hrani i na zatvor, ali mogući su i proljevi.

Akutna upala crvuljka u dojenčadi i male djece brzo razvija i napreduje, simptomi su jače izraženi no nisu svi nužno prisutni

Laboratorijski testovi u bolesnika s akutnom upalom crvuljka pokazuju povećani broj leukocita. Blago povišena tjelesna temperatura prisutna je u većine bolesnika, ali obično ne prelazi 38,5 ºC. Karakteristična je razlika između rektalne i aksilarne (pazušne) temperature.

Osjetljivost i mišićna napetost pri palpaciji desne strane donjeg dijela trbušne stjenke veoma su važni u dijagnosticiranju ove bolesti, no često izostaju u starijih bolesnika. Kašalj će često pri akutnoj upali crvuljka izazvati bol u desnom donjem kvadrantu, dok je pipanje bolno osjetljive mase u navedenom području obično znak puknuća crvuljka s ograničenom nakupinom gnoja (apscesom). Difuzna trbušna osjetljivost i tvrda trbušna stjenka upućuju na puknuće crvuljka s difuznom upalom potrbušnice.

Razvojem ultrazvučne dijagnostike prepoznavanje akutne upale crvuljka znatno je olakšano, jer iskusni radiolog vrlo lako uoči upalno promijenjeni crvuljak.

Prognoza ovisna o brzini

Akutna upala crvuljka liječi se kirurški, a liječenje se sastoji u hitnom odstranjenju crvuljka (apendektomija). Što se dijagnoza ranije postavi i crvuljak prije odstrani prognoza je bolja. Idealno je ako se upala crvuljka prepozna i liječi prije nego što dođe do njegova puknuća i rasapa crijevnog sadržaja po trbušnoj šupljini, jer je u tom slučaju oporavak bolesnika kraći, komplikacije rjeđe, a smrtnost manja.

Ako se kod operacije nađe upala potrbušnice potrebno je uvođenje antibiotika u terapiju. Puknuti crvuljak s lokaliziranom nakupinom gnoja (apscesom) liječi se odstranjenjem crvuljka i drenažom, a ako crvuljak nije moguće odstraniti treba samo drenirati apsces, a bolesnika naručiti na kirurški zahvat odstranjenja crvuljka nakon jedan do tri mjeseca.

Difuzna trbušna osjetljivost i tvrda trbušna stjenka upućuju na puknuće crvuljka s difuznom upalom potrbušnice

Važno je reći da akutna upala crvuljka ima i komplikacije od kojih je glavna upala potrbušnice, zatim upala vena u području opisivane upale, smetnje u prolazu crijevnog sadržaja, infekcija i gnojenje operacijske rane, itd.

Datum objave članka: 1. 10. 2002.
izdvojeni proizvodi