Akutni apendicitis - slijepo crijevo pod bakterijskom opsadom

Bolesti i stanja / Kirurgija izv. prof. dr. sc.   Mario Starešinić dr. med., spec. traumatologije

Samo 50 posto bolesnika ima tipične simptome akutne upale slijepog crijeva dok ostali imaju različite pa je postavljanje dijagnoze znatno teže

Što je akutni apendicitis?

Akutna upala slijepog crijeva ili crvuljka (akutni apendicitis) najčešći je uzrok trajne i napredujuće trbušne boli u dobnoj skupini od 10 do 30 godina. 

Uzrok je bakterijska infekcija, ali nastanku upale pridonose i brojni drugi čimbenici. Najviše prihvaćena je teorija prema kojoj se infekcija razvije kao posljedica opstrukcije (začepljenja) crvuljka i to komadićem stolice, stranim tijelom, povećanim limfnim folikulom (formacija na sluznici koja je posljedica nakupljanja limfocita) ili karcinomom. Nakupljena sluz i bakterije unutar te zatvorene šupljine povise tlak što dovodi do nekroze stjenke slijepog crijeva. U većine bolesnika bakterije razaraju stjenku crvuljka, a nekroza stjenke napreduje sve do puknuća s razvojem difuzne ili lokalizirane upale potrbušnice (peritonitisa). Upalni proces ponekad se može smiriti ako se opstrukcija spontano razriješi. U tom slučaju bolesnik ozdravi bez operacije.Akutna upala slijepog crijeva - simptomi

Klinička slika akutne upale slijepog crijeva razlikuje se od bolesnika do bolesnika, tako da samo 50 posto bolesnika ima tipične simptome dok druga polovica ima različite simptome pa je postavljanje dijagnoze znatno teže i lakše se učini pogreška.

Za varijacije klasične kliničke slike odgovorni su anatomski položaj crvuljka u trbušnoj šupljini, životna dob bolesnika i trudnoća. Tako se, na primjer, akutna upala crvuljka u dojenčadi i male djece brzo razvija i napreduje, simptomi su jače izraženi no nisu svi nužno prisutni. Za razliku od njih, u starijih osoba su simptomi oskudni ili ih uopće nema, a laboratorijski testovi neznatno promijenjeni.

Tipična klinička slika obično počinje grčevitim bolovima u sredini trbuha, odnosno iznad ili oko pupka. Nakon početne boli obično se javljaju mučnina i povraćanje. Poslije osam i više sati bolovi se "sele" u desni donji kvadrant trbuha (tzv. ileocekalno područje), gdje se slijepo crijevo najčešće nalazi. Bol na palpaciju je najjača u Mc Burney-evoj ili u Lanz-ovoj točci.U daljnjem napredovanju bolesti bol može oslabiti i stvoriti lažan dojam o poboljšanju, a zapravo znači da je crvuljak postao gangrenozan (gangrena = odumiranje ili nekroza tkiva najčešće kao posljedica prekida cirkulacije, tj. dotoka kisika i hranjivih tvari) i da ubrzo puknuti. Vrlo brzo se ponovno javljaju jaki bolovi, ali ovaj put u cijelom trbuhu, s povraćanjem i difuznom bolnom osjetljivošću trbuha kao znakom difuzne upale potrbušnice. Neki od bolesnika se žale na odbojnost prema hrani i na zatvor, a moguć je i proljev.

Važno je reći da akutna upala crvuljka ima i komplikacije od kojih je glavna upala potrbušnice, a zatim slijede upala vena u području opisivane upale, smetnje u prolazu crijevnog sadržaja, infekcija i gnojenje operacijske rane itd.

Dijagnostika akutnog apendicitisa

Laboratorijski testovi u bolesnika s akutnom upalom slijepog crijeva pokazuju povećani broj leukocita. Blago povišena tjelesna temperatura prisutna je u većine bolesnika, ali obično ne prelazi 38,5 ºC. Karakteristična je razlika između rektalne i aksilarne (pazušne) temperature.

Osjetljivost i mišićna napetost pri palpaciji desne strane donjeg dijela trbušne stjenke veoma su važni u dijagnosticiranju ove bolesti, no često izostaju u starijih bolesnika. Kašalj će često pri akutnoj upali crvuljka izazvati bol u desnom donjem kvadrantu, dok je pipanje bolno osjetljive mase u navedenom području obično znak puknuća crvuljka s ograničenom nakupinom gnoja (apscesom).

Difuzna trbušna osjetljivost i tvrda trbušna stjenka upućuju na puknuće crvuljka s difuznom upalom potrbušnice.

Razvojem ultrazvučne dijagnostike prepoznavanje akutne upale crvuljka znatno je olakšano, jer iskusni radiolog vrlo lako uoči upalno promijenjeni crvuljak.Dijagnostički proces može otežati postupak samog bolesnika koji zbog bolova u trbuhu samoinicijativno uzme neko sredstvo protiv bolova. To je pogrešan pristup jer se na taj način zamaskira trenutačno stanje što otežava dijagnostički proces i zaključivanje. U takvim situacijama uputno je piti čaj i biti na dijeti. Ako su bolovi unatoč tome prisutni i nakon par sati, a ostali simptomi se pogoršavaju neodgodivo se treba javiti liječniku.

Akutni apendicitis - liječenje

Akutna upala crvuljka liječi se kirurški, a liječenje se sastoji u hitnom odstranjenju crvuljka (apendektomija).Što se dijagnoza ranije postavi i crvuljak prije odstrani prognoza je bolja. Idealno je ako se upala crvuljka prepozna i liječi prije nego što dođe do njegova puknuća i rasapa crijevnog sadržaja po trbušnoj šupljini, jer je u tom slučaju oporavak bolesnika kraći, komplikacije rjeđe, a smrtnost manja.

Ako se kod operacije nađe upala potrbušnice potrebno je uvođenje antibiotika u terapiju. Puknuti crvuljak s lokaliziranom nakupinom gnoja (apscesom) liječi se odstranjenjem crvuljka i drenažom, a ako crvuljak nije moguće odstraniti treba samo drenirati apsces, a bolesnika naručiti na kirurški zahvat odstranjenja crvuljka nakon jedan do tri mjeseca.

U nekim situacijama utvrdi se upalni proces, ali uz naznake spontanog smirivanja kada se radi o subakutnoj (tinjajućoj) upali. Čak i u ovu vrstu upale trebalo bi odmah kirurški riješiti jer skoro svaka takva, spontano ili antibioticima zaliječena upala crvuljka završi ponovnom upalom za nekoliko tjedana ili mjeseci, kada se vremenski okvir od ponovljene upale crvuljka do pucanja stjenke crijeva skraćuje, a mogućnost komplikacija povećava.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 10. 2022.
izdvojeni proizvodi