Kako izbor donjeg rublja utječe na intimno zdravlje

Žensko zdravlje / Prevencija

Pri kupnji donjeg rublja pripazite da osim estetskog zadovoljite i kriterij kvalitete jer krivi izbor može dovesti do vaginalne infekcije

Je li svako lijepo donje rublje dobro za vaše zdravlje?

U današnje vrijeme brojnih trgovina i internet kupovine, kupnja odjeće nikada nije bila jednostavnija i dostupnija. Možete pronaći sve što poželite - od širokog izbora boja, veličina i vrsta tkanine do povoljnijih ili skupljih komada. Pri takvom izboru valja se snaći i imati dobro posložene prioritete. No, možda je najvažnije dobro paziti pri kupnji donjeg rublja jer krivi odabir može imati ozbiljnije posljedice lošeg outfita, to jest može izazvati infekciju intimnog područja.

Ako se na vašem popisu za kupnju nalazi donje rublje, bez obzira je li za vašu upotrebu ili je mogući poklon, svakako obratite pozornost da osim estetskog zadovoljite i kriterij kvalitete.

Vaginalna flora - čuvar zdravlja vaginalne sluznice

Preuske gaćice ili gaćice od sintetike i svile mogu dovesti do povećanja temperature i vlažnosti u intimnom području te tako stvoriti savršene uvjete za rast i razvoj bakterija.
 
Naime, iako je vaginalna mikroflora pri rođenju sterilna, brzo postaje složena zajednica različitih mikroorganizama koji u određenim omjerima čine dobro vaginalnoj sluznici - sudjeluju u raznim fiziološkim procesima, održavaju optimalnu pH vrijednost i u konačnici čuvaju zdravlje organizma. Ključ je u omjeru bakterija koje se nalaze u rodnici, jer sve dok prevladavaju dobre bakterije koje pomažu u obrani od raznih patogena nema ni poteškoća.
 
Takve dobre bakterije zovu se laktobacili. Ukoliko se promijene uvjeti, poput povećanja temperature, vlažnosti ili promjene kiselosti intimnog područja, povećava se mogućnost narušavanja ravnoteže mikroflore i da, uslijed prekomjernog razmnožavanja bakterija, dođe do vaginalne infekcije, odnosno do bakterijske vaginoze.

Glavni uzročnik vaginalnih infekcija

Mnoge žene ne znaju da vodeći uzročnik vaginalnih infekcija nije gljivica već bakterija. I to ne bilo koja, već Gardnerella vaginalis, anaerobna bakterija koja prirodno obitava u organizmu i sastavni je dio flore debelog crijeva i maternice. Kada se iz svojih „prirodnih staništa“ preseli u rodnicu i dođe do njezina razmnožavanja, nastaje bakterijska vaginoza.
 
Neki od simptoma vaginoze su pojačan iscjedak (rijedak, vodenast, sivi ili bijeli sekret) i neugodan miris (po ribi). Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, trebali biste se savjetovati s vašim ginekologom koji će bakterijsku vaginozu potvrditi pregledom i jednim od ova tri načina: uzimajući uzorak s vaginalne stijenke, korištenjem „Whiff“ testa kojim se testira iscjedak ili mjerenjem pH vrijednosti rodnice.
 
U slučaju potvrde vaginoze, ginekolog može propisati terapiju antibioticima čija uporaba i inače ima veliki utjecaj na fiziološku floru rodnice na način da otežava održavanje ravnoteže mikroflore sluznice. Liječenje antibioticima usmjereno je na uništavanje patogenih mikroorganizama, ali pritom nastradaju i dobre bakterije te kao rezultat možemo imati ponavljajuće infekcije.

Važno je vratiti ravnotežu

Dakle, izuzetno je važno što prije vratiti prirodnu ravnotežu i dominaciju laktobacila kako bi se infekcija povukla. Također, bitno je regulirati pH vrijednost i poticati rast dobrih bakterija kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža.
 
Što možete učiniti za zdravlje svog intimnog područja? 
  1. pri odabiru donjeg rublja birajte ugodno pamučno rublje
  2. pri pranju donjeg rublja ne koristite agresivne deterdžente pune parfema
  3. pokušajte spavati bez donjeg rublja
  4. za održavanje higijene intimnog područja koristite blago sredstvo koje ne izaziva iritacije, ne remeti normalnu floru rodnice, bez parfema je i konzervansa (npr. Multi-Gyn FemiWash)
  5. upoznajte saveznike koji ublažavaju i sprječavaju bakterijsku vaginozu, kao što su Multi-Gyn proizvodi.

Zašto Multi-Gyn Actigel treba biti dio vaše „standardne opreme“?

Multi-Gyn Actigel trenutačno ublažava svrbež, iritaciju i druge neugodne simptome uzrokovane bakterijskom vaginozom. Temelji se na patentiranom 2QR kompleksu - tvari koja ima jedinstvenu sposobnost blokiranja lijepljenja štetnih bakterija na rodnicu i stidnicu i to na siguran i bezopasan način. Naime, njegova osnova nisu toksične tvari i jake kemikalije, već biljka Aloe Barbadensis, stoga nema štetnih nuspojava.
 
Multi-Gyn Actigel također pomaže u oporavku tkiva i uspostavljanju optimalne kiselosti (pH vrijednosti) rodnice te stimulira razvoj dobrih bakterija - laktobacila.
 
Ukratko, Multi-Gyn Actigel pomaže u vraćanju i održavanju iznimno važne ravnoteže mikroflore, koja je, kako smo već naglasili, preduvjet zdravlja vaginalne sluznice.
Datum objave članka: 22. 12. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi