Indeks tjelesne mase (ITM, BMI) - kalkulator

Indeks tjelesne mase - ITM (engl. Body Mass Index, BMI) je jedan od načina procjene uhranjenosti, a uzima u obzir odnos tjelesne mase i kvadrata visine osobe. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo, vrijednosti preporučenog BMI-a su iste za oba spola, a kreću se u rasponu od 18,5 do 24,9 kg/m2Ovaj izračun namijenjen je odraslim osobama iznad 18. godine. Podaci dobiveni ovim izračunom ne mogu biti zamjena za dijagnozu ili savjet zdravstvenih djelatnika.

Indeks tjelesne mase razvio je Adolphe Quetelet tijekom 19. stoljeća, kao pokazatelj rizika od bolesti.

Rasponi indeksa tjelesne mase temelje se na učinku prekomjerne tjelesne masnoće na obolijevanje i smrtnost i u korelaciji su s pretilošću - kako se BMI povećava, tako se povećava i rizik od bolesti.

Tijekom 1970-ih, a posebno na temelju podataka i izvještaja iz studije sedam zemalja, istraživači su primijetili kako se čini da je BMI dobar pokazatelj problema s prekomjernom tjelesnom masom te je postao najviše korišteni alat za povezivanje zdravstvenih rizika s tjelesnom masom na razini populacije.

Neka uobičajena stanja povezana s prekomjernom težinom i pretilošću uključuju: preranu smrt, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, osteoartritis, neke karcinome i dijabetes.

Premda je BMI naširoko korišten i koristan indikator zdrave tjelesne mase, kao i svi drugi pokazatelji ima svoja ograničenja. To je matematički model koji ljudski organizam svodi na brojeve, rezultat koji daje je okvirni jer postoje odstupanja u izračunima kod korištenja različitih metoda, a formula je dizajnirana na način da odgovara širokoj publici, ovisi samo o visini i težini i ne uzima u obzir specifičnosti pojedinca, kao što su spol, mišićna masa, koštana masa, masno tkivo, etnička pripadnost, tjelesna aktivnost i druge. Iz tog razloga se očekuje da u nekim slučajevima pretilost precjenjuje, a u drugima podcjenjuje (na primjer, sportaš s visokim udjelom mišićne mase može imati BMI viši od normalnog, dok u isto vrijeme starija osoba koja vodi sjedilački način života može imati BMI unutar referentnih vrijednosti, a da pritom ima visok udio tjelesnih masti).

S obzirom da je svaka osoba individua sa svojim specifičnostima, prilikom tumačenja brojeva u razmatranje treba uzeti brojne druge čimbenike. Stoga, ovi izračuni ne mogu zamijeniti cjelovitu analizu zdravstvenih profesionalaca.
 
Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija / regionalni ured za Europu (https://www.euro.who.int/)

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase

Vaš ITM
--

Legenda

ITM RASPONNUTRITIVNI STATUS
ispod 18.5Pothranjenost
18.5–24.9Normalna tjelesna masa
25.0–29.9Preuhranjenost
30.0–34.9Pretilost 1. stupnja
35.0–39.9Pretilost 2. stupnja
preko 40Pretilost 3. stupnja