Korektivna kozmetika - tajna savršenog tena

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Maja Rančić dipl. ing. preh. teh.

Korektivna kozmetika omogućuje prikrivanje (kamuflažu) nesavršenosti tena, a kako nije dio šminke u užem smislu riječi, namijenjena je jednako muškarcima i ženama

Nepravilnosti kože stvaraju nezadovoljstvo

Sve nesavršenosti tena, bile one privremene ili trajne nepravilnosti, stvaraju nezadovoljstvo i osjećaj neugode kod osoba koje ih "nose". Iako je često neutemeljeno, mišljenje da sugovornik pomno promatra te estetske manjkavosti, rezultira promjenom ponašanja, a moguće i socijalnog otuđivanja.

Među sitnije nepravilnosti kože ubrajaju se manji prištići, akne, ožiljci, podočnjaci, nezgodno smješten madež, crvenilo, hiperpigmentacije i neujednačen ten. Takve, manje promjene pogađaju velik broj ljudi, češće žena. Veće nepravilnosti na koži, poput angioma, vitiliga ili urođenih madeža, u estetskom smislu su izraženije i rjeđe se pojavljuju, podjednako kod oba spola.

Prikrivanje i jednih i drugih moguće je uz pomoć korektivne kozmetike.

Što je to korektivna kozmetika?

Korektivna kozmetika je kozmetika koja omogućuje prikrivanje (kamuflažu) nesavršenosti tena i koja može u velikoj mjeri pridonijeti rješenju problema i zadovoljstvu osobe, pogotovo kad su posrijedi pogledima najizloženiji dijelovi tijela - koža lica ili vrata.

Radi se o posebno osmišljenim proizvodima koji su svojim sastavom prilagođeni i najosjetljivijoj koži (ne sadrže parfeme i konzervanse, hipoalergeni su i nekomedogeni) i dobre su podnošljivosti, a visok postotak pigmenta (i do 40 posto) čini ih dovoljno moćnima i pouzdanima za veće prikrivanje.

  Korektivna kozmetika nije dio make upa u užem smislu riječi, i namijenjena je jednako muškarcima i ženama, dakle svim osobama koje žele prikrivanjeneovisno o tipu kože. 

  Neutralizacija nepravilnosti kože pomoću boje

  Korektivna kozmetika temelji se na neutralizaciji nepravilnosti bojom. Ova tehnika koristi se načelom suprotnih boja u spektralnom krugu, odnosno miješanju komplementarnih boja, čime se boja neutralizira i smanjuje njezin intezitet.

  Bez obzira na vidljivost promjene, njezinu veličinu, oblik, položaj ili uzrok nastanka, za prekrivanje nepravilnosti tena najvažnije je odabrati odgovarajuću boju kako bi neutralizirali boju same promjene. Pri tom nam je od velike koristi upravo podjela osnovnih nepravilnosti prema boji i to na:

  • nepravilnosti kod kojih prevladava crvena boja - eritroza, kuperoza, rozacea, vidljive kapilare, svježi ožiljci, akne.... Njih neutralizira zelena boja.
  • nepravilnosti kod kojih prevladava plava boja - plavičasti podočnjaci, modrice i podljevi nakon operativnih zahvata, proširene vene... Njih neutralizira žuta boja.
  • druge nepravilnosti (svjetlije ili tamnije od boje prirodnog tena) - hiperpigmentacije (melazma, pjege), depigmentacije (vitiligo, stari ožiljci) i neujednačen ten. Kod korekcije se koriste bež, smeđe i koraljne nijanse.

  Couvrance korektivna kozmetika

  Couvrance korektivna kozmetika afirmirala se kao specijalist u korektivnoj kozmetici, a omogućuje prikrivanje sitnih nepravilnosti (mrlje, crvenilo, podočnjaci, prištići), kao i onih većih (madeži, proširene kapilare, ožiljci, vitiligo ili modrice).

  Osmislili su je dermatolozi koji su željeli pronaći šminku prilagođenu i najosjetljivijoj koži, nastojeći održati visoke standarde čistoće i kvalitete proizvoda.

  Couvrance liniju čine proizvodi za svakodnevno šminkanje i korekciju bojom, ispitani pod nadzorom dermatologa i potpuno sigurni za primjenu. Ne sadrže parfeme i konzervanse, hipoalergeni su i nekomedogeni, te imaju odgovarajući faktor zaštite od sunca.

  Način nanošenja Couvrance korektivne kozmetike je specifičan i potrebno je poštivati nekoliko osnovnih pravila prilikom nanošenja:

  • prije svega, kožu je potrebno temeljito očistiti
  • potom treba nanijeti odgovarajuću hidratantnu kremu za lice, što čini dobru podlogu
  • slijedi neutralizacija bojom: proizvod se nanosi u manjim količinama da ne prevlada boja korektora; u kombinaciji s podlogom treba činiti svijetlo sivkastu bazu
  • ujednačavanje tena tekućim puderom ili kompaktnom obojenom kremom provodi se laganim utapkavanjem na kožu, pokretima bez razmazivanja proizvoda preko lica, a zbog visoke koncentracije pigmenta dovoljne su male količine proizvoda za potpun učinak prikrivanja te prozračan i prirodan izgled
  • ostaju samo učvršćivanje šminke prozračnim mozaičnim puderom i nanošenje maskare te fiksacija šminke Avène termalnom izvorskom vodom.


  Couvrance proizvodi mogu se sa sigurnošću primjenjivati i nakon manjih dermatoloških tretmana, kao što su kemijski piling, laser, mikrodermoabrazija, mezoterapija ili primjena dermalnih filera. Na taj način pacijent nakon tretmana izlazi iz ordinacije zadovoljan, jer su vješto prikrivene moguće posljedice tretmana, poput crvenila, podljeva ili oteklina.


  Izvor fotografije: Shutterstock
   

  Datum objave članka: 1. 12. 2014.
  promo
  izdvojeni proizvodi