Izvan maternice je drukčije...

Dermokozmetika / Njega dječje kože Maja Rančić dipl. ing. preh. teh.

Promjene koje se javljaju na koži djece u prvim mjesecima života najčešće su bezazlene i ne trebaju vas zabrinjavati. Nije potrebno pribjegavati agresivnim tretmanima. Toj delikatnoj koži potrebna je samo odgovarajuća njega.

Nakon rođenja, njihov cijeli svijet se mijenja.  Dijete iz sigurnog, vodenog skrovišta maternice, dolazi u novo, potpuno drukčije okruženje.  Koža novorođenčeta je po prvi put izložena brojnim vanjskim utjecajima.  Termičkim, mehaničkim i mikrobiološkim. Zaštitna funkcija kože nije upitna, ali koža dojenčeta je još pomalo nezrela i posebno je ranjiva. Ima specifičnu građu. Površinski sloj puno je nježniji  nego onaj odrasle osobe, a potkožno tkivo manje masno. Manje lipida i veći sadržaj vode čini kožu dojenčeta visoko propusnom. Mehanizam termoregulacije nije još usavršen. Izlučivanje znoja, kao reakcija na povećanje temperature okoline, proces koji se normalizira tijekom prve godine života. Ni aktivnost žlijezda lojnica nije u potpunosti razvijena.

Uz sve navedeno, važno je znati i da je površina kože novorođenčeta u odnosu na masu tijela, do sedam puta veća nego u odrasle osobe. Tako velika relativna površina kože i njena visoka propusnost, čine je posebno osjetljivom na lokalne tretmane. Velike količine neodgovarajućih proizvoda za higijenu ili njegu mogu ugroziti zdravlje dojenčadi. Upotreba agresivnih sredstava može dovesti do poremećaja termoregulacije, infekcije, trovanja ili poremetiti ravnotežu elektrolita u tako ranoj dobi. Stoga budite pažljivi u odabiru kozmetičkih sredstava za svoje dijete i ne započinjite lokalnu terapiju bez konzultacije s liječnikom.

Uobičajene promjene na koži

U razvoju djeteta javljaju se određena stanja kože koja se smatraju normalnim fiziološkim fenomenom prilagodbe na uvjete života izvan maternice, koja roditelji često pogrešno protumače, pa panično posežu za raznim lokalnim tretmanima.

Ljuštenje kože je normalna pojava prvih dana nakon rođenja, malo izraženija kod prenesene djece. Zajedno s nezrelom funkcijom žlijezda znojnica, roditeljima ostavlja dojam da je koža djeteta izrazito suha. U takvim slučajevima ne preporučuje se mazanje kože. Površinski sloj će otpasti i otkriti zdravu kožu.

Prolazna hormonska aktivnost tijekom prvih mjeseci izaziva žlijezde lojnice na pojačano lučenje i pojavu sjajne kože, masne kose i tjemenice kod djeteta. Ta privremena seboreja može potaknuti razvoj gljive roda Malassezija i komplicirati te prolazne i inače bezopasne simptome.
 

Što koža novorođenčeta treba?

U odabiru kozmetičkih sredstava vrijedi pravilo “manje je bolje".  Za higijenu vaše bebe u prvim danima koristite samo vodu. Postupno uvodite blago sredstvo za pranje. Za higijenu i njegu dojenčadi i male djece treba birati proizvode koji ne sadržavaju visoko alergene i iritirajuće konzervanse. Sindeti (synthetic detergents) su dobra alternativa sapunima. Peru jednako dobro, a njihova prednost je to što su nižih pH vrijednosti i koža ih bolje podnosi. Pjenušave kupke se ne preporučuju. Takve kupke sadrže detergente koji uništavaju korisnu bakterijsku floru kože i uklanjaju zaštitni kiseli sloj. Većini dojenčadi tijekom prve godine kosu ne treba šamponirati. Ukoliko imaju puno kose, najbolji izbor su blagi šamponi, bez mirisa i boje.

Za njegu tijekom hladnih dana i pri izlascima na otvoreno koristite prilagođene zaštitne kreme. Redovito njegujte i pelensku regiju, te na vrijeme reagirajte na simptome pelenskog osipa.

Njega vlasišta novorođenčadi i male djece

U prvim tjednima života vašeg djeteta, njega vlasišta svodi se na odstranjivanje tjemenice. Preporuka je koristiti hipoalergen i pod nadzorom dermatologa ispitan proizvod, a takva je Kelual keratoreducirajuća emulzija - pouzdan odabir za tretiranje tjemenice. Nježno uklanja ljuskice, umiruje i hidratizira kožu vlasišta i lica dojenčadi i male djece. Učinkovitost formule i sigurnost svakodnevne upotrebe omogućava kombinacija aktivnih sastojaka. Kelual keratoreducirajuća emulzija sadrži – keluamid - blagi, ali visoko učinkovit keratolitik, nježan za svakodnevnu primjenu, bez kiselina. Drugi aktivni sastojak ove formule je glicerol, u funkciji ovlaživača.  Formula je minimalistička, ali potpuna keratoregulirajuća njega za vlasište i lokalizirana područja na licu dojenčadi i male djece. 

Način uporabe:
Kelual keratoreducirajuću emulziju potrebno je nanijeti na tjemenicu jednom dnevno, lagano masirajući. Ostaviti da djeluje 15 minuta, zatim isprati uz pomoć blagog sredstva za pranje kože dojenčeta. Kod tretiranja seboroičnih područja na licu, Kelual emulziju nije potrebno ispirati.
 
Uz kvalitetan odabir dermokozmetičkih proizvoda – ispitanih i prilagođenih za njegu i higijenu kože djeteta u tako ranoj dobi,  većina promjena na koži lako se i sigurno umiruje. Nježnoj koži novorođenčeta možete pružiti ugodu i zaštitu, bez straha, svaki dan.
 
Datum objave članka: 1. 2. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi