Bezazleni kožni problemi

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Kako prirodni mehanizmi zaštite kože od upale kod beba nisu potpuno razvijeni, svako oštećenje, ako ga se pravodobno ne tretira, povećava rizik od upale

Sadržaj članka
Bezazlene iritacije

Koža novorođenčeta je po svojoj strukturi i funkcijama nezrela i jako se razlikuje od kože odrasle osobe. Smatra se da ne dosegne potpunu zrelost sve do osme ili devete godine, pa čak i do puberteta, koji karakterizira pojačano lučenje žlijezda lojnica. Bez potpuno razvijenih prirodnih zaštitnih mehanizama, koža bebe zahtijeva proizvode koji su strogo prilagođeni njezinim nedostacima i posebnostima. Postoji nekoliko prirodnih mehanizama koji kožu štite od upale. No, ni oni kod beba nisu potpuno razvijeni, zbog čega sva oštećenja, pa čak i dobroćudne iritacije, povećavaju rizik od nastanka upale ako ih se pravodobno ne tretira.

Bezazlene iritacije

Mliječni osip (milia) - Riječ je o sitnim bijelim papulama ispunjenima sebumom (lojem). Obično su prisutne već od rođenja, na nosu, čelu i bradi. Ne zahtijevaju posebnu njegu i spontano nestaju početkom trećeg tjedna života.

Novorođenačke akne - Lezije koje se mogu pojaviti po licu vezane su uz prejaku stimulaciju lojnih žlijezda. Preporuka je redovito čišćenje bebina lica, no bez korištenja masnih krema. Akne također spontano nestaju nakon trećeg mjeseca života.

Osip uzrokovan vrućinom - Manifestira se u obliku malih crvenkastih mjehurića ispunjenih prozirnom tekućinom. Zahvaća gornji dio grudnoga koša, pregibe vrata, ruke i pazuhe, a katkad i lice i čelo. Češće se javlja u ljetnom razdoblju. Obično ga uzrokuje prekomjerno odijevanje, odnosno utopljavanje bebe. Bebu treba laganije odjenuti, nije je potrebno previše pokrivati, sobnu temperaturu treba spustiti i bebu češće kupati.

Suha koža - Bebina koža je često suha, pa se obično zbog pretjerana slinjenja tijekom rasta zuba ili zbog hladnoće javlja crveno suho perutanje oko usta i na obrazima. Kako bi se zaštitila bebina koža, poželjno je nekoliko puta dnevno nanijeti A-Derma Primalba Cocoon kremu, a za kupanje se preporučuje A-Derma Primalba gel za čišćenje 2u1.

Iritacije i crvenilo u pregibima - Pregibi vrata, pazuha, prepona, guze i iza uha su vrlo osjetljive zone, gdje se koža lako nadraži ili ošteti, kad se, zbog tendencije nakupljanja vlage, lako može razviti upala. Zato kožu u pregibima treba dobro očistiti i osušiti. Za umirenje nadraženih područja  može se koristiti A-Derma Cytelium sprej koji suši. Ovaj proizvod ima dvostruki učinak na vlažne iritacije – suši i umiruje iritiranu kožu

Tjemenica - Zbog hormonalne neravnoteže tijekom prvih mjeseci bebina života često se prekomjerno luči sebum, koji se nakuplja i stvara ljuskice na licu, tjemenu i vjeđama. Ljuskice se obično upale i pretvore u bijele, debele krastice koje se čvrsto drže za kožu. Riječ je o tjemenici, koja može strašno izgledati, no nema opasnosti. Nerijetko se može javiti i nakon prve godine života.
 
Datum objave članka: 1. 6. 2018.
promo
izdvojeni proizvodi