FertilityCare pristup ženskom zdravlju i plodnosti

Žensko zdravlje / Reprodukcija Katarina Grgić bacc. med. techn., certificirana FertilityCare stručnjakinja

Uz pomoć ženina kalendara s bilješkama o menstruacijskom ciklusu dobiva se puno više informacija o zdravlju i plodnosti žene, mogu se raditi ciljane pretrage i primijeniti odgovarajuća terapija

Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska je udruga koja nastoji svim ljudima u Hrvatskoj omogućiti dostupnost FertilityCare sustava, zahvaljujući kojem spoznaju vlastitu plodnost, mogu planirati obitelj ili dobiti pomoć u slučaju neplodnosti, spontanih pobačaja i sličnih problema. Upućuje ih se i na NaPro liječenje dostupno u većini okolnih zemalja.

Uz to, nastojimo upoznati zdravstvene djelatnike, pacijente i širu javnost o NaPro liječenju te ga s vremenom integrirati i u naše društvo, s obzirom na to da je manje invazivno, pruža holistički i individualan pristup pacijentu, svima je moralno prihvatljivo, a troškovi, kao i komplikacije, znatno su manji u usporedbi s klasičnim pristupom liječenja neplodnosti.

Prirodno planiranje obitelji

FertilityCare sustav (engl. Creighton Model FertilityCare System) suvremena je metoda prirodnog planiranja obitelji razvijena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, a začetnik joj je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog. Nastala je osamdesetih godina prošloga stoljeća i danas se poučava diljem svijeta. U Hrvatskoj je poučava i promovira Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska, osnovan 2008. u Zagrebu. Centar okuplja i stručnjake iz tog područja.

Prirodno planiranje obitelji označava ponašanje u skladu s prirodnim promjenama plodnih i neplodnih faza u tijelu žene. Kako bi to bilo moguće, trebamo poznavati vlastito tijelo i pratiti znakove koje nam šalje, što je i razlog zašto se prirodno planiranje obitelji uči od educiranih osoba koje pružaju znanje i podršku te usmjeravaju par prema putu otkrivanja i učenja o vlastitoj plodnosti.

U suvremene prirodne metode planiranja obitelji ubrajaju se: Billingsova ovulacijska metoda (BOM), FertilityCare sustav (FCS) i Simtotermalne metode (STM). U Hrvatskoj su dostupne i edukacije o Billingsovoj ovulacijskoj metodi koje provodi Centar za prirodno planiranje obitelji.

Prirodno planiranje obitelji nema nuspojava jer je potpuno usklađeno s prirodom ženskog ciklusa i ne šteti okolišu, a ujedno nam omogućava da vlastitu plodnost prihvatimo kao dio zdravlja

U sklopu zdravstvenog sustava, ove prirodne metode ne spominju se puno niti se preporučuju, jer su iz nekoga nepoznatog razloga zanemarene i zapostavljene u edukaciji zdravstvenih stručnjaka, zbog čega je parovima sužen izbor.

Kako plodnost funkcionira

Navedene suvremene metode prirodnog planiranja obitelji odnose se na bitne fiziološke promjene tijekom menstruacijskog ciklusa, koje bi svaka žena trebala znati prepoznati i biti ih svjesna. Nastup menstruacije prepoznajemo po pojavi menstruacijskog krvarenja, nakon kojeg najčešće uslijedi "suho" razdoblje bez promjena. Nakon nekoliko "suhih" dana pojavi se karakteristična cervikalna sluz, koja nastaje nekoliko dana prije ovulacije, a žena je lako primjećuje. Cervikalna sluz jako je bitna za našu plodnost jer omogućava preživljavanje spermija do trenutka ovulacije.

U početku je oskudnija, s tim da svakim danom postaje obilnija, rastezljivija i skliska. Kad dosegne svoj vrhunac, uslijedi nagla promjena iscjetka, to jest nastupa "suho" razdoblje ili je sluz vrlo oskudna. Vrhunac sluzi najčešće je dan ovulacije, no može doći i do tri dana poslije, tako da se još tri dana broje kao plodna. Ostatak ciklusa do početka sljedeće menstruacije smatra se neplodnim razdobljem i uglavnom je bez ikakva iscjetka.

Promatrajući te promjene, svaka žena može primijetiti nastupanje i završetak plodnog razdoblja. Čak i žene koje kontinuirano primjećuju nekakav iscjedak mogu zamijetiti da se iscjedak u plodnom razdoblju mijenja, tako da su metode primjenjive i u takvim slučajevima, kao i u slučaju neredovitog ili dugog ciklusa, tijekom dojenja ili klimakterija, nakon uzimanja hormonalne pilule i tijekom cijele reproduktivne dobi žene.
Uz to, praćenje ciklusa daje nam važne informacije o plodnosti i zdravlju žene.

Žene koje promatraju svoje cikluse mogu na vrijeme prepoznati znakove upale ili promjena na cerviksu i pravodobno se obratiti liječniku. Po određenim znakovima mogu se prepoznati i rizici za smanjenu plodnost i spontani pobačaj. Prepoznavanje vremena ovulacije omogućava pouzdaniju procjenu termina poroda u slučaju začeća.

NaPro pruža individualan i cjelovit (holistički) pristup skrbi o ženskom zdravlju, a provode ga za to posebno educirani liječnici

Prirodno planiranje obitelji nema nuspojava jer je potpuno usklađeno s prirodom ženskog ciklusa i ne šteti okolišu, a ujedno nam omogućava da vlastitu plodnost prihvatimo kao dio zdravlja, što pobuđuje osjećaj poštovanja prema našoj i tuđoj plodnosti te smanjuje rizik za promiskuitetno ponašanje. Parovi koji ga koriste svjedoče o produbljivanju veze te poboljšanju komunikacije i predanosti.

To je normalno, jer za planiranje obitelj na ovakav način muškarac i žena moraju surađivati, biti otvoreni jedno prema drugome, međusobno se uvažavati, kao i prirodni ritam svoje plodnosti, što ih katkad stavlja pred različita iskušenja i potiče kreativnost u vezi. Suvremene metode prirodnog planiranja obitelji daju potpuno znanje o vlastitoj plodnosti, što smanjuje napetost, izgrađuje povjerenje u sebe i u samu metodu, a to je ključno za osjećaj sigurnosti, staloženosti i zadovoljstva.

Holističkim pristupom do cilja

Za razliku od ostalih suvremenih metoda, FertilityCare sustav je standardizirana metoda u kojoj svaka žena na isti način promatra promjene u ciklusu i na isti način ih bilježi. Takav način praćenja ciklusa omogućio je razvoj novog pristupa ženskom zdravlju i plodnosti nazvanog NaPro liječenje (engl. NaPro Technology – tehnologija prirodne prokreacije), a odnosi se na dijagnosticiranje i liječenje problema ginekološkog zdravlja i plodnosti na temelju bilješki plodnosti koje se vode putem FertilityCare™ sustava.

Cilj NaPro liječenja je osposobiti tijelo da prirodnim putem dođe do začeća i da se trudnoća održi. NaPro pruža individualan i cjelovit (holistički) pristup skrbi o ženskom zdravlju, a provode ga za to posebno educirani liječnici. Najčešće se koristi kod problema neplodnosti (ženske i muške) i spontanih pobačaja, ali i u slučaju različitih hormonalnih problema, cista, neurednih krvarenja, PMS-a i slično.

Ključ liječenja je postavljanje dijagnoze. Zahvaljujući cjelovitom i individualnom pristupu, uz pomoć ženina kalendara s bilješkama o ciklusu dobiva se puno više informacija o zdravlju i plodnosti žene, mogu se raditi ciljane pretrage i primijeniti odgovarajuća terapija. Normalne vrijednosti određenih pretraga, kao i principi izvođenja, razlikuju se u NaPro liječenju i u klasičnom pristupu. Uzrok (najčešće više njih) se otkrije u gotovo 100 posto parova koje muči neplodnost ili spontani pobačaji.

Važno je istaknuti da NaPro gleda na neplodnost kao na kroničnu bolest koja zahtijeva određeni tretman: uzrok se nastoji ukloniti, a organizam dovesti u stanje zdravlja kako bi se trudnoća dogodila prirodnim putem i kao takva održala do kraja. U liječenju se najčešće koriste hormonalna terapija i različiti lijekovi, ali i nadomjesna prehrana, dijetalne preporuke i slično. Naravno, katkad je potreban i kirurški zahvat.

Uz NaPro metodu roditelji su postali parovi s različitim dijagnozama (uključujući endometriozu, smanjenu rezervu jajnika, vrlo loš nalaz spermiograma i druge teže bolesti), kao i oni koji su prethodno neuspješno prošli različite metode pomognute oplodnje. U slučaju neplodnosti, učinkovitost (za žene prosječne dobi 35-36 godina i prosječnog pokušaja začeća od pet do šest godina) iznosi više od 52 posto, a za žene s ponavljajućim spontanim pobačajima blizu 80 posto. Učinkovitost se mjeri rođenjem živog djeteta po paru koji se liječi. NaPro liječenju ne mogu pristupiti žene u menopauzi, muškarci s azoospermijom (potpunim nedostatkom spermija) i žene kojima su oba jajovoda začepljena (koji se ne mogu kirurški reparirati).

Za više informacija posjetite www.fertilitycare.hr.

Datum objave članka: 1. 12. 2015.