Hernije u dječjoj dobi - zabrinjavajuća izbočenja

Bolesti i stanja / Kirurgija prim. dr. sc.   Antun Kljenak dr. med., FEPS, spec. dječje kirurgije

Svaka odgoda točne dijagnoze hernije u akutnom stanju može uzrokovati nepovratnu štetu za zdravlje djeteta, a u najtežim okolnostima ugroziti mu i život

Pomak izvan ležišta

Hernija (hernia, kila, "bruh") nastane kad se tkivo ili dio tijela pomakne izvan tjelesne šupljine u kojemu normalno leži. Najčešće nastaje u području trbuha, iako se može pojaviti bilo gdje na tijelu gdje je stijenka slabija i ne može izdržati pritisak koji nastaje u unutrašnjosti organizma (primjerice, kašalj, kihanje, napor pri tjelesnim aktivnostima i slično).

Sadržaj hernije, obično vijuga tankog crijeva ili dio trbušnoga masnog tkiva, probije slabe slojeve trbušne stijenke pa se, iako ne uvijek i ne kod svih vrsta kila, javlja opasnost od strangulacije.

Strangulacija je termin koji opisuje prekid krvne opskrbe nekog organa ili tkiva, što, ako se na vrijeme ne prepozna i primjereno ne zbrine, može izazvati odumiranje tkiva i komplikacije, poput infekcije, sepse, čak i smrti.

Kako razlikovati hernije dječje dobi

Kako nije moguće obraditi sve postojeće oblike hernija u dječjoj dobi, osvrnut ćemo se na one najčešće i relativno lako prepoznatljive roditeljima i laicima. Ovaj prikaz svakako ne znači da ne postoje odstupanja od pravila.

Pupčana hernija (Hernia umbilicalis)

Najčešća je i ne zahtijeva uvijek kiruršku terapiju. Specijalist dječje kirurgije treba procijeniti pupčanu herniju s obzirom na veličinu i dob djeteta te preporučiti kliničko praćenje uz kontrolni pregled (manje pupčane hernije, dijete u dobi do četiri godine) ili korektivni plastični zahvat prednje trbušne šupljine (veća pupčana hernija, dijete u dobi kad se već može isključiti mogućnost spontane regresije).

Pupčana hernija relativno je uobičajena nakon rođenja te čini približno 10 do 30 posto svih hernija u djece. Uočava se kao izbočenje pupka novorođenčeta, koje se može pojavljivati ili pojačavati dok dijete plače ili kašlje.
Nastaje kao posljedica nepotpuna zatvaranja otvora koji normalno postoji na trbušnom zidu prije rođenja djeteta. Rizični čimbenici su prijevremeni porod i niska porodna težina.

Pupčana hernija također može sadržavati vijugu tankog crijeva, no komplikacije poput strangulacije javljaju se izuzetno rijetko (u manje od jedan posto slučajeva), jer je otvor pupčane hernije dovoljno širok da ne pravi takve probleme (za razliku od femoralne). U slučaju da je dijete u bolovima, počne povraćati ili hernijska vreća postane napeta, otečena i promijeni boju, obvezno treba potražiti pomoć liječnika.

Pupčanim hernijama slična je i hernija u središnjoj liniji tijela (nadpupčana hernija, Hernia supraumbilicalis), koja se prema procjeni kirurga uglavnom rješava kirurški.

Pupčane hernije mogu se javiti i kod starijih osoba, obično onih s rizičnim čimbenicima koji povisuju tlak unutar trbušne šupljine, kao što su pretilost, dizanje teškog tereta, višestruke trudnoće i slično.

Terapija pupčane hernije kod djece često uključuje samo niz periodičnih pregleda i praćenje jer se većina spontano zatvori do druge godine života. Hernije koje se povećavaju, ukliješte ili ne nestanu do četvrte ili pete godine, moraju se operirati.

Preponska hernija (Hernia inguinalis, "bruh")

Medicinski je termin za najčešći oblik hernije tog područja i podrazumijeva prodor crijevne vijuge ili drugih trbušnih organa (trbušna maramica, jajnik ili jajovod u djevojčica) u preponu. Za razliku od odraslih, u djece je u pravilu riječ o indirektnoj preponskoj herniji, pa je zbog te važne anatomske razlike preporučljivo da dječje hernije operira specijalist dječje kirurgije. Preponska hernija u dječaka je 30 puta češća nego u djevojčica, i to zbog anatomsko-razvojnih razloga. Prepoznajemo ih po "kvržici" u području prepone (ingvinalnog kanala). Neke anatomske varijacije više su stručnog značaja (uraštena kila, Hernia acretai dr.), ali ako ostanu neprepoznate, koji put mogu zavesti nedovoljno iskusnog liječnika.

Preponske hernije ne moraju se nužno manifestirati simptomima. Može se dogoditi da je prvi prepozna liječnik tijekom rutinskog pregleda. Za potvrdu hernije koja se vidi samo pri naporu služi jednostavan test - dijete se nakašlje u stojećem položaju, pri čemu se prikaže hernijska vreća. Ako postoje, simptomi se očituju u obliku nelagode ili bolova u preponi, posebno pri naporu, kašljanju ili kihanju. Kod dječaka se može javiti i bol u skrotumu zbog izbijanja vijuge tankog crijeva u skrotum.

Preponska hernija česta je u prijevremeno rođene djece, u čak 30 posto slučajeva. Poznato je da je češća s desne strane tijela (60 posto), a obostrano se javlja kod oko 15 posto ukupnog broja djece s preponskom hernijom.

  • desnostrana preponska hernija - 60 %,
  • lijevostrana preponska hernija - 25 %,
  • obostrana preponska hernija - 15 %.

Razvojem kirurških tehnika ta se operacija u centrima izvrsnosti često izvodi kao jednodnevna kirurgija. Ne postoji jedinstven stav struke je li tijekom operacije preponske hernije potrebna i istodobna eksploracija, to jest operacija suprotne strane. Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju ujednačeno ne podržava takav stav, koji se zagovara u literaturi.Više od 50 posto slučajeva preponskih hernija u djece dijagnosticira se u prvoj godini života djeteta, a rješenje je uvijek kirurško. Operacija se uglavnom izvodi ubrzo nakon postavljene dijagnoze, određivanja najboljeg vremena za operaciju i preoperacijske pripreme, uz obvezno upozorenje roditeljima na mogućnost uklještenja preponske hernije. Ukliještena preponska hernija zahtijeva promptnu hospitalizaciju i neodgodiv kirurški postupak vraćanja ukliještenog sadržaja.

Funikulokela (Funiculocele)


Poseban je oblik preponske hernije, koji se može ultrazvučno potvrditi i izmjeriti. Tijekom operacije, uz anatomske strukture nalazimo manje opsežan ili opsežniji mjehur s tekućim sadržajem. Često je udružena s manjom preponskom hernijom.

Vodena kila (Hydrocele testis)

Prepoznaje se po tekućem sadržaju. Lako se klinički i ultrazvučno dijagnosticira. Ako je prisutna i nakon druge godine života dječaka, obvezno se operativno rješava, a i prije ako je izražena i napeta (tenzijski oblik). U starije djece i muškaraca hidrokela može nastati zbog upale testisa ili epididimisa, odnosno ozljede skrotalne vreće.

Femoralna kila (Hernia femoralis)

Javlja se na mjestu gdje prolaze femoralna (bedrena) arterija, vena i živac kroz femoralni kanal. Prirodno je taj prostor uzak i kroz njega ne može ništa proći, no kao i kod preponske direktne hernije, može doći do slabljenja zida femoralnog kanala zbog prirodnih promjena povezanih sa starenjem.

Incizijske (postoperacijske) hernije

Poslije operacije, na mjestu kirurške incizije ili reza, zbog popuštanja šivaćeg materijala, razvoja infekcije ili pretjerana naprezanja pacijenta, može nastati put hernijacije, koji se uvijek mora prikladno kirurški zbrinuti.

Navedene hernije, kao što su femoralna ili incizijske, u djece nisu česte.

Dijafragmalna hernija (Hernia diafragmalis)

Dijagnosticirana tijekom trudnoće ili neposredno nakon poroda, a zahtijeva hitnu intenzivnu skrb i kirurško zbrinjavanje.

Hijatalna hernija (Hernia hiatalis)

Označava postojanje defekta u području otvora (hijatusa) u dijafragmi. Srećom, također je relativno rijetka kod djece.

Odgovorno roditeljstvo

Odgovorno roditeljstvo podrazumijeva i prikupljanje znanja nužnih za prikladno praćenje djeteta tijekom odrastanja. Stoga se nikad ne treba ustručavati potražiti savjet stručnjaka.

Premda se u centrima prikladnima i osposobljenima za djecu hernije rješavaju kvalitetno i s velikom sigurnošću, bez komplikacija, od roditelja se očekuje da na vrijeme zatraže stručnu pomoć. Svaka odgoda točne dijagnoze u akutnom stanju može uzrokovati nepovratnu štetu za zdravlje djeteta, a u najtežim okolnostima ugroziti i njegov život.

Datum objave članka: 1. 3. 2016.