Funkcionalna magnetska stimulacija u liječenju inkontinencije i disfunkcije mišića dna zdjelice

Žensko zdravlje / Uroginekologija prim. dr. sc.   Damir Hodžić dr. med., spec. ginekologije i porodništva - subspec. uroginekologije

Funkcionalna magnetska stimulacija učinkovita je metoda liječenja različitih oblika inkontinencije mokraće i drugih disfunkcija mišića dna zdjelice za žene i muškarce

Urinarna inkontinencija ne bira spol ni dob

Nekontrolirano mokrenje (urinarna inkontinencija) pojavljuje se kada sfinkter mokraćne cijevi, mišići zdjelice i mišići mjehura ne rade ispravno ili sinkronizirano kao posljedica pretjerane aktivnosti ili zato što su preslabi. Pogađa oba spola i sve dobne skupine. 

Najčešći tip kod mladih žena je stresna inkontinencija. Mokraćna cijev nije oštećena, nego je smanjena funkcija mišića zdjelice koja dovodi do slabljenja mjehura. Starije žene češće imaju problem s urgentnom inkontinencijom, kada nakon žurne potrebe za mokrenjem mokraća curi kao posljedica pretjerano aktivnog mjehura. Pojačana potreba za mokrenjem javlja se i danju i noću. Osim toga, starije žene suočavaju se i s kombinacijom stresne i urgentne inkontinencije, koju nazivamo miješana urinarna inkontinencija.

Dubinska stimulacija mišićnih struktura

Učinkovita i za bolesnike izuzetno prihvatljiva metoda liječenja različitih oblika inkontinencije mokraće je funkcionalna magnetska stimulacija (FMS) mišića zdjelice, koju je američki FDA u lipnju 1998. odobrio kao metodu liječenja urinarne inkontinencije.

Metoda je bezbolna, neinvazivna i učinkovitija od elektrostimulacije te prikladna za bolesnike kojima elektroterapija ne odgovara. Može je provoditi  fizioterapeut, ali to nije nužno. Tijekom tretmana bolesnik je odjeven i nema dodira s kožom.  

Elektromagnetsko polje izaziva dubinsku stimulaciju mišićnih struktura, odnosno ponavljane kontrakcije određenih mišića zdjeličnog dna, čime se postiže učinak sličan onom u Kegelovim vježbama za mišiće dna zdjelice. Elektromagnetska stimulacija suprimira nevoljne kontrakcije glatkog mišića unutar stijenke mokraćnog mjehura (detruzor), uz istodobno povećanje tonusa unutarnjeg kružnog mišića mokraćovoda (uretralni sfinkter). U terapijskoj primjeni elektromagnetskog polja do sada nisu zabilježeni neželjeni učinci
 

Kako elektromagnetsko polje stimulira mišiće?

Brze promjene snage elektromagnetskog polja induciraju električnu struju u neuronu. Taj fenomen naziva se elektromagnetska indukcija. Kad električna struja dosegne određenu vrijednost, neuron postiže akcijski potencijal, a to uzrokuje depolarizaciju neuronskih stanica i dovodi do potpune mišićne kontrakcije.

Magnetski stolac

Magnetski stolac razvijen je za liječenje urinarne inkontinencije i disfunkcije mišića zdjeličnog dna primjenom funkcionalne magnetske stimulacije. Tijekom stimulacije pacijent je fokusiran na mišićne kontrakcije, što omogućava jednostavniji način učenja ispravnog izvođenja vježbi.
 
Ova terapija prikladna je za sve tipove urinarne i fekalne inkontinencije, znatno poboljšava proces rehabilitacije nakon operacije urogenitalnog područja i nakon poroda, a pomaže i pacijentima sa seksualnom disfunkcijom te kroničnom boli u zdjeličnom i slabinskom dijela kralježnice.
 
Učinci magnetske stimulacije su povećanje snage i izdržljivosti sfinktera i mišića zdjeličnog dna. Terapija ima pozitivne učinke na poboljšanje spolnih odnosa, erekciju, mogućnost postizanja orgazma te kontrakcije mišića prepona i glutealnih mišića.
 
FMS stolac za zdjeličnu i lumbalnu stimulaciju namijenjen je liječenju donjeg dijela leđa. Ovaj bezbolan i neinvazivan vid liječenja stimulira mišiće i ubrzava cirkulaciju bez izravnog kontakta s kožom.
 
Ručni FMS aplikator sastavni je dio FMS uređaja. Koristi se u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji za brzo lociranje područja za aktivaciju odgovarajućeg mišića i njegovu stimulaciju.
 
Terapijski program određuje se nakon specijalističkog pregleda za svakog pacijenta pojedinačno. Terapija se provodi dva do tri puta tjedno po 20 minuta.
 
Indikacije za funkcionalnu magnetsku stimulaciju zdjelice:
  • stresna, urgentna i miješana urinarna inkontinencija,
  • inkontinencija nakon radikalne prostatektomije,
  • fekalna inkontinencija,
  • regeneracija nakon poroda,
  • blaži oblici spuštenog mjehura i maternice,
  • rehabilitacija nakon operacije zdjelice,
  • kronični prostatitis,
  • erektilna disfunkcija.
Datum objave članka: 28. 10. 2019.
izdvojeni proizvodi