Eterična ulja za dišni sustav

Biljna ljekarna / Fitoaromaterapija mr. sc.   Jasminka Papić dipl. ing., aromaterapeutkinja

Eterična ulja brojnih bioloških učinaka mogu nam pomoći u sprječavanju i ublažavanju raznih tegoba respiratornog sustava s kojima se susrećemo u hladno doba godine

Hladno i promjenljivo zimsko vrijeme kao i duži boravak u zatvorenom prostoru, čine nas podložnijima kontaktu s različitim vrstama mikroorganizama. Budući da je naš dišni sustav najotvoreniji organski sustav i da je u neprekidnoj komunikaciji s vanjskom sredinom, podložan je akutnim infekcijama koje izazivaju lakše ili teže zdravstvene tegobe. S obzirom na izazovno vrijeme u kojem se nalazimo, ova činjenica posebno nas zabrinjava pa nastojimo pronaći prirodna sredstva i načine za njihovo sprječavanje ili olakšanje.

U tom smislu, eterična ulja brojnih bioloških učinaka mogu nam pomoći u sprječavanju i ublažavanju raznih tegoba respiratornog sustava s kojima se susrećemo u hladno doba godine. Koja ćemo od njih i kako primijeniti, ovisi o vrsti tegobe koju želimo tretirati i vrsti farmakoloških aktivnosti koje posjeduju. Pri tome nas primarno zanimaju antagonističko djelovanje na različite vrste mikroorganizama te ekspektorirajući, mukolitički, protuupalni, spazmolitički i sedativni učinak.

Djelovanje eteričnih ulja na mikroorganizme

Velik je broj različitih mikroorganizama koji se lako prenose, bilo kapljičnim putem ili dodirom. Među njima su najbrojniji i najzastupljeniji respiratorni virusi koji su odgovorni za najveći broj svih infekcija dišnog sustava. S obzirom na to da ne postoje učinkoviti i sigurni specifični antivirusni lijekovi za liječenje virusnih respiratornih infekcija te da antibiotici djeluju samo na bakterije, mogućnosti konvencionalne medicine u pogledu sprječavanja i liječenje tih infekcija su vrlo skromne. Zbog toga je razumljivo da u ovakvim situacijama pokušavamo pronaći pomoć u raznim prirodnim djelatnim tvarima među kojima su i eterična ulja.  
 
PROTUBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA

Među eteričnim uljima različite vrste i intenziteta antimikrobnog djelovanja primijenit ćemo ona koja nam u datoj situaciji najbolje odgovaraju.

Iz širokog spektra antibakterijskih ulja pokušat ćemo izabrati ona najsnažnija, a to su prvenstveno fenolna i fenilpropanoidna ulja - timijan-timolni kemotip (Thymus vulgaris), majčina dušica (Thymus serpyllum), origano (Origanum compactum) i klinčićevac (klinčić, Eugenia caryophyllata) ili jaka alkoholna ulja - čajevac (Melaleuca alternifolia) kao najjači među njima te neka od ulja bogatih oksidima - eukaliptus (Eucalyptus globulus), ružmarin kemotip cineol (Rosmarinus officinalis) i drugim skupinama sastavnica eteričnih ulja. 
 
ETERIČNA ULJA ANTIVURUSNOG POTENCIJALA

Antivirusna ulja, trenutačno zanimljivija i važnija od antibakterijskih, u određenoj mjeri pomoći će nam u odolijevanju virusima - ravensara (Cinnamomum camphora kemotip cineol) i čajevac (Melaleuca alternifolia), a svoj će doprinos dat će i limun (Citrus limonum) i klinčićevac (Eugenia caryophyllata).

Ako ipak ne uspijemo spriječiti infekciju i suzbiti njezine posljedice na organe respiratornog sustava, korisna će nam biti i eterična ulja drugih farmakoloških aktivnosti.

Ekspektorirajuće i mukolitičko djelovanje eteričnih ulja

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma akutnih infekcija respiratornog sustava, a javlja se kao njegov prirodni i zaštitni odgovor na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u dišnim putovima pa je važan za održavanje njegove prohodnosti i normalno disanje. Liječenje se provodi ovisno o uzroku i vrsti kašlja.

Najširu primjenu kod raznih vrsta kašlja imaju konvencionalni i prirodni ekspektoransi i mukolitici.

Kada za olakšavanje ovih neugodnih simptoma izaberemo eterična ulja, trebamo voditi računa da u tu svrhu iz njihove široke palete odaberemo prvenstveno ona čije sastavnice imaju ekspektorirajuće i/ili mukolitičko djelovanje. Mukolitici u ovim situacijama utječu na razrjeđivanje guste nagomilane sluzi koja opterećuje pluća, a ekspektoransi svojim stimulativnim djelovanjem potiču njezino mehaničko izbacivanje. Eliminacijom sluzi smanjuje se i broj patogenih mikroorganizama koje ona sadrži, rasterećuju se pluća i olakšava disanje.  

Teško je i nezahvalno odvojeno promatrati eterična ulja ekspektorirajućeg od onih mukolitičkog djelovanja, budući da ona u najvećem broju slučajeva djeluju zajedno i uspješno se nadopunjuju. Sastavnice eteričnih ulja ekspektorirajućeg i mukolitičkog djelovanja najčešće ne sadrže ista eterična ulja.

EKSPEKTORIRAJUČI UČINAK

Izraženo ekspektorirajuće djelovanje imaju eterična ulja bogata oksidima, a najrašireniji i najpoznatiji među njima je 1,8-cineol. Među takva ulja ubrajaju se razne vrste eukaliptusa kao što su Eucalyptus globulus ili Eucalyptus radiata, zatim, ravensara/ravintsara kemotip cineol (Cinnamomum camphora), mirta kemotip cineol (Myrtus communis), ružmarin kemotip cineol (Rosmarinus officinalis), lovor (Laurus nobilis) i druga.

Dokazano je da 1,8-cineol zaista ublažava kašalj i produžuje dah. Oprez kod primjene 1,8-cineola nužan je zbog njegova izraženog stimulativnog djelovanja koje može izazvati i neželjeni nadražaj sluznice respiratornog sustava. Osim toga, kod manje djece i osoba s astmom i KOPB-om prevelika količina može izazvati probleme vezane uz disanje i središnji živčani sustav. Stoga je uvijek sigurnije kao ekspektoranse koristiti eterična ulja blažeg djelovanja i nižih koncentracija cineola (ravensara, mirta kemotip cineol, Eucaliptus radiata, ružmarin kemotip cineol).

U istraživanjima provedenim osamdesetih godina prošlog stoljeća, ekspektorirajuće djelovanje je dokazano, osim kod spomenutih ulja, i kod eteričnih ulja: muškatnog oraščića (Myristica fragrans), limuna (Citrus limonum), anisa (Pimpinella anisum), citronele (Cymbopogon winterianus), bora (Pinus sylvestris), komorača (Foeniculum vulgare) i timijana kemotip timol (Thymus vulgaris).

Prema jednoj od kliničkih studija iz istog razdoblja, u kojoj su testiranim osobama određivane razine inhaliranih terpenskih spojeva u krvi, utvrđeno je da su ovom metodom uspješno postignute željene terapijski aktivne razine. Prema istraživanjima, nakon trideset do četrdeset minuta koncentracija eteričnih ulja apsorbiranih inhalacijom pada na polovicu početne vrijednosti, što pokazuje da, čak i nakon ponavljanog korištenja, ne postoji opasnost od akumuliranja sastavnica eteričnih ulja u organizmu.

Smatra se da su eterična ulja najučinkovitija kod suhog, iscrpljujućeg kašlja, a kao najdjelotvornija metoda njihove primjene preporučuje se inhalacija i primjena ultrazvučnih difuzora ili, u nekim slučajevima, nebulizatora koji eterična ulja raspršuju u prostor na manjoj udaljenosti i bez prisustva vode i zagrijavanja.

Važno je napomenuti da je vlažna inhalacija kontraindicirana kod osoba koje boluju od astme i KOPB-a, zbog pare koja može znatno otežati simptome. Kod ovih bolesnika potrebno je paziti i na vrstu i koncentraciju eteričnih ulja i odabirati ih prema individualnim potrebama. Najbolji učinci postižu se niskim koncentracijama eteričnih ulja (tolikim da se njihov miris tek osjeti). Visoke doze ostvaruju suprotni učinak, to jest stimulacija sekrecije mijenja se u njezinu inhibiciju.

MUKOLITIČKI UČINAK

Najbolje izražena mukolitičko svojstva imaju eterična ulja bogata ketonima. Neki od ketona i eteričnih ulja koja ih sadrže, a koriste se u aromaterapiji su: verbenon - ružmarin kemotip verbenon (Rosmarinus officinalis), kamfor - ružmarin kemotip kamfor (Rosmarinus officinalis), menton - paprena metvica (Mentha x piperita), piperiton (Eucalyptus dives) i kripton (Eucalyptus polybractea kemotip kripton).

Vrlo snažno mukolitičko djelovanje ima i alantolakton kojeg sadrži eterično ulje inule (Inula graveolens).

S obzirom na to da ketoni mogu štetno djelovati i proizvesti neurotoksične učinke, ulja koja ih sadrže treba koristiti vrlo oprezno, a ne smiju se primjenjivati kod djece, trudnica, dojilja i osoba s epilepsijom. Neki od ketona su sigurniji u primjeni pa je tako korisno upotrebljavati eterična ulja u kojima se oni nalaze (ružmarin kemotip verbenon, paprena metvica i sl.). Eterična ulja u kojima su ketoni dominantne sastavnice ne bi trebalo koristiti bez nadzora stručne osobe.

Spazmolitičko djelovanje eteričnih ulja

Primjena eteričnih ulja spazmolitičkog djelovanja vrlo je korisna kod respiratornih problema. Ovo je svojstvo karakteristično za neke sastavnica eteričnih ulja. Takvo djelovanje pokazuje velik broj terpenskih estera kao što su: linalil-acetat u eteričnim uljima lavande (Lavandula angustifolia), petitgraina list), gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara) i muškatne kadulje (Salvia sclarea), zatim neril-acetat u smilju (Helichrysum italicum) te benzil-acetat i benzil-benzoat u ylang-ylangu (Cananga odorata).

Vrlo izraženo spazmolitičko djelovanje postiže se primjenom eteričnih ulja koja sadrže fenilpropanski eter metil-kavikol (estragol) kao što su bosiljak kemotip metil-kavikol (Ocimum basilicum) ili estragon (Artemisia dracunculus). Metil-kavikol ima snažan utjecaj na autonomni živčani sustav i doprinosi očuvanju ravnoteže između njegovog simpatičkog i parasimpatičkog djela.

Najbolji spazmolitički učinci postižu se kombinacijom eteričnih ulja bogatih esterima i metil-kavikolom.

Protuupalno djelovanje eteričnih ulja

Sve infekcije, pa tako i one respiratornog sustava, praćene su blažim ili izraženijim upalama koje mogu prerasti u ozbiljnije zdravstvene probleme. Kako bi to spriječili ili ublažili, korisno je posegnuti i za eteričnim uljima protuupalnog djelovanja. Najbolja su ona bogata seskviterpenima, ali i drugim sastavnicama.

U tu svrhu, među ostalima, preporučuje se primjena eteričnih ulja rimske kamilice (Anthemis nobilis), njemačke kamilice (Chamomilla recutita), lavande (Lavandula angustifolia), smilja (Helichrysum italicum), timijana (Thymus vulgaris) i klinčićevca (Eugenia caryophyllata).

Sedativno djelovanje eteričnih ulja

S obzirom na stres i psihičku nelagodu izazvanu iscrpljujućim kašljem, grloboljom ili problemima sa sinusima, svakako će dobro doći i primjena takozvanih sedativnih eterična ulja ili ulja koja imaju umirujuće i opuštajuće djelovanje.
Takvo djelovanje ostvaruju pojedini seskviterpenski spojevi te nekoliko terpenskih aldehida kao što su jači citronelal i nešto slabiji citral (neral i geranial).

Neka eterična ulja bogata aldehidima sedativnog i opuštajućeg djelovanja su matičnjak (Melissa officinalis), limunska trava (Cymbopogon flexuosus), citronela (Cymbopogon winterianus) i limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora).

Opuštajuće djelovanje postiže se i primjenom drugih eteričnih ulja. Pri tome posebno mjesto zauzima jedinstvena, prava i kvalitetna lavanda (Lavandula angustifolia). Važno je napomenuti da ovo svojstvo ima samo ono eterično ulje lavande koje je dobiveno prolongiranom destilacijom i koje zbog toga sadrži djelatne količine vrlo učinkovitih kumarina.

Preporučene metode primjene

Ovisno o vrsti i težini tegobe te dobi i statusu oboljele osobe, koriste se različite metode primjene eteričnih ulja - najčešće difuzije (primjenom difuzora i nebulizatora) i inhalacije (uz napomenu da se vlažne inhalacije ne smiju primjenjivati kod astmatičara i KOPB-a).

U određenim slučajevima vrlo su ugodne i učinkovite blage masaže gornjeg dijela prsa i leđa koje se provode mješavinama eteričnih i biljnih ulja, kao i opuštajuće ljekovite kupke, oblozi ili melemi.
Datum objave članka: 4. 12. 2020.