Ubojice erekcije

Muško zdravlje / Seksualne disfunkcije

Kontakt sjedala bicikla ili motocikla s osjetljivim područjem između rektuma i testisa otežava dotok krvi u penis i izaziva poremećaj

Nekoliko je istraživanja upozorilo na povećanu stopu erektilne disfunkcije kod muškaraca koji dulje vrijeme provode na biciklu ili motoru, a rizik je najveći kod onih koji sjede tri ili više sati tjedno.
Sjedenje na biciklu uzrokuje pritisak na međicu (perineum), područje između genitalija i anusa. On može naškoditi živčevlju i privremeno spriječiti krvotok, stvarajući peckanje ili umrtvljenost u penisu i na kraju privremenu erektilnu disfunkciju.

"Nije sporno da bicikli uzrokuju erektilnu disfunkciju kod nekih ljudi, a pitanje je što valja poduzeti", rekao je dr. Steven Schrader, stručnjak za seksualno i reproduktivno zdravlje. Schrader je proučio tri studije, koje su došle do istog zaključka o štetnosti biciklističkog sjedala po erektilnu funkciju. Zbog visokog pritiska na međicu tijekom sjedenja privremeno se ograničava krvotok, a u ekstremnim slučajevima stjenke arterija mogu biti i trajno oštećene. Ukupan učinak vožnje biciklom je porast stope erektilne disfunkcije za pet posto u odnosu na one koji ne voze bicikl.

"Razumljivo je da neće svaki biciklist patiti od erektilne disfunkcije, baš kao što ni svaki pušač neće dobiti rak pluća", kaže Schrader, koji je 2002. proveo istraživanje erekcije kod policajaca koji na poslu voze bicikl. Utvrdio je da su noćne erekcije tim slabije što je pritisak sjedala veći i što je veći broj sati koje pojedinac provodi "u sedlu".

Loše vibracije

Iako su sjedala na motociklima drukčije dizajnirana nego na biciklima, čini se da ni ona ne nude bezbrižnost u pogledu erekcije. Japanski znanstvenici utvrdili su povećanu stopu erektilne disfunkcije kod motorista, što pripisuju vibracijama motora koje izazivaju oštećenje živaca u penisu.

Istraživanje objavljeno jesenas u časopisu International Journal of Impotence Research bilježi da sjedala vrše prevelik pritisak na međicu, što ograničava dotok krvi u penis. Opaženi su i problemi s mokrenjem. Oko 46 posto od 150 ispitanih muškaraca koji su vozili motor tri ili više sati tjedno navelo je da ima problema s postizanjem erekcije ili pražnjenjem mjehura. Liječnici koji su proveli istraživanje zaključili su da vibracije izazivaju i sniženu proizvodnju dvaju hormona rasta u mjehuru i prostati, koja su bitna za opuštanje mjehura.

Ranije istraživanje, provedeno 2006., obradilo je 230 motorista, od kojih je 70 posto njih imalo ili erektilnu disfunkciju ili problem s pražnjenjem mjehura. U dobnoj grupi od 40 do 49 godina 76 posto ih je prijavilo neku od spomenutih tegoba, a u grupi od 50 do 59 godina takvih je bilo čak 93 posto, u usporedbi sa 37 posto, odnosno 42 posto među onima koji ne voze motore. Nisu navedeni tipovi niti starost motocikla koje su vozili sudionici istraživanja, iako je poznato da noviji modeli imaju smanjenu vibraciju zahvaljujući modernim tehničkim rješenjima.

Međutim, liječnici su istaknuli da okorjeli motoristi iznadprosječno troše alkohol i nikotin, što je možda pridonijelo veličini opaženog problema. Erekcija je složena fiziološka funkcija koju ugrožavaju brojni čimbenici, uključujući aterosklerozu, oštećenje živaca, dijabetes, visok krvni tlak, alkoholizam, stres i depresiju. Nije, međutim, ispravno svaki izostanak erekcije dijagnosticirati kao erektilnu disfunkciju ili, kolokvijalno, impotenciju.

Da bismo mogli definirati erektilnu disfunkciju, najprije valja odrediti erektilnu funkciju: erekcija je ukrućenje penisa nužno za penetraciju u, najčešće, vaginu; erekcija je potrebna i za masturbaciju, koja je legitimna potreba muškarca i ni po čemu štetna aktivnost.

Zadržavajući se na penetrativnoj funkciji erekcije u heteroseksualaca, njezin izostanak može, ali i ne mora biti patološka pojava. Liječnicima se često javljaju muškarci koji se žale na probleme s erekcijom, da bi u nastavku razgovora priznali da prema dotičnoj ženi više ne osjećaju spolnu želju. "U tom slučaju nije riječ o erektilnoj disfunkciji, nego u manjku požude. Ako bi muškarac i htio imati seks sa ženom koja ga ne privlači, onda se ne povodi za seksualnim, nego nekim drugim pobudama", tvrdi njemački psiholog Klaus Von Heesen.

Kad mlohavost nije impotencija

Iako se svatko i sam može dosjetiti brojnih motiva koje ljude navode na seks, Teksaško sveučilište u Austinu je provelo opsežno istraživanje s ciljem utvrđivanja seksualnih motiva. Ispostavilo se da je samo dio seksualnih odnosa temeljen na požudi, a mnogi se snošaji događaju iz drukčijih, sekundarnih pobuda. Muškarci se seksom bave da bi sebi ili okolini dokazali muževnost i potenciju, povrijedili treću osobu izazivanjem ljubomore, iživljavali se nad partnericom, izvukli materijalnu korist ili ispunili dužnost.

Kod navedenih sekundarnih motiva muškarcu se partnerica može istodobno i sviđati, ili može prema njoj biti seksualno ravnodušan. "Erekcija može biti prisutna i kad ne postoji seksualna požuda, baš kao što može izostati i kad je požuda prisutna. Gorivo koje omogućuje erekciju i onda kad požude nema zove se nasilje. Sve navedene situacije uključuju element nasilja ili prisile prema nekome, bilo prema ženi, bilo prema nekome iz okoline", nastavlja Von Heesen.

Ako je motiv afirmiranje vlastite muževnosti, i tu je riječ o nasilju, iako neopipljivom i misaonom, usmjerenom prema okolini. Čak je i ispunjavanje seksualne dužnosti svojevrsno nasilje, jer se svodi na plaćanje nastavka veze lažnom valutom - seksom lišenim požude. Nasilje je moćan afrodizijak, jedan od najjačih koje ljudski rod poznaje, što je razlog zašto je svaki ratni pohod praćen masovnim silovanjima žena prema kojima počinitelj u mirnodopskim uvjetima vjerojatno ne bi imao sklonosti. Bujanje testosterona i adrenalina u borbenoj situaciji aktivira libido i potenciju, omogućujući seks kao produžetak čina nasilja.

Stoga je primarna funkcija erekcije omogućavanje muškarcu da ima seks sa ženom koja ga spolno privlači, prema kojoj osjeća požudu, a ne iz sekundarnih pobuda. Izostanci erekcije u drugim situacijama nisu erektilna disfunkcija, nego nešto drugo: nema poželjne partnerice ili prikladne motivacije za seks.

Funkcija erekcije je i omogućavanje oplodnje, ali opet samo ako je muškarac spolno privučen partnerici, a ne ako želi postati otac sa ženom prema kojoj ne osjeća strast. Opravdano je pitati se zašto bi muškarac trebao imati dijete sa ženom koja ga seksualno ne privlači. Ista dvojba vrijedi i za žene koje žele samo dijete, dok od partnera uzimaju samo oplodbeni materijal. Takav odnos a priori uskraćuje djetetu roditelje koji se međusobno slažu, jer bez obostrane seksualne privlačnosti, barem u početnoj fazi veze, nema ni slaganja među partnerima.

Prevencija za bicikliste

Radi očuvanja erektilne funkcije, biciklisti mogu poduzeti sljedeće mjere:

  • nositi biciklističko donje rublje postavljeno spužvom ili nekim drugim mekim materijalom;
  • postaviti široko sjedalo obloženo spužvom ili gelom;
  • podignuti ručke tako da sjede relativno uspravno, što pomiče pritisak s međice na stražnjicu;
  • sjedalo ne bi smjelo biti previsoko, tako noge nisu potpuno ispružene do donje pedale;
  • nije poželjno podizati prednju stranu sjedala prema gore;
  • za vrijeme vožnje valja mijenjati položaj i odmarati se tijekom dugih vožnji;
  • ako se osjeti peckanje ili umrtvljenost u penisu, treba napraviti stanku jedan do dva tjedna.
Datum objave članka: 1. 2. 2009.