Putna ljekarna - alergijski rinitis i očne alergije

Bolesti i stanja / Opća medicina

Ublažavanja peludne alergije prvenstveno se odnosi na nosne simptome, posebno začepljenost nosa, kao i na očne simptome iritiraju i onemogućavaju normalno funkcioniranje  

Dok proljeće većinu nas ispunjava novom energijom i poletom, to nije slučaj kod ljudi koji boluju od peludne alergije. Neki se bore s njom godinama, kod drugih je možda tek otkrivena, a ima i onih koji se muče s određenim tegobama i ne sumnjajući na alergiju, zbog čega niti ne traže stručnu pomoć.

Kako prepoznati alergijski rinitis?

Postavlja se pitanje kako ipak posumnjati da je riječ o specifičnom problemu?

Simptomi alergijskog rinitisa slični su simptomima brojnih drugih stanja, i mogu se zamijeniti s virusnom infekcijom ili običnom prehladom. No, ipak treba uzeti u obzir da se prehlada smiruje kroz nekoliko dana, dok se za alergijske simptome čini kao da im nema kraja, a u određenim uvjetima se čak i pogoršavaju.

Simptomi koji ipak upućuju na alergiju uključuju:
  • curenje iz nosa
  • kihanje (u napadajima)
  • začepljenost nosa i, posljedično, otežano disanje zbog povećanog otpora strujanju zraka  
  • svrbež nosa
  • očni simptomi - simptomi od strane oba oka (svrbež, suzenje, crvenilo) uobičajeno se javljaju kod osoba koje pate od alergijskog rinitisa, pa njihovo postojanje svakako treba uzeti u obzir. Međutim, treba znati da očni simptomi mogu i ne moraju biti izraženi kod svih oboljelih od peludne groznice.
  • česta krvarenja iz nosa (epistaksa)
  • gubitak osjeta njuha.

Na što upućuje jak svrbež očiju?

Alergeni su jedan od najčešćih uzročnika i alergijskog konjunktivitisa koji obično zahvaća oba oka.

Na alergijsku pozadinu očnih simptoma upućuje jaki svrbež očiju, uz koje su još izraženi crvenilo oka i pojačana produkcija suza. Uz ove simptome mogu i ne moraju biti izraženi nosni simptomi poput kihanja i vodenastog iscjetka iz nosa.

Treba znati da upala spojnice oka (konjunktivitis) nema uvijek alergijsku pozadinu. Dok je svrbež očiju uobičajen simptom, pečenje očiju rijetko je simptom alergijskog konjunktivitisa.

Vaša putna ljekarna - smirite iritirajuće simptome i uživajte

Poznato je da alergija sama po sebi ima veliku ulogu u razvoju drugih bolesti u području uha, nosa i grla, kao što su upala sinusa i upala uha, stoga je alergiju poželjno ne samo prepoznati nego i držati simptome pod kontrolom.
 
Preduvjet je svakako izbjegavanje alergena, kad god je to moguće, kao i primjena mjera i postupaka kojima ćete olakšati tegobe.
 
U tom smislu poželjno je smanjiti izloženost iritansima (poput cigaretnog dima) i djelovati u smislu ublažavanja simptoma. To se prvenstveno odnosi na nosne simptome, posebno začepljenost nosa, kao i na očne simptome koji djeluju iritirajuće i onemogućavaju normalno funkcioniranje.
 
Olinth HA otopina - smanjuje edem, štiti i vlaži sluznicu nosa

Olynth HA je pH uravnotežena formula koja sadrži ksilometazolin bez konzervansa, uz dodatak hijaluronske kiseline. Jedinstveni je proizvod koji brzo odčepljuje začepljen nos.
 
Ksilometazolin sužava krvne žile i smanjuje otečenost sluznice nosa čime znatno ublažava otpor strujanju zraka i olakšava disanje, a olakšava i pražnjenja sekreta.
 
Hijaluronska kiselina je mukopolisaharid koji se u organizmu i fiziološki može naći u vezivnom i epitelnom tkivu, a funkcije su mu vezanje vode i hidracija. U Olyinth-u HA djeluje kao prirodni agens koji na molekularnoj razini na sebe veže vodu te tako vlaži sluznicu, štiti je od isušivanja i od pojave neželjenih učinaka poput suhoće sluznice nosa.
 
Unatoč tome što Oylinth HA ne sadrži konzervans, može se koristiti i do 12 mjeseci nakon otvaranja. zbog primjene jedinstvenog 3K filtra i srebrne spirale, koji sprječavaju bakterijsku kontaminaciju.
 
Olynth HA otopina primjenjuje se za liječenje odraslih i djece starije od šest godina i preporučuje se  prema savjetu i uz nadzor liječnika.
 
Visine - uklanja crvenilo oka

Visine 0,5 mg/ml kapi za oko, otopina sadrže djelatnu tvar tetrizolinklorid. Pripada skupini lijekova nazvanih dekongestivi za oftalmičku primjenu (lijek koji se primjenjuje za oko).
 
Visine 0,5 mg/ml kapi za oko, otopina se koriste za liječenje privremenog crvenila oka uzrokovanog manjim neinfektivnim nadražajima, na primjer, dimom, prašinom, vjetrom, kloriranom vodom, svjetlošću ili alergijom u odraslih, adolescenata i djece od 2 godine starosti.
 
Djeca starija od 2, a mlađa od 6 godina starosti smiju koristiti ovaj lijek samo poslije savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

Plaćeni oglas o lijeku.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
OLY-VIS-HR-OTC-11-03/2024

Datum objave članka: 30. 4. 2024.