Pitajte Zdravlje Plus ljekarnika
Imate pitanje o:
 • ispravnom korištenju lijekova;
 • odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani;
 • zdravim životnim navikama;
 • prevenciji bolesti;
 • odabiru kozmetike. 

Naši Zdravlje Plus ljekarnici ovdje su kako bi odgovorili na sva vaša pitanja.

Odgovor ćemo vam poslati putem elektroničke pošte. Pitanja i odgovori, koji prema procjeni uredništva portala www.vasezdravlje.com mogu biti korisni posjetiteljima, bit će uvršteni u arhivu pitanja i odgovora. Vaši osobni podaci bit će izuzeti i ostat će strogo povjerljivi.

Ispunjavanjem kontakt obrasca i klikom na „POŠALJI UPIT“ povjeravate nam svoje osobne podatke i dajete suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka koje navedete u kontakt obrascu. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, o čemu više možete pročitati ovdje.
Odgovori ljekarnika
Kategorija pitanja

Bolesti i stanja

 • Poštovani, imam česte migrene. Da li mogu nešto učiniti kako bih spriječila nastanak migrene ili umanjila učestalost? Pozdrav!
  Poštovana

  migrene mogu biti potaknute brojnim životnim navikama i situacijama kojima smo svakodnevno izloženi. 
  Pokušajte voditi dnevnik prehrane kako biste ustanovili da li je pojava migrene uzrokovana konzumacijom neke određene skupine namirnica. Česti uzrok za nastanak migrene mogu biti alkohol (osobito crveno vino), određene namirnice (fermentirani sirevi, čokolada), aditivi iz hrane (aspartam, glutamat) te kofein (kava, zeleni čaj, kola). Ukoliko utvrdite da vam neka od namirnica izaziva nastanak migrene izbjegavajte tu namirnicu. 
  Izbjegavajte stres i umor te ne preskačite obroke kako vam razina šečera u krvi ne bi pala ispod optimalne vrijedosti. Osim umorom migrena može biti potaknuta i ukoliko spavate previše. 

  Ukoliko je nastanak akutnog migrenoznog napada predvidiv pokušajte ga spriječiti profilaktičkim uzimanjem analgetika kao što su paracetamol, ibuprofen, naproksen ili acetil-salicilna kiselina koji su dostupni u ljekarnama i bez recepta. 

  Srdačan pozdrav,   
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Žensko zdravlje

 • Poštovani, prijateljica mi je rekla kako koristi vaginalni tuš za redovitu higijenu. Koliko često se vaginalni tuš smije koristiti?
  Poštovana, 

  kako vaginalni tuš mehanički ispire vaginu može se koristiti i za kozmetičko čišćenje. Brojne žene ga koriste za održavanje redovne higijene osobito nakon menstruacije, spolnog odnosa ili nakon kupanja u javnim kupalištima. Važno je znati kako vaginalni tuš nije nužan za redovno održavanje vaginalne higijene. Za redovnu higijenu dovoljno je vaginalno područje očistiti toplom vodom i sindetom za intimno pranje. Treba imati na umu da prečesta uporaba vaginalnog tuša može dovesti do iritacije i upale vaginalnog područja. 
  Ukoliko se odlučite za korištenje vaginalnog tuša nije preporučljivo koristiti ga češće od dva puta tjedno. Vaginalni tuš održavajte čistim. Za razrijeđivanje proizvoda koristite toplu vodu. Nemojte koristiti tuš 48 sati prije ginekoloških pregleda. Vaginalni tuš ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće, osim po preporuci liječnika. Ukoliko se pojave znakovi vaginalne suhoće ili iritacije prekinite s uporabom vaginalnog tuša.   

  Srdačan pozdrav 
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Zdrav život

 • Poštovani, počeo sam ići u teretanu i kupio sam si kreatin. Kako bih ga trebao uzimati i da li on ima ikakav učinak?
  Poštovani, 

  kreatin je jedan od najčešće korištenih dodataka prehrani među sportski aktivnom populacijom. Na kreatinu su napravljene brojne studije i on je također među najispitivanijim dodacima prehrane za sportaše. Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da kreatin kod određenim aktivnostima povećava izdržljivost i snagu te ubrzava oporavak nakon intenzivnih treninga. Kreatin također dodatno zadržava vodu u mišićima čime se postiže njihov puniji izgled i povećanje volumena. Doza kreatina se najčešće kreće između 2 - 10 g dnevno, ovisno o mišićnoj masi korisnika. Kako se na tržištu nalaze pripravci s različitim solima kreatina kod izračuna doze najuputnije je držati se preporučenog doziranja na deklaraciji proizvoda koji koristite. 

  ​Srdačan pozdrav
   
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Muško zdravlje

 • Poštovani, imam problema s mokrenjem. Na internetu sam pročitao da se kod takvih poteškoća mogu koristiti preparati sa sabal palmom. Da li to postoji na našem tržištu i gdje se može nabaviti.
  Poštovani, s obzirom da niste specificirali probleme s prostatom teško je komentirati opravdanost korištenja sabal palme u konkretnom slučaju. Sabal palma se koristi kod blažih oblika benigne hiperplazije prostate koja se najčešće manifestira problemima s mokrenjem (učestalo mokrenje, tanak , isprekidan mlaz, noćno mokrenje, nemogućnost pražnjenja mjehura). Kod problema s mokrenjem važno je savjetovati se s liječnikom kako bi se uklonila sumnja na teža stanja i bolesti. Na Hrvatskom tržištu sabal palma nalazi se u više preparata. Dolazi kao jedina sastavnica  ili u kombinaciji s drugim sastavnicama. Preparati sa sabal palmom u Hrvatskoj su registrirani kao lijekovi ili kao dodaci prehrani. Prilikom odabira važno je imati na umu kako lijekovi imaju znanstveno potvrđen učinak i jasne indikacije dok dodaci prehrani imaju preventivnu svrhu. Takve preparate možete naći u svim Zdravlje Plus ljekarnama, posavjetujte se sa svojim ljekarnikom kako biste našli preparat koji najbolje odgovara vašim trenutnim potrebama.   
   
  Dejan Radanović
  mag. pharm