Pitajte Zdravlje Plus ljekarnika
Imate pitanje o:
 • ispravnom korištenju lijekova;
 • odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani;
 • zdravim životnim navikama;
 • prevenciji bolesti;
 • odabiru kozmetike. 

Naši Zdravlje Plus ljekarnici ovdje su kako bi odgovorili na sva vaša pitanja.

Odgovor ćemo vam poslati putem elektroničke pošte. Pitanja i odgovori, koji prema procjeni uredništva portala www.vasezdravlje.com mogu biti korisni posjetiteljima, bit će uvršteni u arhivu pitanja i odgovora. Vaši osobni podaci bit će izuzeti i ostat će strogo povjerljivi.

Ispunjavanjem kontakt obrasca i klikom na „POŠALJI UPIT“ povjeravate nam svoje osobne podatke i dajete suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka koje navedete u kontakt obrascu. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, o čemu više možete pročitati ovdje.
Odgovori ljekarnika
Kategorija pitanja

Bolesti i stanja

 • Imam česte migrene. Mogu li nešto učiniti kako bih spriječila pojavu migrene ili umanjila učestalost? Pozdrav.
  Migrena može biti potaknuta brojnim životnim navikama i situacijama kojima smo svakodnevno izloženi.
  Pokušajte voditi dnevnik prehrane kako biste ustanovili je li pojava migrene uzrokovana konzumacijom neke određene skupine namirnica. Čest uzrok njezina nastanka mogu biti alkohol (osobito crveno vino), određene namirnice (fermentirani sirevi, čokolada), aditivi iz hrane (aspartam, glutamat) te kofein (kava, zeleni čaj, cola pića). Ukoliko utvrdite da vam neka od namirnica izaziva pojavu migrene izbjegavajte tu namirnicu.
  Nadalje, izbjegavajte stres i umor i ne preskačite obroke kako vam razina šećera u krvi ne bi pala ispod optimalne vrijednosti. Osim umora, pojavu migrene može potaknuti i previše spavanja.
  Ukoliko je pojava akutnog migrenoznog napada predvidiva pokušajte je spriječiti profilaktičkim uzimanjem analgetika kao što su paracetamol, ibuprofen, naproksen ili acetil-salicilna kiselina koji su dostupni u ljekarnama i bez recepta.
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • U 14. tjednu trudnoće sam i počela sam osjećati peckanje pri mokrenju i češću potrebu za mokrenjem nego inače. Prije sam za takve tegobe uzimala Uvin čaj. Mogu li se i sada liječiti Uvinim čajem?
  Trudnoća je posebno osjetljivo razdoblje tijekom kojeg treba biti oprezan s primjenom lijekova i dodataka prehrani. Iako biljne lijekove često smatramo bezopasnima, i oni imaju ograničenja i nuspojave...Tijekom trudnoće nije preporučljivo uzimati pripravke s medvjetkom (Arctostaphylos uva-ursi) s obzirom da sadrži tvari koje mogu izazvati grčeve. Studije na životinjama pokazuju da aktivne tvari iz lista medvjetke nisu sigurne za plod. Budući da se urinarne infekcije smatraju komplicirajućim čimbenikom u trudnoći, preporuka je posjetiti liječnika koji će procijeniti je li potrebno liječenje antibioticima. Kod blažih tegoba prikladni su preparati s brusnicom, o čemu se dodatno možete savjetovati sa svojim ljekarnikom.
  Petra Štefanac
  mag. pharm.
 • Mom ocu nedavno je dijagnosticirana kronična opstruktivna plućna bolest. Dobio je nekoliko pumpica koje redovito koristi, ali čini mi se da mu se stanje nije poboljšalo. Trudim se podsjetiti ga da uzme terapiju i više zaista ne znam kako mu pomoći.
  Korištenje inhalera („pumpica“) starijim osobama može biti komplicirano i jedan je od najčešćih razloga loše kontrole bolesti. Kako bi se olakšali simptomi i bolest dovela pod kontrolu lijekove je potrebno uzimati redovito, ali i na ispravan način. Kako biste bili sigurni da vaš otac pravilno koristi lijekove svakako se čim prije obratite svom ljekarniku. Ljekarnik će provjeriti na koji način vaš otac koristi inhalere, i, ukoliko bude potrebno,  objasnit će mu kako ih ispravno koristiti. Ako se ni nakon toga stanje ne poboljša, svakako se obratite liječniku. Valja imati na umu da je za potpunu kontrolu kronične opstruktivne plućne bolesti potrebno određeno vrijeme. Kako biste objektivno mogli pratiti zdravstveno stanje i tijek bolesti vašeg oca u ljekarni se raspitajte za mjerač vršnog protoka zraka. Taj uređaj mjeri maksimalnu brzinu izdaha, na temelju čega se  mogu procijeniti poboljšanja ili pogoršanja tijeka bolesti.
  Petra Štefanac
  mag. pharm.

Žensko zdravlje

 • Prijateljica mi je rekla kako koristi vaginalni tuš za redovitu higijenu. Koliko često se vaginalni tuš smije koristiti?
  Kako vaginalni tuš mehanički ispire vaginu može se koristiti i za kozmetičko čišćenje. Brojne žene ga koriste za održavanje redovne higijene, osobito nakon menstruacije, spolnog odnosa ili kupanja u javnim kupalištima. Važno je znati kako vaginalni tuš nije nužan za redovno održavanje vaginalne higijene. Za redovnu higijenu dovoljno je vaginalno područje očistiti toplom vodom i sindetom za intimno pranje. Treba imati na umu da prečesta uporaba vaginalnog tuša može dovesti do iritacije i upale vaginalnog područja. 
  Ukoliko se odlučite za korištenje vaginalnog tuša, nije preporučljivo koristiti ga češće od dva puta tjedno. Vaginalni tuš održavajte čistim. Za razrjeđivanje proizvoda koristite toplu vodu. Nemojte koristiti tuš 48 sati prije ginekološkog pregleda. Vaginalni tuš ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće, osim po preporuci liječnika. Ukoliko se pojave znakovi vaginalne suhoće ili iritacije prekinite s uporabom vaginalnog tuša.   
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Zdrav život

 • Počeo sam ići u teretanu i kupio sam kreatin. Kako bih ga trebao uzimati i ima li on ikakav učinak?
  Kreatin je jedan od najčešće korištenih dodataka prehrani među sportski aktivnom populacijom. S kreatinom su napravljene brojne studije i jedan je od najispitivanijih dodataka prehrani za sportaše. Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da kreatin tijekom određenih aktivnosti povećava izdržljivost i snagu te ubrzava oporavak nakon intenzivnih treninga. Kreatin ujedno dodatno zadržava vodu u mišićima čime se postiže povećanje volumena i njihov puniji izgled. Doza kreatina se najčešće kreće između 2 i 10 g dnevno, ovisno o mišićnoj masi korisnika. Kako se na tržištu nalaze pripravci s različitim solima kreatina, kod izračuna doze uputno je držati se preporučenog doziranja navedenog na deklaraciji proizvoda koji koristite.

   
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Dugogodišnja sam pušačica, a nedavno sam saznala da sam trudna. Zbilja želim prestati pušiti, ali ne znam kako.
  Prestanak pušenja predstavlja velik izazov i zahtijeva podršku okoline. Ako i vaš partner puši, najbolje bi bilo da zajednički krenete u proces prestanka pušenja. Rizici pušenja cigareta u trudnoći su veliki, a mogu dovesti do manje porođajne težine, prijevremenog poroda, urođenih mana i drugih komplikacija Nikotinska nadomjesna terapija u obliku sprejeva ili žvakaćih guma nikad se ne preporuča trudnicama, no nastavak pušenja cigareta predstavlja veći rizik od upotrebe takvih lijekova. U slučaju da ne možete prestati pušiti bez nadomjesne terapije, svakako se savjetujte s liječnikom koji će procijeniti je li takva terapija prikladna za vas. O svim rizicima pušenja u trudnoći i za podršku pri prestanku pušenja obratite se svom ljekarniku ili liječniku.
  Petra Štefanac
  mag. pharm.

Muško zdravlje

 • Imam problema s mokrenjem. Na internetu sam pročitao da se kod takvih poteškoća mogu koristiti preparati sa sabal palmom. Postoje li takvi preparati na našem tržištu i gdje se mogu nabaviti.
  S obzirom da niste specificirali probleme s prostatom teško je komentirati opravdanost korištenja sabal palme u konkretnom slučaju. Sabal palma se koristi kod blažih oblika benigne hiperplazije prostate, koja se najčešće manifestira problemima s mokrenjem (učestalo mokrenje, tanak i isprekidan mlaz, noćno mokrenje, nemogućnost pražnjenja mjehura). Kod problema s mokrenjem važno je savjetovati se s liječnikom kako bi se uklonila sumnja na teža stanja i bolesti. Na Hrvatskom tržištu sabal palma nalazi se u više preparata. Dolazi kao jedina sastavnica  ili u kombinaciji s drugim sastavnicama. Preparati sa sabal palmom u Hrvatskoj su registrirani kao lijekovi ili kao dodaci prehrani. Prilikom odabira važno je imati na umu kako lijekovi imaju znanstveno potvrđen učinak i jasne indikacije dok dodaci prehrani imaju preventivnu svrhu. Takve preparate možete naći u svim Zdravlje Plus ljekarnama, gdje se možete posavjetovati s ljekarnikom o odabiru preaprata koji navjiše odgovara vašim trenutačnim potrebama.  
   
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Dječje zdravlje

 • Moja djevojčica ima 1,5 godinu i od kada ide u vrtić sve češće ima crvenilo u predjelu pelena. Molim vas odgovorite mi kako da pomognem svojoj djevojčici i kako prevenirati crvenilo ubuduće?
  Pelenski osip je upalno stanje kože do kojeg dolazi zbog kontinuirane izloženosti kože djelovanju topline, vlage i kemijskih produkata iz mokraće i stolice. Pojavu pelenskog osipa možemo spriječiti češćim mijenjanjem pelena. Kod svakog previjanja kožu treba oprati toplom vodom i „potapkati“ mekanom pamučnom tkaninom te namazati zaštitnom kremom koja sadrži cinkov oksid. Ukoliko se upala ne smiri ili je praćena mjehurićima, ranicama i izraženom suhoćom kože, to već može ukazivati na sekundarnu infekciju. U tom slučaju preporučuje se posjetiti pedijatra. Liječenje se provodi prema kliničkoj slici. U najtežim slučajevima kratkotrajno se lokalno primjenjuju kortikosteroidi, sami ili u kombinaciji s antimikrobnim lijekovima. Pelenski osip uglavnom ne traje dugo i pravilnom njegom brzo se sanira.
   
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Hrana i zdravlje

 • Imam 44 godine i počela mi je izostajati menstruacija. Ginekolog mi je rekao da ulazim u razdoblje perimenopauze i propisao hormonski nadomjestak. Zanima me mogu li prehranom ublažiti simptome i što mi preporučujete od dodataka prehrani.
  Oko 45. godine života kod žena se polako počinju javljati simptomi koji ukazuju na početak perimenopauze. Osim neredovite menstruacije i različitog intenziteta krvarenja, mogu se javiti napadi vrućine, promjene raspoloženja, zaboravljivost, lupanje srca, nesanica, smanjen libido i migrena.
   
  Kako bi ublažili tegobe i povećali kvalitetu života, preporučujem sljedeće:
  • mediteranska prehrana s konzumacijom ribe barem dva do tri puta tjedno;
  • povećan unos namirnica bogatih fitoestrogenima, kao što su soja, sojino mlijeko, batat, sjemenke lana, tofu;
  • svakodnevna konzumacija proizvoda od cjelovitih i integralnih žitarica te namirnica bogatih kalcijem: mlijeko i mliječni proizvodi, brokula, naranča, zeleno lisnato povrće, zob, plava riba;
  • često jesti mahunarke (grašak, grah, leća, bob, slanutak) i korjenasto povrće i voće ( krumpir, batat, mrkva, mango, papaja, avokado);
  • uzimati „dobre“ omega-3 masnoće kroz maslinovo i bučino ulje te orašaste plodove;
  • izbjegavati šećer i paziti na unos soli.
  Za prehranu u perimenopauzi i menopauzi iznimno je važno birati hranu bogatu antioksidansima: vitamin C (citrusi, bobičasto voće, kivi, rajčica, zelena paprika, zeleno lisnato povrće), vitamin E (klice žitarica, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, hladno prešana biljna ulja), vitamin K (zeleno lisnato povrće), magnezij (orašasti plodovi, banane, brokula, grašak, zobena kaša, tofu), cink (crveno meso, jaja, sir, iznutrice, plodovi mora, mahunarke, gljive, sjemenke bundeve i suncokreta), selen (pivski kvasac, klice žitarica, iznutrice, masna riba, školjke, brazilski oraščići), polifenoli (grožđe, crno vino, zeleni čaj).
   
  Najbolje bi bilo dnevno konzumirati pet obroka prilagođenih vašim dnevnim potrebama i aktivnostima. U doručku, ručku i večeri trebale bi biti zastupljene barem tri skupine namirnica. Bilo bi idealno kad bi ručak i večera imali pola obroka od povrća, a po četvrtinu obroka od žitarica i mesa (alternativa - riba, jaja, sir). Osim glavnih obroka trebali bi prakticirati i užinu koja ublažava osjećaj gladi i smanjuje mogućnost prejedanja tijekom sljedećeg obroka, dok kvalitetan odabir (jogurt, voće, orašasti plodovi) osigurava dovoljnu količinu energije mozgu i mišićima.
   
  Kako biste dodatno ublažili simptome, u svojoj Zdravlje plus ljekarni zatražite ljekarnika više informacija o preparatu s ekstraktom korijena Cimicifuge. Ljekarnik će vam rado pomoći kako biste odabrali za vas prikladan proizvod.
   
  Za kraj, savjetujem izbjegavati pušenje, alkoholna pića i kofein te masnu i začinjenu hranu. Uz zdravu prehranu bogatu antioksidansima i pravilan izbor odgovarajućih dodataka prehrani, za prevenciju bolesti također su važni redovita tjelesna aktivnost i boravak u prirodi, koji osim toga imaju i blagotvoran učinak na mentalno zdravlje.
  Dejan Radanović
  mag. pharm