Pitajte Zdravlje Plus ljekarnika
Imate pitanje o:
 • ispravnom korištenju lijekova;
 • odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani;
 • zdravim životnim navikama;
 • prevenciji bolesti;
 • odabiru kozmetike. 

Naši Zdravlje Plus ljekarnici ovdje su kako bi odgovorili na sva vaša pitanja.

Odgovor ćemo vam poslati putem elektroničke pošte. Pitanja i odgovori, koji prema procjeni uredništva portala www.vasezdravlje.com mogu biti korisni posjetiteljima, bit će uvršteni u arhivu pitanja i odgovora. Vaši osobni podaci bit će izuzeti i ostat će strogo povjerljivi.

Ispunjavanjem kontakt obrasca i klikom na „POŠALJI UPIT“ povjeravate nam svoje osobne podatke i dajete suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka koje navedete u kontakt obrascu. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, o čemu više možete pročitati ovdje.
Odgovori ljekarnika
Kategorija pitanja

Živčani i mentalni sustav

Žensko zdravlje

 • Prijateljica mi je rekla kako koristi vaginalni tuš za redovitu higijenu. Koliko često se vaginalni tuš smije koristiti?
  Kako vaginalni tuš mehanički ispire vaginu može se koristiti i za kozmetičko čišćenje. Brojne žene ga koriste za održavanje redovne higijene, osobito nakon menstruacije, spolnog odnosa ili kupanja u javnim kupalištima. Važno je znati kako vaginalni tuš nije nužan za redovno održavanje vaginalne higijene. Za redovnu higijenu dovoljno je vaginalno područje očistiti toplom vodom i sindetom za intimno pranje. Treba imati na umu da prečesta uporaba vaginalnog tuša može dovesti do iritacije i upale vaginalnog područja. 
  Ukoliko se odlučite za korištenje vaginalnog tuša, nije preporučljivo koristiti ga češće od dva puta tjedno. Vaginalni tuš održavajte čistim. Za razrjeđivanje proizvoda koristite toplu vodu. Nemojte koristiti tuš 48 sati prije ginekološkog pregleda. Vaginalni tuš ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće, osim po preporuci liječnika. Ukoliko se pojave znakovi vaginalne suhoće ili iritacije prekinite s uporabom vaginalnog tuša.   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • U 14. tjednu trudnoće sam i počela sam osjećati peckanje pri mokrenju i češću potrebu za mokrenjem nego inače. Prije sam za takve tegobe uzimala Uvin čaj. Mogu li se i sada liječiti Uvinim čajem?
  Trudnoća je posebno osjetljivo razdoblje tijekom kojeg treba biti oprezan s primjenom lijekova i dodataka prehrani. Iako biljne lijekove često smatramo bezopasnima, i oni imaju ograničenja i nuspojave...Tijekom trudnoće nije preporučljivo uzimati pripravke s medvjetkom (Arctostaphylos uva-ursi) s obzirom da sadrži tvari koje mogu izazvati grčeve. Studije na životinjama pokazuju da aktivne tvari iz lista medvjetke nisu sigurne za plod. Budući da se urinarne infekcije smatraju komplicirajućim čimbenikom u trudnoći, preporuka je posjetiti liječnika koji će procijeniti je li potrebno liječenje antibioticima. Kod blažih tegoba prikladni su preparati s brusnicom, o čemu se dodatno možete savjetovati sa svojim ljekarnikom.
  Petra Štefanac
  Petra Štefanac
  mag. pharm.
 • Liječnica mi je nakon zahvata preporučila vagitorij s hijaluronskom kiselinom kako bi rana brže zarasla. Zanima me je li potrebno suzdržati se od spolnih odnosa dok se koriste vagitoriji jer taj podatak nije naveden u uputi?
   
  Tijekom korištenja vagitorija nije potrebno suzdržavati se od spolnih odnosa. Primjena vagitorija preporučuje se uvečer, neposredno prije spavanja. Ako se za spolni odnos odlučite nakon primjene vagitorija, potrebno je pričekati 30 minuta kako bi se vagitorij rastalio. S obzirom na to da niste naveli o kojem je zahvatu riječ, a spominjete ranu u vaginalnom području, preporučujem da se po pitanju eventualne apstinencije od spolnog odnosa nakon zahvata svakako posavjetujete s ginekologom.   
   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Zdrav život

 • Počeo sam ići u teretanu i kupio sam kreatin. Kako bih ga trebao uzimati i ima li on ikakav učinak?
  Kreatin je jedan od najčešće korištenih dodataka prehrani među sportski aktivnom populacijom. S kreatinom su napravljene brojne studije i jedan je od najispitivanijih dodataka prehrani za sportaše. Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da kreatin tijekom određenih aktivnosti povećava izdržljivost i snagu te ubrzava oporavak nakon intenzivnih treninga. Kreatin ujedno dodatno zadržava vodu u mišićima čime se postiže povećanje volumena i njihov puniji izgled. Doza kreatina se najčešće kreće između 2 i 10 g dnevno, ovisno o mišićnoj masi korisnika. Kako se na tržištu nalaze pripravci s različitim solima kreatina, kod izračuna doze uputno je držati se preporučenog doziranja navedenog na deklaraciji proizvoda koji koristite.

   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Dugogodišnja sam pušačica, a nedavno sam saznala da sam trudna. Zbilja želim prestati pušiti, ali ne znam kako.
  Prestanak pušenja predstavlja velik izazov i zahtijeva podršku okoline. Ako i vaš partner puši, najbolje bi bilo da zajednički krenete u proces prestanka pušenja. Rizici pušenja cigareta u trudnoći su veliki, a mogu dovesti do manje porođajne težine, prijevremenog poroda, urođenih mana i drugih komplikacija Nikotinska nadomjesna terapija u obliku sprejeva ili žvakaćih guma nikad se ne preporuča trudnicama, no nastavak pušenja cigareta predstavlja veći rizik od upotrebe takvih lijekova. U slučaju da ne možete prestati pušiti bez nadomjesne terapije, svakako se savjetujte s liječnikom koji će procijeniti je li takva terapija prikladna za vas. O svim rizicima pušenja u trudnoći i za podršku pri prestanku pušenja obratite se svom ljekarniku ili liječniku.
  Petra Štefanac
  Petra Štefanac
  mag. pharm.

Muško zdravlje

 • Imam problema s mokrenjem. Na internetu sam pročitao da se kod takvih poteškoća mogu koristiti preparati sa sabal palmom. Postoje li takvi preparati na našem tržištu i gdje se mogu nabaviti.
  S obzirom da niste specificirali probleme s prostatom teško je komentirati opravdanost korištenja sabal palme u konkretnom slučaju. Sabal palma se koristi kod blažih oblika benigne hiperplazije prostate, koja se najčešće manifestira problemima s mokrenjem (učestalo mokrenje, tanak i isprekidan mlaz, noćno mokrenje, nemogućnost pražnjenja mjehura). Kod problema s mokrenjem važno je savjetovati se s liječnikom kako bi se uklonila sumnja na teža stanja i bolesti. Na Hrvatskom tržištu sabal palma nalazi se u više preparata. Dolazi kao jedina sastavnica  ili u kombinaciji s drugim sastavnicama. Preparati sa sabal palmom u Hrvatskoj su registrirani kao lijekovi ili kao dodaci prehrani. Prilikom odabira važno je imati na umu kako lijekovi imaju znanstveno potvrđen učinak i jasne indikacije dok dodaci prehrani imaju preventivnu svrhu. Takve preparate možete naći u svim Zdravlje Plus ljekarnama, gdje se možete posavjetovati s ljekarnikom o odabiru preaprata koji navjiše odgovara vašim trenutačnim potrebama.  
   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Unutarnje bolesti

Dječje zdravlje

Kožne bolesti

Opća medicina

 • Imam jake grčeve nepoznatog podrijetla u potkoljenicama i stopalima. Možete li mi nešto preporučiti kako bih si olakšala simptome. Trenutačno uzimam magnezij, multivitamin tapentadol tablete 1x50 mg. Ne znam bi li mi pomogla neka tinktura ili nešto slično.
  Grčevi u mišićima mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima, a budući da u vašem slučaju uzrok nije poznat, mogu vam ponuditi nekoliko savjeta kako biste si olakšali svakodnevicu. Grčevi mogu biti uzrokovani nedostatkom pojedinih minerala, najčešće magnezija, kalcija ili kalija. U tom smislu, vaš ljekarnik će vam preporučiti najkvalitetniji i najprikladniji oblik nadoknade minerala, a na vama je da ga redovito koristite. Ako uzimate lijekove kao što su diuretici (lijekovi za pojačano mokrenje), trebali biste o svojim tegobama razgovarati s liječnikom, koji vam može preporučiti laboratorijske pretrage, prilagoditi dozu lijeka ili po potrebi promijeniti terapiju. Kod starijih osoba pojava grčeva može biti povezana s oslabljenom cirkulacijom u ekstremitetima (ruke, noge) pa se u tom smislu preporuča svakodnevna lagana tjelesna aktivnost (npr. šetnja), masaža ili  istezanje zahvaćenih mišića. Grčevi mogu biti i simptom bolesti vena pa i to treba uzeti u obzir. U svakom slučaju uputno je otkriti uzrok spazma kako bi se odabrala odgovarajuća terapija.
  Petra Štefanac
  Petra Štefanac
  mag. pharm.
 • Što znači pozitivan hemoglobin u mokraći?
  Hemoglobin je protein koji se nalazi u eritrocitima, a služi za prijenos kisika. Raspadanjem eritrocita nastaje slobodni hemoglobin koji se veže na drugi protein i metabolizira. Ako je količina hemoglobina veća od količine drugog proteina za koji se treba vezati, višak hemoglobina izlučuje se mokraćom. Nalaz hemoglobina u mokraći nije normalan i može biti znak različitih bolesti i stanja koja se odnose na mokraćni sustav i krv. Nalaz svakako treba interpretirati liječnik, uzimajući u obzir anamnestičke podatke i rezultate drugih pretraga.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Zanima me kako alkohol djeluje na pH želuca. Dovodi li korištenje sode bikarbone pri konzumaciji alkohola do njegova boljeg podnošenja?
  Unos alkoholnih pića, kao i unos bilo koje druge namirnice, potiče lučenje želučane kiseline i snižavanje pH želučanog sadržaja. Čest unos alkoholnih pića, posebno ako nije praćen odgovarajućom prehranom - i ako su prisutni drugi rizični čimbenici - može uzrokovati žgaravicu, gastritis i posljedično ulkus želuca.
  Soda bikarbona djeluje kao antacid, to jest kao tvar koja povisuje pH želučanog sadržaja. Ako pri konzumaciji alkoholnih pića imate želučanih problema, to jest žgaravicu, uzimanje sode bikarbone može pomoći. Soda bikarbona neće imati utjecaj na podnošljivost alkohola u smislu mogućnosti konzumacije većih količina ili olakšanja simptoma mamurluka u slučaju pretjerane konzumacije.
  Premda može imati utjecaja, alkohol ili hrana koju konzumiramo rijetko je osnovni uzrok kroničnih želučanih problema. Gastritis i ulkus najčešće uzrokuje infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ako često imate želučanih problema, preporučio bih vam da razgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom kako bi procijenio ima li potrebe za određenim pretragama koje bi isključile mogućnost infekcije. Infekcija Helicobacterom pylori liječi se kombinacijom dva do tri različita antibiotika i lijekovima koji spadaju u skupinu inhibitora protonske crpke.
  Ako su vaši problemi ograničeni samo na kratkotrajnu žgaravicu koja se javlja pri konzumaciji točno određenog tipa namirnica ili alkohola, preporučio bih vam uzimanje 20 mg  pantoprazola tijekom 14 dana, ujutro, 30 minuta prije doručka. Takva terapija trebala bi vam olakšati simptome žgaravice barem na nekoliko mjeseci.
  Pantoprazol je dostupan u ljekarnama i bez liječničkog recepta. Međutim, preporučio bih da se prije kupnje svakako posavjetujete sa svojim liječnikom koji će dodatno procijeniti opravdanost primjene pantoprazola u vašem slučaju.
   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Mali, korisni savjeti

 • Ispalo mi je nekoliko zrnaca hipermangana na bebinu guzu. Kako da to saniram i izliječim? U ljekarni su mi preporučili riblju mast.
   
  Kalijev permanganat (hipermangan) u kontaktu s kožom najčešće ne izaziva iritaciju ni dugotrajne posljedice, ali se u kontaktu sa znojem otapa i boji kožu. Promjena boje će se povući za nekoliko dana bez dodatnih intervencija. Kako biste ubuduće izbjegli slične situacije, kao i pogrešno doziranje, preporučujemo vam da umjesto čvrstog kalijeva permanganata koristite 1 postotnu otopinu kalijeva permanganata. Kupka se priređuje dodavanjem 16 kapi navedene otopine u 1 dl vode. Otopina je dostupna u svim Zdravlje plus ljekarnama.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Vidni sustav

Dermokozmetika

Kosti - mišići - zglobovi

Hranjive tvari

 • Može li mi vitamin B12 pomoći ako osjećam umor i gubitak apetita?
   
  Vitamin B12 je među esencijalnim tvarima koje naš organizam ne može sam sintetizirati već ga moramo unijeti hranom. Taj vitamin sudjeluje u brojnim procesima, od kojih su najznačajniji pretvorba  hrane u energiju, održavanje zdravlja živčanih stanica, proizvodnja crvenih krvnih stanica, dioba stanica i drugi.
   
  Europska agencija za sigurnost hrane za vitamin B12 odobrila je sljedeće zdravstvene tvrdnje:
  • vitamin B12 ima ulogu u procesu dijeljenja stanica;
  • vitamin B12 pridonosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava;
  • vitamin B12 pridonosi normalnoj psihološkoj funkciji;
  • vitamin B12 pridonosi normalnom metabolizmu homocisteina;
  • vitamin B12 pridonosi normalnoj funkciji imunosnog sustava;
  • vitamin B12 pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti;
  • vitamin B12 pridonosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica;
  • vitamin B12 pridonosi normalnom metabolizmu stvaranja energije.
   
  Premda vitamin B12 može pomoći kod nedostatka energije, moram napomenuti kako je njegov nedostatak u općoj populaciji u razvijenim zemljama rijedak. Preporučenu dozu od 2,5 mcg dnevno lako je postići redovitom prehranom namirnicama životinjskog podrijetla. Nedostatak se najčešće javlja kod starijih osoba (iznad 60 godina) zbog neuravnotežene prehrane i nedovoljne konzumacije hrane životinjskog podrijetla. Ako mlađa osoba, koja nije vegetarijanac ili vegan, ima nedostatak ovog vitamina, uzrok je najčešće druge prirode. Jedan od češćih uzroka može biti dugotrajna konzumacija lijekova koji snizuju pH želučanog sadržaja (lijekovi protiv žgaravice, gastritisa, ulkusa) jer mogu smanjiti apsorpciju vitamina B12.

  Uzroci nedostatka energije i slabog apetita mogu biti brojni. U vašem slučaju preporučio bih uzimanje kombinacije vitamina B, čime ćete zadovoljiti potrebe organizma i za vitaminom B12 i više drugih vitamina B kompleksa.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Uho - nos - grlo