Pitajte Zdravlje Plus ljekarnika

Imate pitanje o:
 • ispravnom korištenju lijekova;
 • odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani;
 • zdravim životnim navikama;
 • prevenciji bolesti;
 • odabiru kozmetike. 

Naši Zdravlje Plus ljekarnici ovdje su kako bi odgovorili na sva vaša pitanja.

Odgovor ćemo vam poslati putem elektroničke pošte. Pitanja i odgovori, koji prema procjeni uredništva portala www.vasezdravlje.com mogu biti korisni posjetiteljima, bit će uvršteni u arhivu pitanja i odgovora. Vaši osobni podaci bit će izuzeti i ostat će strogo povjerljivi.

Ispunjavanjem kontakt obrasca i klikom na „POŠALJI UPIT“ povjeravate nam svoje osobne podatke i dajete suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka koje navedete u kontakt obrascu. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, o čemu više možete pročitati ovdje.
Odgovori ljekarnika
Kategorija pitanja

Živčani i mentalni sustav

Žensko zdravlje

Zdrav život

 • Počeo sam ići u teretanu i kupio sam kreatin. Kako bih ga trebao uzimati i ima li on ikakav učinak?
  Kreatin je jedan od najčešće korištenih dodataka prehrani među sportski aktivnom populacijom. S kreatinom su napravljene brojne studije i jedan je od najispitivanijih dodataka prehrani za sportaše. Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da kreatin tijekom određenih aktivnosti povećava izdržljivost i snagu te ubrzava oporavak nakon intenzivnih treninga. Kreatin ujedno dodatno zadržava vodu u mišićima čime se postiže povećanje volumena i njihov puniji izgled.

  Doza kreatina se najčešće kreće između 2 i 10 g dnevno, ovisno o mišićnoj masi korisnika. Kako se na tržištu nalaze pripravci s različitim solima kreatina, kod izračuna doze uputno je držati se preporučenog doziranja navedenog na deklaraciji proizvoda koji koristite.

   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Dugogodišnja sam pušačica, a nedavno sam saznala da sam trudna. Zbilja želim prestati pušiti, ali ne znam kako.
  Rizici pušenja cigareta u trudnoći su veliki, a mogu dovesti do manje porođajne težine, prijevremenog poroda, urođenih mana i drugih komplikacija. Nikotinska nadomjesna terapija u obliku sprejeva ili žvakaćih guma nikad se ne preporuča trudnicama, no nastavak pušenja cigareta predstavlja veći rizik od upotrebe takvih lijekova. U slučaju da ne možete prestati pušiti bez nadomjesne terapije, svakako se savjetujte s liječnikom koji će procijeniti je li takva terapija prikladna za vas.

  Prestanak pušenja predstavlja velik izazov i zahtijeva podršku okoline. Ako i vaš partner puši, najbolje bi bilo da zajednički krenete u proces prestanka pušenja. Za podršku pri prestanku pušenja obratite se svom ljekarniku ili liječniku.
  Petra Štefanac
  Petra Štefanac
  mag. pharm.
 • Izračunala sam na vašim stranicama idealnu tjelesnu težinu, savjet je da malo smršavim. S obzirom da mi je prema drugim stranicama BMI čak i prenizak, jeste sigurni da dajete ženama dobre savjete? Nije uračunata ni dob (možda bi za tinejđerice vaš savjet bio u redu).
   
  Za izračunavanje idealne tjelesne težine trenutačno se u praksi najčešće koristi jedna od sljedeće četiri formule: G. J. Hamwi Formula (1964), B. J. Devine Formula (1974), J. D. Robinson Formula (1983) i D. R. Miller Formula (1983).
   
  Naš kalkulator idealne tjelesne mase koristi posljednju formulu koja je i prema publikaciji najrecentnija. Odstupanja u izračunima se najčešće događaju zbog korištenja različitih metoda.
   
  Kod ovakvih izračuna mnoga su ograničenja. Prvo takvo ograničenje je nemogućnost da se u izračun uključi tjelesna građa pa se tako može zaključiti da su osobe vrlo mišićave tjelesne građe pretile što, naravno, nije točno. Također, osoba koja po izračunu idealne tjelesne mase može biti u granicama normalnih vrijednosti, a da pritom ima udio tjelesnih masti viši od preporučenog i da, zdravstveno gledano, ima rizike koji odgovaraju osobama prekomjerne tjelesne težine.
   
  Drugo ograničenje je što formule za izračun idealne tjelesne mase ne daju raspon, već se za idealnu tjelesnu masu uzima jedna egzaktna vrijednost. Takvim izračunima se najčešće koriste zdravstveni profesionalci koji dobivenu vrijednost razmatraju u kontekstu drugih relevantnih zdravstvenih čimbenika.
   
  Aktualna literatura ne preporučuje dob kao čimbenik za izračun idealne tjelesne mase, kao ni za izračun indeksa tjelesne mase. Neminovno je da se s dobi mijenja sastav tijela zbog čega se to najčešće uzima u obzir prilikom evaluacije dobivenih brojeva.
   
  U svakom slučaju, indeks tjelesne mase iidealna tjelesna masa su matematički modeli koji ljudski organizam svode na brojeve. S obzirom da je svaka osoba individua sa svojim specifičnostima, prilikom tumačenja brojeva u razmatranje treba uzeti brojne druge čimbenike.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Zanima me koliko dugo se smije piti probiotik, točnije Bio-Kult Candea? Je li potrebno raditi nekakvu pauzu?
   
  Ne postoji vremensko ograničenje prilikom uzimanja probiotika te nije potrebno raditi pauze. Probiotici svoj puni potencijal u očuvanju zdravlja iskazuju upravo kod dugotrajne primjene.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Muško zdravlje

Unutarnje bolesti

Dječje zdravlje

Kožne bolesti

Opća medicina

 • Imam jake grčeve nepoznatog podrijetla u potkoljenicama i stopalima. Možete li mi nešto preporučiti kako bih si olakšala simptome. Trenutačno uzimam magnezij, multivitamin Tapentadol tablete 1x50 mg. Ne znam bi li mi pomogla neka tinktura ili nešto slično.
  Grčevi u mišićima mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima, a budući da u vašem slučaju uzrok nije poznat, mogu vam ponuditi nekoliko savjeta kako biste si olakšali svakodnevicu.

  Jedan od razloga pojave grčeva u mišićima je nedostatak pojedinih minerala, najčešće magnezija, kalcija ili kalija. U tom smislu, vaš ljekarnik će vam preporučiti najkvalitetniji i najprikladniji oblik nadoknade minerala, a na vama je da ga redovito koristite.

  Ako uzimate lijekove kao što su diuretici (lijekovi za pojačano mokrenje), trebali biste o svojim tegobama razgovarati s liječnikom, koji vam može preporučiti laboratorijske pretrage, prilagoditi dozu lijeka ili po potrebi promijeniti terapiju.

  Kod starijih osoba pojava grčeva može biti povezana s oslabljenom cirkulacijom u ekstremitetima (ruke, noge) pa se u tom smislu preporuča svakodnevna lagana tjelesna aktivnost (npr. šetnja), masaža ili  istezanje zahvaćenih mišića.

  Grčevi mogu biti i simptom bolesti vena pa i to treba uzeti u obzir. U svakom slučaju uputno je otkriti uzrok spazma kako bi se odabrala odgovarajuća terapija.
  Petra Štefanac
  Petra Štefanac
  mag. pharm.
 • Što znači pozitivan hemoglobin u mokraći?
  Hemoglobin je protein koji se nalazi u eritrocitima, a služi za prijenos kisika. Raspadanjem eritrocita nastaje slobodni hemoglobin koji se veže na drugi protein i metabolizira. Ako je količina hemoglobina veća od količine drugog proteina za koji se treba vezati, višak hemoglobina izlučuje se mokraćom. Nalaz hemoglobina u mokraći nije normalan i može biti znak različitih bolesti i stanja koja se odnose na mokraćni sustav i krv. Nalaz svakako treba interpretirati liječnik, uzimajući u obzir anamnestičke podatke i rezultate drugih pretraga.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Zanima me kako alkohol djeluje na pH želuca. Dovodi li korištenje sode bikarbone pri konzumaciji alkohola do njegova boljeg podnošenja?
  Unos alkoholnih pića, kao i unos bilo koje druge namirnice, potiče lučenje želučane kiseline i snižavanje pH želučanog sadržaja. Čest unos alkoholnih pića, posebno ako nije praćen odgovarajućom prehranom - i ako su prisutni drugi rizični čimbenici - može uzrokovati žgaravicu, gastritis i posljedično ulkus želuca.

  Soda bikarbona djeluje kao antacid, to jest kao tvar koja povisuje pH želučanog sadržaja. Ako pri konzumaciji alkoholnih pića imate želučanih problema, to jest žgaravicu, uzimanje sode bikarbone može pomoći. Soda bikarbona neće imati utjecaj na podnošljivost alkohola u smislu mogućnosti konzumacije većih količina ili olakšanja simptoma mamurluka u slučaju pretjerane konzumacije.

  Premda može imati utjecaja, alkohol ili hrana koju konzumiramo rijetko je osnovni uzrok kroničnih želučanih problema. Gastritis i ulkus najčešće uzrokuje infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ako često imate želučanih problema, preporučio bih vam da razgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom kako bi procijenio ima li potrebe za određenim pretragama koje bi isključile mogućnost infekcije. Infekcija Helicobacterom pylori liječi se kombinacijom dva do tri različita antibiotika i lijekovima koji spadaju u skupinu inhibitora protonske crpke.

  Ako su vaši problemi ograničeni samo na kratkotrajnu žgaravicu koja se javlja pri konzumaciji točno određenog tipa namirnica ili alkohola, preporučio bih vam uzimanje 20 mg  pantoprazola tijekom 14 dana, ujutro, 30 minuta prije doručka. Takva terapija trebala bi vam olakšati simptome žgaravice barem na nekoliko mjeseci.

  Pantoprazol je dostupan u ljekarnama i bez liječničkog recepta. Međutim, preporučio bih da se prije kupnje svakako posavjetujete sa svojim liječnikom koji će dodatno procijeniti opravdanost primjene pantoprazola u vašem slučaju.
   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Možete li mi preporučiti nešto za opekline? Znam ih često zadobiti prilikom kuhanja pa bih želio neku kremu da mi što prije prođu.
  Opekline, jedna od najčešćih nezgoda koje se događaju u kućanstvu, karakterizira oštećenje kože pri kojem zahvaćene stanice odumiru. U većini slučajeva koža se oporavi bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Opekline zahtijevaju medicinsku skrb u ovisnosti o uzroku ili stupnju oštećenja kože. Opekline nastale prilikom kuhanja najčešće su prvog stupnja, što znači da se mogu tretirati kod kuće. Što se ranije reagira, to će vrijeme zacjeljivanja biti kraće.

  Jedna od metoda je hladiti opečeno područje pod mlazom hladne vode minimalno pet minuta. Nikako ne koristiti led (jer se stanje opečene kože može pogoršati), kao ni pamučnu vatu (jer vlakna mogu zaostati u rani i uzrokovati infekciju).

  Od prirodnih preparata može se koristiti kantarionovo ulje (ulje gospine trave), koje je u tradicionalnoj turskoj medicini pronašlo svoje mjesto u tretiranju opeklina, dok su i različite studije potvrdile njegovu djelotvornost. 

  Također, preporučljivo je na oštećeno mjesto staviti antiseptik kako bi se smanjila vjerojatnost pojave infekcije. Sprej na bazi oktenidina je pouzdan i djelotvoran antiseptik koji ujedno potiče cijeljenje rane. Za brže cijeljenje rane nastale djelovanjem visoke temperature preporuča se i Cicatridina sprej s hijaluronskom kiselinom koja pridonosi ubrzavanju procesa reepitelizacije i obnove tkiva.
  Borna Tićak
  mag. pharm.
 • Liječnik mi je zbog upale grla propisao antibiotik i rekao da još kupim i probiotik. Mogu li se zajedno koristiti, odnosno ima li smisla istodobno ih uzimati?
   
  Antibiotici su skupina lijekova koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Prilikom terapije antibioticima potrebno je popiti cijelo pakiranje da bi se infekcija izliječila. Osobe često znaju prekinuti terapiju jer se počnu osjećati bolje, no u tom slučaju infekcija se ne izliječi, a bakterije mogu razviti rezistenciju, to jest otpornost na antibiotik.
   
  Prilikom terapije antibioticima znaju se pojaviti nuspojave poput mučnine, povraćanja i/ili proljeva zbog narušavanja crijevne mikroflore. Iz tog razloga uz terapiju antibioticima uvijek se preporučuje i primjena probiotika radi uravnoteženja crijevne mikroflore. Probiotik je potrebno uzeti minimalno tri sata nakon primjene oralnog antibiotika. Osim tijekom terapije antibiotikom, primjena probiotika preporučuje se još dva tjedna nakon prestanka primjene antibiotika.
  Borna Tićak
  mag. pharm.
 • Postoje li neka bezreceptna inačica za inhalacijski kortikosteroid i/ili bronhodilatator? Naime, prema vlastitu sudu imam netipičnu astmu koja se javlja u ranim jutarnjim satima, ali ne svakodnevno, već otprilike svaki treći dan ili čak samo jednom tjedno. Imam dogovoren termin za pregled, ali me zanima kako si do tada mogu pomoći. Astma nije jaka - manifestira se suhim nadražajnim kašljem ili kašljem uz sekret uz borbu za zrak, ali ne paničnu, prisutan je osjećaj nedovoljne količine zraka za disanje. To traje otprilike sat vremena. Olakšavam si uljem divljeg origana koji mi pomaže imati mirnu večer i jutro. Problem je što mi u pomoć treba u datom trenutku i što ne mislim primjenjivati terapiju uljem svaku večer.
  Astma je kronična upala dišnih putova izazvana različitim podražajima koji dovode do djelomično ili potpuno reverzibilne opstrukcije dišnih putova. Stalno je prisutna i kroz vrijeme je promjenjivog intenziteta, iako simptomi nisu uvijek prisutni. Najčešći pokretači napada su alergeni iz okoliša, hrana, infekcije, tjelesni napor (naročito u hladnoj i suhoj sredini).  
   
  Dijagnoza se potvrđuje testovima plućne funkcije. Ukoliko je astma potvrđena, liječnik će propisati inhalacijske kortikosteroide i/ili bronhodilatatore ovisno o težini slučaja sukladno važećim GINA smjernicama za kontrolu astme.
   
  Osim odgovarajuće farmakoterapije koju mora propisati liječnik, nefarmakološke mjere mogu također pridonijeti boljoj kontroli astme. Pod tim podrazumijevamo prestanak pušenja, bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, uravnoteženu prehranu, vježbe disanja, izbjegavanje stresnih situacija i, po mogućnosti, izbjegavanje okidača za pojavu astmatskog napada.
   
  Dok nemate postavljenu dijagnozu savjetujemo da pokušate primijeniti navedene nefarmakološke smjernice. Svakako pokušajte eliminirati alergene kao što su pelud i prašina tijekom spavanja. Suh zrak može dodatno otežati simptome i uzrokovati nadražaj pa je uputno tijekom noći koristiti ovlaživače zraka. Pristupačnija zamjena ovlaživaču zraka mogu biti tzv. Aromadifuzeri, koji, osim što ovlažuju zrak ujedno raspršuju čestice eretičnog ulja prema vlastitom izboru.
   
  Ukoliko želite izbjeći večernju inhalaciju eteričnim uljem divljeg origana, za koju tvrdite da vam pomaže, razmislite o alternativi pomoću aromadifuzera s navedenim eteričnim uljem. Izbor aromadifuzera možete pogledati i u našoj web ljekarni - https://webljekarna.vasezdravlje.com/zdrav-zivot/aromaterapija/difuzeri.
   
  Kako je astma bolest koja mora biti pod nadzorom liječnika ne postoje lijekovi u bezreceptnom režimu izdavanja koji vam mogu pomoći.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Koristim Medazol 400 mg tablete. U ljekarni, apotekarka mi je rekla da ne smijem piti alkohol s njima. Znači li to da ne smijem piti alkohol u velikim količinama, odnosno da mogu nakon ručka popiti decilitar vina?
   
  Djelatna tvar lijeka Medazol je metronidazol, a primjenjuje se u profilaksi i liječenju infekcija uzrokovanih anaerobnim bakterijama. Tijekom liječenja metronidazolom ne smiju se konzumirati alkoholna pića ni u najmanjim količinama jer se mogu javiti simptomi kao što su mučnina, osip, crvenilo i sniženje krvnog tlaka. Opisani simptomi javljaju se i pri konzumaciji alkohola 48 sati nakon završetka terapije metronidazolom.
  Borna Tićak
  mag. pharm.
 • Ne znam kako se riješiti kvrge ili čvoruge na čelu. To je nakupina između kosti i kože. Zadobio sam to u djetinstvu kada sam jako udario glavom i rekli su mi da je hematom. Kvrga je bila ogromna. Kroz godine se smanjila. Ja sam to izvlačio maslacem, kupusom, Švedskom gorčicom... Nažalost, još se vidi i ne mogu je se riješiti. Postoji li kakav gel ili mast?
  Prema opisu teško je točno identificirati problem. S obzirom na rečeno moglo bi se raditi o lipomu ili ateromu. Lipom je dobroćudni tumor masnog tkiva, koji se sastoji od potkožne nakupine masnog tkiva. Bezopasan je i uglavnom bezbolan. Aterom je lojna cista koja nastaje uslijed začepljenja izvodnih kanala lojnih žlijezda, kada dolazi do nakupljanja loja ispod površine kože. Premda najčešće bezbolni, ateromi se mogu upaliti i tada zahtijevaju tretman antibioticima. Najčešće se javljaju upravo ispod kože lica, a osobito na masnijim područjima lica kao što je čelo.

  I za aterome i za lipome jedino rješenje je kirurško odstranjivanje. Savjetujemo da se obratite svom liječniku obiteljske medicine koji će vas uputiti na daljnje liječenje. Postupak odstranjiivanja se obavlja ambulantno, koristi se lokalna anestezija i traje do 30 minuta. Nakon zahvata pacijent se upućuje na kućnu njegu.
   
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm
 • Imam problema s neredovitom probavom. Zanima me je li sigurno uzimati sirupe protiv zatvora (Smokvan, Kivilaks) kroz duže vrijeme, kada ih je najbolje uzimati i koliko treba da takav sirup počne djelovati?

  Ukoliko često imate problema s neredovitom probavom ili zatvorom prvenstveno preporučujem promjenu životnih navika. Pokušajte jesti hranu s više vlakana kao što je voće i povrće, a uz obrok nastojte popiti barem dvije do tri čaše vode. Ukoliko smatrate da nećete moći u prehranu uvrstiti odgovarajuću količinu voća, savjetujem da pokušate uvrstiti ljuskice sjemenki indijskog trputca, psylium (https://webljekarna.vasezdravlje.com/hrana/organica-psyllium-prah-200). Psylium veže vodu u debelom crijevu i omekšava stolicu. Psylium je najbolje konzumirati kao sastojak blendanih sokova (smoothie/shake). Probava bi se trebala normalizirati nakon nekoliko data konzumacije.

  Ukoliko i dalje budete imali problema preporučujem povremenu primjenu Eva/qu čepića (https://webljekarna.vasezdravlje.com/zatvor/eva-qu-cepici-za-odrasle) koji djeluju mehanički i lokalno tako što šumećim podražajem izazivaju pražnjenje crijeva i ne izazivaju navikavanje.
  Dejan Radanović
  Dejan Radanović
  mag. pharm

Vidni sustav

Dermokozmetika

Kosti - mišići - zglobovi

Hrana i zdravlje

Uho - nos - grlo

Alergologija i imunologija

 • Uskoro izlazim iz izolacije - bila sam pozitivna na koronu. Zanima me koje dodatke prehrani bih mogla kupiti za podizanje imuniteta? Hvala.  
   
  Postoje različiti preparati za poboljšanje funkcije imunosnog sustava. S obzirom da hladno doba godine, kada su zastupljene infekcije dišnog sustava, preporuka je koristiti preparate koji će pridonijeti obrani organizma u borbi protiv respiratornih infekcija.
  Kombinacija ehinaceje i čempresa namijenjena je prevenciji infekcija dišnog sustava. Koristi se otprilike tjedan dana, nakon čega slijedi pauza. Bitno je naglasiti da ehinaceju ne mogu koristiti osobe koje su alergične na ambroziju.

  Vitamin D pridonosi funkciji imunosnog sustava. Za odrasle do 70 godina preporučena dnevna doza je 600 IU, dok je za osobe starije od 70 godina 800 IU. Tijekom zimskih mjeseci preporuka je koristiti suplemente na bazi vitamina D zbog nedovoljnog izlaganja suncu.
  Beta-glukani su skupina spojeva koji također pridonose funkciji imunosnog sustava. Često se znaju pronaći u kombinaciji s vitaminom D.

  Osim preparata za prevenciju, postoje i oni koji će smanjiti trajanje prehlade. U slučaju prehlade poželjno je koristiti dodatke prehrani na bazi cinka. Provedena ispitivanja upućuju na činjenicu da cink skraćuje vrijeme trajanja prehlade.
  Borna Tićak
  mag. pharm.

Mali, korisni savjeti