Peyronijeva bolest - simptomi i liječenje

Muško zdravlje / Urologija Dinko Hauptman dr. med., spec. urolog

Peyronijevu bolest karakterizira stvaranje neelastičnoga kolagenoga ožiljnog tkiva na različitim dijelovima penisa s posljedičnim razvojem zakrivljenosti penisa

Što je Peyronijeva bolest

Peyronijeva bolest velik je problem za spolno aktivne muškarce, koji se zbog srama često ne žele javiti liječniku. Karakterizira je stvaranje neelastičnoga kolagenoga ožiljnog tkiva, koje se naziva plak, na različitim dijelovima penisa. Plak nije vidljiv, ali može uzrokovati iskrivljenje penisa tijekom erekcije, u različitim smjerovima (prema gore, dolje ili ustranu), ovisno o mjestu nastanka plaka.

Prevalencija (broj svih slučajeva kod određenog stanovništva u određenom razdoblju) se procjenjuje na pet posto odraslih muškaraca, iako stvarni postotak može biti i veći. Može se javiti u bilo kojoj dobi, no ipak je najčešća između 40. i 60. godine.

Nije poznato što uzrokuje Peyronijevu bolest. Može biti nasljedna, ali i potaknuta ozljedama koje uzrokuju lokalizirano krvarenje u penisu. Najčešće ne prolazi sama od sebe i tijekom vremena se može pogoršavati. Međutim, liječenje ne mora biti nužno ako pacijent ne osjeća bol ili stanje ne utječe na njegov spolni život, odnosno ne narušava znatno njegovu kvalitetu života. U vrlo rijetkim slučajevima stanje se poboljša bez liječenja.

Peyronijeva bolest - simptomi

Znakovi i simptomi Peyronijeve bolesti mogu se javiti odjednom ili se razvijati postupno.

Najčešći simptomi su zakrivljenost penisa, skraćenje penisa zbog zakrivljenosti, palpabilno ožiljno tkivo ispod kože, problemi s erekcijom i bol. Iako se iskrivljenost penisa može pogoršavati, kod većine bolesnika, ovisno o fazi bolesti, u nekom se trenutku ipak stabilizira.

Akutna (aktivna) faza

U početku bolesti prevladava upalna faza, koja najčešće traje šest do 18 mjeseci. Za tog vremena bolesnik osjeća bol tijekom erekcija. Iako je u ovoj fazi moguć spontani oporavak, česti su i porast veličine plaka i jačanje iskrivljenosti.

Kronična (stabilna) faza

U ovoj fazi pacijent osjeća minimalnu bol ili je uopće nema, a veličina plaka i zakrivljenost su konstantne, zbog čega se ne očekuje spontani oporavak.

Psihološki učinci Peyronijeve bolesti

Peyronijeva bolest ne utječe samo fizički na bolesnika nego ima i velik psihosocijalni učinak.

Mnogi muškarci osjećaju strah zbog budućeg izgleda njihova penisa i teškoće u odnosu s partnericom. Brinu se da neće biti u mogućnosti zadovoljiti partnericu ili imati djece zbog teškoća u spolnom odnosu.

I partnerice oboljelih od Peyronijeve bolesti osjećaju se katkad bespomoćno i tužno zbog gubitka intimnosti.Rezultati jedne studije pokazali su da je kod 48 posto muškaraca s Peyronijevom bolešću dijagnosticirana klinički značajna depresija, a kod većine i nemogućnost psihološkog prihvaćanja same bolesti.

Peyronijeva bolest - liječenje

U liječenju je jako bitan otvoren razgovor s liječnikom o bolesti i očekivanjima, jer to u konačnici dovodi do zadovoljavajućeg ishoda.

U rješavanju Peyronijeve bolesti postoje učinkovite metode. Može se liječiti kirurškim, ali i nekirurškim metodama, za koje, nažalost, nedostaju dokazi o djelotvornosti (tablete vitamina E, injekcije steroida u zahvaćeno područje). Kako donedavno nije bilo lijeka za liječenje Peyronijeve bolesti odobrenog od Europske agencije za lijekove, bolest se najčešće rješavala operativnim zahvatom ako je pacijent osjećao bol ili imao problema tijekom spolnog odnosa.

Kirurške metode

Preporučuju se u kroničnoj fazi bolesti, kad je zakrivljenost postala stabilna, bolesniku je onemogućen spolni odnos, ili postoje značajne kalcifikacije plaka. Izvodi se i u slučajevima kad konzervativni tretman nije bio djelotvoran. 

Od dostupnih kirurških metoda razlikujemo plikaciju (nabiranje zdrave strane penisa), postavljanje grafta i ugradnju penilneproteze kod najtežih slučajeva iskrivljenja penisa, uz istodobno postojanje izražene erektilne disfunkcije.

Većina kirurških metoda ima pozitivne rezultate. Od mogućih komplikacija mogu se javiti skraćenje penisa, erektilna disfunkcija, postoperativna infekcija, produljeno cijeljenje ili smanjen seksualni osjet u samom penisu.

Kolagenaza

Kolagenaza klostridium histoliticum je proteinaza koja djeluje lokalno tako što razgrađuje nakupine kolagena kod oboljelih od Peyronijeve bolesti. Provodi je isključivo liječnik koji ima potrebne kvalifikacije i iskustva u dijagnostici i liječenju uroloških bolesti u muškaraca.

Liječenje se sastoji od ciklusa ambulantnih terapija, od kojih se svaki ciklus sastoji od dvije injekcije kolagenaze i jednog procesa modeliranja penisa. Lijek se injektira direktno u plak, što rezultira omekšavanjem plaka i ispravljanjem zakrivljenosti penisa. Razmak između dva ciklusa je oko šest tjedana. Broj potrebnih ciklusa varira od slučaja do slučaja, no pacijent može dobiti najviše četiri ciklusa terapije. Hospitalizacija i bolovanje nisu potrebni.

Kolagenaza je minimalno invazivan pristup koji omogućuje podnošljivu i učinkovitu terapijsku opciju pacijentima koji boluju od fizičkih i psihičkih aspekata bolesti. No, svakako treba napomenuti da ova metoda liječenja ne rezultira potpunim ispravljanjem penisa.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 25. 8. 2023.
izdvojeni proizvodi