MUŠKI LIBIDO: znanstvenici otkrili gen koji regulira mušku želju za spolnim odnosom

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Nova spoznaja o funkcioniranju muškog libida može poslužiti kao temelj otkrivanja nove terapije

Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern otkrili su gen koji sudjeluje u regulaciji muškog libida, što otvara mogućnosti novim oblicima terapije za muškarce koji se suočavaju s manjkom seksualne želje. Svoj rad su objavili u časopisu Endocrinology te navode kako ključ muškog spolnog uzbuđenja leži u pretvorbi testosterona u estrogen u mozgu pomoću enzima koji se naziva aromataza.
 
Ljudski gen koji kodira aromatazu naziva se CYP19A1, a aktivan je u mozgu i testisima. S obzirom da kastrirane životinje nisu pokazivale nikakav oblik seksualne aktivnosti, dugo se smatralo da je aromataza u spolnim organima odgovorna za muški libido. No, uloga ovog enzima u mozgu nikad nije bila u potpunosti istražena.
 
Znanstvenici su stvorili dvije linije genetički modificiranih miševa, među kojima je jednoj u potpunosti nedostajao Cyp19a1 gen (mišji gen). Stoga nije bilo aromataze ni u mozgu, ni u testisima. U drugoj liniji miševa gen je nedostajao samo u mozgu.
 
Zatim su miševe stavili u kaveze sa ženkama u ovulaciji. Mužjaci koji nisu imali aromatazu nisu se uopće pokušavali pariti sa ženkama. S druge strane, oni mužjaci kojima je aromataza nedostajala samo u mozgu imali su pokušaje parenja sa ženkama, no upola manje nego što bi običan miš nastojao. Ovo otkriće upućuje na činjenicu kako konverzija testosterona u estrogen u mozgu zaista igra ulogu u reguliranju seksualne želje.
 
Po prvi put je istraživanje pokazalo kako je konverzija testosterona u estrogen u mozgu neophodna za održavanje potpune seksualne aktivnosti i želje u muškaraca. Ova spoznaja mogla bi voditi prema novim terapijama za muškarce koji se susreću s neobično niskom ili pretjeranom seksualnom željom. Kako dosadašnji lijekovi imaju niz nuspojava, targetiranje aromataze samo u mozgu moglo bi eliminirati uobičajene nuspojave.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 24. 9. 2020.
izdvojeni proizvodi