Plodni dani - kalkulator

Izračun plodnih dana procjenjuje vremensko razdoblje unutar menstrualnog ciklusa kada je vjerojatnost začeća najveća i u kojem će spolni odnos s najvećom vjerojatnošću rezultirati začećem. Izračun također predviđa i datum poroda ukoliko je došlo do začeća. Izračun se temelji na podacima o prvom danu zadnje mjesečnice i prosječnoj duljini trajanja menstruacijskog ciklusa.

Ovulirana jajna stanica živi 18-24 sata, dok spermiji žive od nekoliko sati pa čak do pet dana unutar reproduktivnih organa žene.

Ukoliko želite da dođe do začeća treba imati na umu da su redovni spolni odnosi ključ uspjeha. Spolne odnose potrebno je imati barem dva do tri puta tjedno, pa čak i onda kada se smatra da žena nije u fazi plodnih dana. Redovni spolni odnosi doprinose hormonalnoj ravnoteži i pripremi organizma za začeće, kao i stvaranju optimalnih uvjeta u vagini koji doprinose boljem preživljavanju spermija i produljenju plodnog razdoblja.

Kako biste dodatno povećali šansu začeća, uz izračun plodnih dana može se koristiti i metoda mjerenja bazalne temperature te praćenje konzistencije cervikalne sluzi.

Izračun plodnih dana