Što je važno znati o atopijskom dermatitisu

Dermokozmetika / Njega dječje kože Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Svakodnevna uporaba emolijensa tijekom faze remisije iznimno je važna za borbu protiv upale koja je kod atopične kože uvijek prisutna, čak i ako je ne vidite

Atopijski dermatitis, poznat i kao atopijski ekcem, najčešća je dječja kožna bolest. Iako nije zarazna, utječe na svakodnevni život i narušava njegovu kvalitetu, kako najmanjim bolesnicima, tako i odraslima.

Što je zapravo atopijski dermatitis?

Znanstvena definicija atopijskog dermatitisa je kronična upalna dermatoza praćena svrbežom. Tijekom faze rasplamsavanja bolesti na koži se pojavljuju crveni plakovi neravnih rubova i mjehurići koji vlaže, a zatim se pretvaraju u kraste. Uz to, koža bolesnika iznimno je suha i često je prisutan bolan i nelagodan svrbež.
 
Najčešće zahvaćena područja kože su čelo, obrazi, vrat, vjeđe, trup i pregibi laktova i koljena. Srećom, fazu rasplamsavanja zamjenjuje dulja ili kraća faza remisije (smirivanja), kad se simptomi povlače, a bolesnik može predahnuti i osjetiti olakšanje.

Još uvijek nema odgovora na sva pitanja

Atopijski dermatitis pogađa 15 do 20 posto djece u industrijaliziranim zemljama*. Učestalost se u posljednjih trideset godina utrostručila. Znamo da snažna genetska predispozicija ima veliku ulogu pri razvoju alergije, bilo da je riječ o astmi, alergijskom rinitisu ili atopijskom dermatitisu. Pedeset posto djece čiji jedan roditelj ima atopiju razvit će bolest, odnosno 80 posto čija oba roditelja imaju atopiju**, što znači da svako dijete čiji roditelji imaju alergije ipak neće razviti atopijski dermatitis.
 
Razvoj bolesti zahtijeva i određeni tip kože, i to onaj s oslabljenom barijerom. Kao mogući čimbenici „pod povećalom“, koji bi mogli objasnili nedavnu „eksploziju“ alergija, također su i zagađen okoliš, život u sve sterilnijem okruženju i prekomjerno korištenje antibiotskih tretmana.

Može li se predvidjeti faza rasplamsavanja?

Neki su čimbenici relativno sigurni „okidači“ rasplamsavanja upale. Studija*** provedena na majkama djece s atopijskim dermatitisom pokazala je da je u 37 posto slučajeva rasplamsavanje uzrokovano klimatskim i temperaturnim promjenama, dok su u 32 posto slučajeva uzrok bili stres, anksioznost, nervoza ili umor.

Zadržite kontrolu i preduhitrite rasplamsavanje atopijskog dermatitisa

Svakodnevna uporaba emolijensa tijekom faze remisije iznimno je važna za borbu protiv upale koja je kod atopične kože uvijek prisutna, čak i ako je ne vidite. Uz jačanje oštećene kožne barijere primjenom prilagođenih proizvoda za higijenu i njegu kože sklone atopiji postupno se produljuje i vrijeme između dvije faze rasplamsavanja.

* Izvor: Bieber T. Atopic dermatitis. N. Engl J. Med 2008. 358: 1483-94
** Izvor: Dermatologie pratique, June 2014.
*** Izvor: National study of the French Institute for Mothers on 525 mothers of atopic children ages 0 to 10 years. 3/05-2012
 
Preuzeto iz A-DERMA/MAG for fragile skin #5

Datum objave članka: 14. 12. 2018.
promo
izdvojeni proizvodi