Atopija i ljeto - što činiti

Dermokozmetika / Njega dječje kože Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Emolijensi jačaju epidermis i obnavljaju oštećenu kožnu barijeru i tako sprječavaju dehidrataciju, a kožu čine manje propusnom za alergene

U 80 posto slučajeva atopijski dermatitis pojavljuje se prije navršene prve godine djeteta. Iako je najčešća dječja kronična bolest, nije zarazna. Obično se povlači nakon navršene sedme godine ili tijekom adolescencije, no katkad se zadržava i u odrasloj dobi.

U znanstvenom smislu, atopijski dermatitis kronična je upalna dermatoza karakterizirana ponavljanjem pogoršanja uz pojavu ekcema, ekstremne suhoće kože i svrbeža. Nakon izbijanja ekcema slijedi faza remisije, koja bolesniku dopušta predah jer upalna faza ometa spavanje i koncentraciju te utječe na kvalitetu života djeteta i cijele obitelji.

Dolaskom ljeta ekcem se često povlači, jer sunce i vlažniji zrak pomažu koži da se bolje hidrira. Ipak, to nije trenutak za prepuštanje, jer da bi se produljilo razdoblje olakšanja, i dalje je nužna primjena specifičnih proizvoda i rutine.

Odgovarajući dermokozmetički proizvodi - svakodnevno

Olakšanje svrbeža nije ograničeno samo na vrijeme primjene terapije tijekom upalne faze. Fragilnoj koži sklonoj atopiji potrebna je svakodnevna njega tijekom cijele godine.

Prva linija obrane je emolijentna krema koja se nanosi svaki dan. Emolijensi jačaju epidermis i obnavljaju oštećenu kožnu barijeru i tako sprječavaju dehidraciju, a kožu čine manje propusnom za alergene. Umirujući učinak ne postiže se samo primjenom proizvoda, nego i nanošenjem nježnim pokretima. Kremu najprije treba ugrijati među dlanovima i potom je umasirati u kožu nježnim kružnim pokretima.

Praktični savjeti...

Umirivanje kože sklone atopiji zahtijeva prilagođen stil života i zimi i ljeti, što podrazumijeva sljedeće:

  • kupanje je u redu, ali temperatura vode mora biti 32ºC - 33ºC, a vrijeme kupanja potrebno je ograničiti na pet do 10 minuta. Higijensko sredstvo ne smije iritirati kožu, mora biti bez sapuna, imati fiziološki pH i biti jednostavn za ispiranje.
  • pazite da su nokti kratki kako biste izbjegli ozljede uzrokovane grebanjem i sekundarnu infekciju
  • krenite u borbu protiv prašine, dima cigareta i grinja koji se mogu zavući u zavjese, tepihe i madrace. Okruženje u domu mora biti zdravo koliko god je to moguće. Korisno je često provjetravanje.
  • djetetu odijevajte pamučnu odjeću radije nego vunenu i sintetičku, koje mogu uzrokovati svrbež
  • koristite blagi deterdžent za pranje i izbjegavajte omekšivače
  • izbjegavajte direktno izlaganje suncu između 11 i 16 sati (do treće godine općenito izbjegavajte izravno izlaganje suncu). Prilikom izlaska van, na sunce, potrebno je nanijeti proizvod za zaštitu od sunca SPF 50+, biti prikladno odjeven, nositi šešir i sunčane naočale.
  • kupanje na moru ili u bazenu predstavlja zadovoljstvo i nitko ga ne bi trebao izbjegavati. U tom smislu, preporučuje se posebna krema koja na koži stvara barijeru, formirajući nevidljiv zaštitni film koji izolira kožu od vanjske agresije (npr. sol i klor). Koža gotovo da ima svoju kišnu kabanicu.

 

Datum objave članka: 1. 6. 2016.
promo
izdvojeni proizvodi