Higijena i njega nerazdvojni dvojac

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Za uspješan oporavak atopične kože jako je važno ne odvajati svakodnevnu higijenu od njege, jer svaki postupak ima svoju svrhu

Iako nije opasan, atopijski dermatitis je složena i vrlo često dugotrajna bolest. U pozadini je upalni proces u koži, koju karakteriziraju jaka suhoća, izraženo crvenilo, intenzivan svrbež i ekcemi. Iako se atopijski dermatitis može zakomplicirati razvijanjem sekundarne infekcije, zahvaljujući suvremenim tretmanima komplikacije su ipak rijetke.

Osnovna pravila higijene

Budući da je koža bolesnika s atopijskim dermatitisom sklona bakterijskim, gljivičnim i virusnim infekcijama, vrlo je važno i održavanje pravilne higijene. Zato je pri pranju i kupanju potrebno pridržavati se određenih pravila:

  • s obzirom na to da je atopična koža vrlo suha, sredstvo za higijenu trebalo bi ne samo uklanjati nečistoće, nego i vlažiti
  • voda ne bi smjela biti pretopla kako ne bi izazvala ili reaktivirala svrbež
  • kupanje i tuširanje ne bi smjeli predugo trajati kako se koža ne bi dodatno isušila.

Njega usmjerena na osnovni patološki proces

Zbog suhoće i oštećenoga zaštitnoga hidrolipidnog sloja kože, njega također ima važnu ulogu. Emolijentna krema prilagođena atopičnoj koži povećava vlažnost kože i poboljšavaju njezino stanje, sprječava prolazak alergena kroz kožu i smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida. Emolijense je potrebno koristiti kao nadopunu liječničkom tretmanu kod pogoršanja bolesti ili samostalno tijekom povlačenja ekcema.

Uz to, tretman emolijensima više nije samo pomoćna terapija, nego je usmjeren na osnovni patološki proces. Tako je uz protuupalno i umirujuće djelovanje, ključno ponovno uspostavljanje zaštitne funkcije kožne barijere i prekidanje začaranog kruga u kojem suhoća kože i upala, uzrokovana imunološkom preosjetljivošću, jedna drugu pojačavaju.

Emolijentne kreme nanose se laganim masiranjem, što je ujedno i dragocjen trenutak nježnosti, bliskosti i smirenja, koji je od neprocjenjive važnosti za emocionalnu ravnotežu djeteta u tom, za njega teškom razdoblju.

U svakom slučaju, za uspješan oporavak atopične kože jako je važno ne odvajati higijenu od njege kože, jer svaki postupak ima svoje mjesto u tretmanu.

Datum objave članka: 1. 3. 2019.
izdvojeni proizvodi