Idealna tjelesna masa - kalkulator

Kalkulator za izračun idealne tjelesne mase iz podataka o masi, visini i spolu izračunava idealnu tjelesnu masu te predlaže za koliko kilograma biste trebali korigirati svoju trenutačnu tjelesnu masu kako biste postigli idealnu. Ovaj izračun namijenjen je odraslim osobama iznad 18 godina.

Premda se idealna tjelesna masa danas smatra pitanjem dobrog izgleda, kroz povijest je ona češće odražavala zdravstveno stanje. Tako su se različite formule za izračun idealne tjelesne mase prvotno koristile kao pomoć pri doziranju lijekova, jer je ustanovljeno da metabolizam nekih lijekova više ovisi o idealnoj tjelesnoj masi pojedinca nego o njegovoj stvarnoj masi ili tjelesnoj građi.

Prilikom korištenja ovog izračuna treba imati na umu da on ne uzima u obzir udio mišića i tjelesne masti u organizmu te je stoga moguće da se i posve zdravi sportaši prema ovom izračunu smatraju pretilima.

Idealna tjelesna masa je matematički model koji ljudski organizam svodi na brojeve. Rezultati koje daje su okvirni jer postoje odstupanja u izračunima kod korištenja različitih metoda, a formula je dizajnirana na način da odgovara širokoj publici i ne uzima u obzir specifičnosti pojedinca. 

Idealna tjelesna masa ovisi o brojnim čimbenicima kao što su dob, spol, visina, građa tijela i dr. Aktualna literatura ne preporučuje dob kao čimbenik niti za izračun idealne tjelesne mase niti za izračun indeksa tjelesne mase jer se s dobi mijenja sastav tijela zbog čega se to mora uzeti u obzir prilikom evaluacije dobivenih brojeva. No, spol je bitan čimbenik jer za ženu iste visine idealna tjelesna masa je nešto niža nego za muškarca. Uzrok tomu je činjenica da ženski organizam ima veći omjer masnog tkiva u odnosu na mišiće u odnosu na muškarce, i zato jer žene u prosjeku imaju manju gustoću kostiju. 

S obzirom da je svaka osoba individua sa svojim specifičnostima, prilikom tumačenja brojeva u razmatranje treba uzeti i brojne druge čimbenike. Stoga, ovi izračuni ne mogu zamijeniti cjelovitu analizu zdravstvenih profesionalaca.

Izračunajte idealnu tjelesnu masu

Vaša idealna tjelesna masa
-- kg