Bakterijska vaginoza ili gljivična infekcija - u čemu je razlika

Žensko zdravlje / Ginekologija Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Mia Kutle mag. pharm.

I bakterijska vaginoza i gljivična infekcija odlikuju se izmijenjenim sekretom, ali je izgled iscjetka poprilično različit

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija dvije su najčešće tegobe rodnice. S obzirom na to da se već godinama bolje razumije i tretira infekcija kandidom negoli bakterijska vaginoza, to je dovelo do zablude da izmijenjen iscjedak, svrbež i bol u intimnom području u stvari uzrokuje kandida.

Međutim, danas je poznato da je pojavnost bakterijske vaginoze podjednaka pojavnosti gljivične infekcije te da se javlja kod trećine žena i liječi na potpuno drukčiji način od gljivične infekcije. Da bi joj se osiguralo odgovarajuće liječenje, žena mora znati kako se požaliti na svaki od ta dva problema.

Slični, a opet različiti simptomi

I bakterijska vaginoza i gljivična infekcija odlikuju se izmijenjenim sekretom, međutim, izgled iscjetka poprilično se razlikuje. Dok bakterijska vaginoza uglavnom izaziva rijedak i vodenast iscjedak, bijele ili žute boje, s posebnim mirisom po ribi, infekcija kandidom prepoznaje se po gustom i bijelom sekretu koji podsjeća na sir, s blagim mirisom. 

Što se tiče simptoma, žene koje imaju kandidijazu uglavnom pate od intenzivnog svrbeža i iritacije, dok se bol tijekom seksualnog odnosa ili mokrenja rjeđe javlja. Koža vulve je ružičasta ili crvena, a katkad su prisutne i bijele točke koje se ne mogu otkloniti. U slučaju bakterijske infekcije češe se javljaju iritacija i bol, dok je svrbež rjeđe prisutan.

Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti (pH vrijednost) vaginalne sredine također se razlikuje. Normalni pH rodnice je kiseo, u slučaju bakterijske vaginoze postaje lužnat, a gljivična infekcija nema utjecaja na kiselost rodnice. Upravo je ta razlika i temelj za istraživanja infekcija rodnice.

Iako se niti jedna od tih dviju tegoba u stvari ne smatra infekcijom nego poremećajem bakterijske flore, razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije nisu uvijek očigledne i katkad se čak mogu zamijeniti simptomima drugih, ozbiljnijih problema, tako da je uvijek uputno savjetovati se s ginekologom.

Danas je poznato da je pojavnost bakterijske vaginoze podjednaka pojavnosti gljivične infekcije te da se javlja kod trećine žena i liječi na potpuno drukčiji način od gljivične infekcije

Dvije krajnosti terapijskog pristupa

Bakterijska vaginoza može se tretirati antibioticima, kao što je metronidazol, ili prirodnim proizvodima i prebioticima koji obnavljaju ravnotežu flore rodnice. Antibiotici koji se koriste za liječenje bakterijske vaginoze ujedno imaju i velik utjecaj na fiziološku floru i dobre bakterije (laktobacile), što može rezultirati i neželjenim učincima. Kao rezultat takvog pristupa javlja se visoka stopa recidiva, to jest ponovnog razbuktavanja infekcije ako se bakterijska vaginoza liječi antibioticima. 

Prirodni proizvodi više su usmjereni na obnavljanje fiziološke flore rodnice, za razliku od onih proizvoda koji ne uništavaju samo patogene (štetne), nego i dobre bakterije. U skladu s tim, i kandidu se može tretirati antimikoticima ili prirodnim proizvodima koji vraćaju ravnotežu i stimuliraju rast laktobacila u rodnici. Ako se odlučite za primjenu prirodnih proizvoda, a simptomi potraju, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Češća pojavnost u trudnoći

Nije neuobičajeno da se vaginalne tegobe češće javljaju tijekom trudnoće u odnosu na razdoblje prije i poslije. Promjenama koje se događaju u tijelu žene tijekom trudnoće i dojenja uglavnom upravljaju hormoni koji utječu na sve aspekte života. O mučnini, dobivanju na težini, zaboravnosti i drugim problemima tijekom trudnoće buduće mame naveliko raspravljaju, ali malo njih spomene gljivičnu infekciju rodnice ili bakterijsku vaginozu, koje mogu biti pravi problem koji narušava često već uzdrman ljubavni život sretnih budućih roditelja. 

Gljivična infekcija

Gljivična infekcija može biti teška, dosadna i ponavljati se, ali obično sa sobom ne nosi nikakav rizik za majku i bebu. Ipak, ako se tijekom trudnoće pojavi obilan iscjedak, svrbež i iritacija, nužno je savjetovati se s ginekologom koji će procijeniti stupanj upale i propisati odgovarajuću terapiju.

Katkad, bez obzira na propisanu terapiju, trudnica može iskusiti ponavljajuću gljivičnu infekciju jer Candida albicans, mikroorganizam odgovoran za većinu slučajeva gljivične infekcije, može postati otporan na antimikotičku terapiju. U tom slučaju prebiotska terapija može ponuditi podršku fiziološkoj flori rodnice, ali u većini slučajeva ipak se ne može nositi s infekcijom. Ako se nađete u takvoj situaciji, jedino što preostaje je ublažavati simptome dok se trudnoća ne privede kraju i hormoni ne „vrate na normalu“. To se može postići pomoću sprejeva ili gelova koji hlade kožu ili zaustavljaju svrbež i osjećaj peckanja. Međutim, svaka trudnoća je drukčija i nužno je savjetovati se s liječnikom prije konačne odluke o izboru bilo kojeg proizvoda za liječenje intimne regije.

Bakterijska vaginoza

Uporaba lijekova za bakterijsku vaginozu u trudnoći je vrlo ograničena pa je prije njihove primjene uvijek potrebno savjetovati se s ginekologom. Katkad se lijekovi ne koriste zbog njihovih potencijalnih rizika za bebu ili se izbjegavaju zbog nedostatka dokaza da rizik ne postoji.

Liječenje bakterijske vaginoze u trudnoći metronidazolom često se izbjegava. Alternativa je korištenje prirodnih proizvoda koji će ponovno uspostaviti fiziološki pH rodnice i omogućiti dobrim bakterijama uspostavu ravnoteže. O odabiru takvog proizvoda i njegovoj primjeni tijekom trudnoće svakako je potrebno savjetovati se s ginekologom.

Kako spriječiti infekciju rodnice

Informirajte se - i ovaj je članak prvi korak u pravom smjeru. Važno je prepoznati simptome bakterijske vaginoze i gljivične infekcije te znati kada je pravo vrijeme da potražite stručnu pomoć.

Prakticirajte spolne odnose na siguran način - ograničite broj seksualnih partnera i uvijek koristite odgovarajuću zaštitu.

Izbjegavajte iritaciju u području rodnice - to znači izbjegavati kade i hidromasažne kade te mirišljave higijenske uloške i tampone, a koristiti prirodna sredstva za intimnu higijenu koja ne sadrže sapune ili jake kemikalije. Ne zaboravite dobro posušiti intimnu zonu poslije tuširanja, i to tapkanjem mekim čistim ručnikom.

Birajte pamučno donje rublje umjesto sintetičkih materijala koji ne dopuštaju koži da diše - sintetički materijali mogu dovesti do povećanja temperature i vlažnosti u intimnom području i tako stvoriti savršeno okruženje za rast i razvoj bakterija. Kad god je moguće, spavajte bez donjeg rublja.

Neki znanstvenici tvrde da bi idealan način prevencije bakterijske vaginoze i gljivične infekcije rodnice mogla bila stimulacija zaštitne flore laktobacila - to se može postići korištenjem prebiotskih proizvoda koji podržavaju prirodne laktobacile. Također se može uzeti u obzir i upotreba prirodnih proizvoda koji liječe bakterijsku vaginozu i gljivičnu infekciju rodnice, ali istodobno ne utječu negativno na laktobacile.
Datum objave članka: 27. 3. 2019.