Papilocare - nova snaga u borbi protiv HPV infekcije

Žensko zdravlje / Ginekologija Ivanka Veselčić

Učestalost infekcije humanim papiloma virusom (HPV) posljednjih se desetljeća znatno povećala, tako da je infekcija HPV-om danas najčešća spolno prenosiva bolest

Nisko i visoko rizični genotipovi HPV-a

Niskorizični genotipovi HPV-a uzrokuju dobroćudne promjene, kao što su spolne bradavice (kondilomi), dok su visokorizični odgovorni za nastanak promjena na sluznici vrata maternice koje se otkrivaju Papa testom.
 
S obzirom na zahvaćenost tkiva, promjene na sluznici vrata maternice uzrokovane HPV-om mogu biti:

  • lakšeg stupnja (low-grade - LSIL) - cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN I)
  • težeg stupnja (high-grade - HSIL) - cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN II i CIN III) koja dalje može napredovati do zloćudne promjene, to jest raka vrata maternice.

Iako se kod većine žena infekcija HPV-om može spontano povući u razdoblju od godinu i pol do tri godine, kod nekih žena zadržava se dulje vrijeme.

Čimbenici klirensa HPV-a

Stručnjaci razmatraju četiri čimbenika povezana sa zadržavanjem ili „čišćenjem“ HPV-a iz organizma:
  • virusni genotip - različiti tipovi virusa imaju različit onkogeni potencijal. Genotipovi 16 i 18 uzrokuju najveći broj karcinoma vrata maternice
  • stanje sluznice vrata maternice - za ugradnju HPV-a i nastanak infekcije potrebne su stanice koje se intenzivno dijele. Stanice transformacijske zone vrata maternice najbolja su meta za ugradnju virusa. Zdrava i dobro epitelizirana sluznica vrata maternice nije pogodna okolina za kolonizaciju HPV-om.
  • vaginalna mikrobiota - nedavni podaci pokazuju da vaginalna mikrobiota ima važnu ulogu u nastanku promjena uzrokovanih HPV-om. Vaginalna mikrobiota većinom je sastavljena od različitih vrsta laktobacila. Njihova ravnoteža i raznolikost mogu znatno utjecati na lokalni imunitet, dok poremećena vaginalna mikrobiota može utjecati na dulje zadržavanje HPV-a u organizmu.
  • imunosni status - poznato je da su žene oslabljenog imuniteta sklonije razvoju oštećenja sluznice vrata maternice uzrokovanih infekcijom HPV-om. Stoga bi poboljšanje lokalnog imuniteta u području djelovanja virusa mogla biti dobra strategija za lakše „čišćenje“ virusa iz organizma.

Papilocare - novo terapijsko rješenje

Papilocare® je prvi proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen za ponovnu epitelizaciju transformacijske zone vrata maternice te za sprječavanje i pomoćno liječenje oštećenja uzrokovanih HPV-om.

Sadrži sedam djelatnih tvari: niosome hijaluronske kiseline i beta-glukana, fitosome Gotu kole, prebiotik BioEcolia®, Aloe veru, medicinsku gljivu Coriolus versicolor i ekstrakt biljke nim.

Niosomski i fitosomski oblici nastaju najnovijom tehnologijom enkapsulacije koja osigurava poboljšanu bioraspoloživost i ciljano otpuštanje djelatnih tvari.

Hijaluronska kiselina i Aloe vera vlaže tkivo, a Gotu kola pomaže u ponovnoj epitelizaciji.

Prebiotik BioEcolia® potiče rast korisne bakterijske flore i uravnotežuje mikrobiotu u području vrata maternice i rodnice. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, niosomi ẞ-glukana održavaju strukturu i prirodnu funkcionalnost kože i sluznice.

Coriolus versicolor je medicinska gljiva koja potiče ponovnu epitelizaciju oštećenja sluznice u području vrata maternice i rodnice.

Ekstrakt biljke nim ima emulgirajući učinak koji pogoduje prirodnom procesu zacjeljivanja.

Papilocare® omogućava stvaranje obrambene barijere u transformacijskoj zoni vrata maternice, čime se sprječava rizik od integracije HPV-a i poboljšava proces ozdravljenja kad se koristi kao pomoć u liječenju intraepitelnih lezija sluznice vrata maternice i rodnice uzrokovanih HPV-om. Također, pomaže u uspostavljanju zdrave mikrobiote rodnice, kao važnog čimbenika u obrani od infekcije.

Preporučuje se kod svih pacijentica pozitivnih na HPV kod kojih još ne postoje lezije te kod pacijentica pozitivnih na HPV s ASCUS ili LSIL nalazom.

Datum objave članka: 14. 12. 2018.
promo
izdvojeni proizvodi