Ljekovita paleta gljive Coriolus versicolor

Bolesti i stanja / Opća medicina Tanja Prevendar mag. ing. techn. aliment.  /  Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Coriolus versicolor posjeduje antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko i antiparazitarno djelovanje te stimulira imunitet, a brojne studije dokazale su njezin blagotvoran utjecaj

Nutritivna i farmakološka vrijednost gljiva

Gljive su vrijedna funkcionalna hrana zbog niske kalorijske vrijednosti, a visokog sadržaja minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina i vlakana.

Iz različitih vrsta gljiva izdvojeni su i mnogi polisaharidi za koje je dokazano da su biološki aktivne tvari, tako da je utvrđeno kako, uz nutritivna, više od 270 vrsta gljiva posjeduje i različita farmakološka svojstva.

Veliku važnost za suvremenu medicinu ima njihov neograničen izvor polisaharida s imunostimulacijskim i antitumorskim karakteristikama.

U tradiciji mnogih kultura zabilježeno je korištenje gljiva u ljekovite svrhe. Tako najstariji pisani podaci potječu iz indijske studije pisane 3000 godina pr. Kr., dok najznačajnije djelo tradicionalne kineske medicine iz 1975. opisuje više od 20 vrsta gljiva koje se koriste u medicinske svrhe.

Coriolus versicolor - gljiva koja pobuđuje pozornost

Jedna od najvažnijih vrsta gljiva koja se koristi u Kini i Japanu, a rasprostranjena je i u Hrvatskoj, je Coriolus versicolor (Trametes versicolor, Polyporus versicolor). Ta ljekovita gljiva iz koljena Basidiomycota privlači pozornost već samim izgledom, odnosno plodnim tijelom šarolikih boja i lepezastog oblika. Značenje versicolor (nekoliko boja) pouzdano je opisuje. Gornja površina klobuka lepezastog oblika specifična je po koncentrično raspoređenim obojenim pojasevima (zelenim, tamnozelenim, sivim, crnim, crvenkastim, smeđim, tamnosivim, pa i narančastim i plavkastim...).

Brojni klobučići složeni u redove, jedni iznad drugih, rastu poput crepova na trulim panjevima. Klobučić je ravan, širine 2-10 cm, trokutastog ili oblog oblika, s dijelovima obraslima nježnim dlačicama. Pore s donje strane klobuka bjelkaste su do svijetlosmeđe boje. Meso je bijele boje, debljine do 3 mm. Blagog je mirisa i okusa te žilava. Zbog svog oblika i višestrukih boja slična je repu divljeg purana, zbog čega je se obično i naziva Puranov rep, ali i Šarena tvrdokoška.

Coriolus versicolor spada u nejestivu skupinu gljiva jedino zbog svoje čvrste građe. Raste tijekom cijele godine u skupinama, u listopadnim šumama na panjevima i palim granama. Njezin micelij razvija se u odumrloj drvnoj masi starih grana, panjeva i trupaca, da bi ih razgradio i ponovno pretvorio u tlo te dao poticaj u novi život.

Coriolus versicolor - biološki aktivne tvari

Zbog svojih svojstava Coriolus versicolor svrstava se u ljekovite gljive, a u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini koristi se tisućama godinama, i to u obliku vodenog ekstrakta. Njezini sastojci potiču funkcije našeg imunosnog sustava i pripremaju ga da brže i bolje prepozna „uljeza“ kako bi ga tijelo odstranilo vlastitim snagama i vratilo se u ravnotežu. Zbog svojih značajnih antitumorskih, imunostimulacijskih i drugih svojstava, ta podatna, otporna i prilagodljiva mala gljiva ima toliko toga ponuditi u medicinskom smislu.

Iz nje su izolirani polisaharidi za koje je dokazano da imaju biološki aktivna svojstva. Aktivne tvari su ß-glukan proteini koji se nalaze u staničnoj stijenci. Imaju antitumorska, antivirusna, antibakterijska, antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Tijekom probavnog procesa, ß-glukani se vežu na receptore u crijevima koji tada aktiviraju imunosni odgovor koji čini okosnicu mehanizma djelovanja skupine aktivnih tvari iz Coriolus versicolora u ljudskome tijelu. Upravo se zbog toga ovu gljivu koristi u prevenciji raka i u suvremenim tretmanima oboljelih od raka, posebno u zemljama Dalekog istoka (Japan, Kina, Koreja).

Druga aktivna tvar je ergosterol (provitamin D2) koji djeluje protuupalno na gornje dišne putove te mokraćni i probavni sustav.

Coriolus versicolor sadrži još dvije važne aktivne tvari - PSK (polisaharid-krestin) i PSP (polisaharid-peptid):

  • PSK je vezan za proteine i djeluje na tumorske stanice direktno (citostatički i citotoksično) i indirektno (pojačavajući stanični imunitet); također ima i antivirusno djelovanje jer stimulira proizvodnju interferona
  • PSP ima snažan imunostimulacijski i antitumorski učinak, a osim toga, sadrži i argustrol (steroid), vitamine riboflavin i niacin (regulira kolesterol), razna vlakna, fenolne spojeve i minerale.

Ljekovito djelovanje Coriolus versicolor

S obzirom na to da Coriolus versicolor posjeduje antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko i antiparazitarno djelovanje te stimulira imunitet, brojne studije dokazale su njezin blagotvoran utjecaj kod reumatizma, virusnih infekcija (herpes, HPV, gripa), tumora, pada imuniteta (HIV), hepatitisa C i sindroma kroničnog umora.

Njezini sastojci pokazuju antitumorsko djelovanje, to jest potiču proizvodnju obrambenih stanica limfocita, monocita, makrofaga, stanica koštane srži i stanica koje ubijaju tumorske stanice te aktiviraju staničnu obranu. Inhibira razvoj stanica raka potičući imunosni sustav da prepozna i ukloni bolesne stanice, a djeluje i direktno izazivajući programiranu smrt tumorskih stanica (apoptoza). Kod pacijenata s infekcijom HPV-om pokazalo se znatno smanjenje skvamoznih intraepitelnih lezija maternice (niskog stupnja - LSIL) i negativizacija virusa.

Istraživanja su pokazala da Coriolus versicolor ima izražen i antioksidativni učinak. Poznato je da su slobodni radikali vrlo zastupljeni u hrani i imaju važnu ulogu u brojnim reakcijama razgradnje hrane u organizmu. Međutim, kada su prisutni u povećanoj količini, organizam se ne može učinkovito obraniti pa njihovo svojstvo oksidacije biomolekula rezultira smrću stanice i oštećenjem tkiva.

Micelij Coriolus versicolora sadrži polisaharidni coriolanus koji, osim visokog antitumorskog učinka, pokazuje i snažnu antimikrobnu aktivnost. Ako neke bakterije tijekom dugotrajnog liječenja postanu rezistentne na antibiotike, taj polisaharid uklanja rezistenciju.

Coriolus versicolor djeluje i kao vazodilatator, a dokazan je i pozitivan utjecaj na šećernu bolest, trombozu, reumatizam, povišene masnoće u krvi, upalne procese itd.

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za jačanje pluća i probavnog sustava, povećanje razine energije te kod oporavka u slučaju dugotrajnih bolesti. Priznata metoda liječenja u azijskim zemljama je i kombinacija tretmana s beta glukanima s kemoterapijom i radioterapijom zbog sinergije njihova djelovanja.

Antitumorski i ostali učinci aktivnih tvari iz gljiva

Biomodulatori, to jest modifikatori biološkog odgovora, su određene tvari pomoću kojih organizam korigira svoje funkcije s ciljem ozdravljenja.

Jednu od tri osnovne grupe čine i biomodulatori podrijetlom iz gljiva. Te tvari jačaju obrambene funkcije organizma, bilo da je riječ o nespecifičnom ili specifičnom odgovoru protiv tumora.

Njihovo antitumorsko djelovanje očituje se na više načina:

  • koče razvoj tumorskih stanica tako da ih obrambeni sustav organizma može lakše prepoznati kako bi ih uspješnije uništio
  • u nekim situacijama ubrzavaju sazrijevanje tumorskih stanica, čime se smanjuje njihova zloćudnost
  • potiču sposobnost obrambenih stanica da prepoznaju i ubijaju stanice različitih tumora...


Aktiviranjem tih i drugih čimbenika jačaju funkcije imunosnih stanica i sprječavaju slabljenje imuniteta. 

Uz glavna imunostimulacijska i imunomodulacijska antitumorska djelovanja, imaju i dodatne korisne učinke: olakšavaju podnošenje kirurških zahvata, kemoterapije i radioterapije te sprječavaju njihove nuspojave, sprječavaju oštećenja koja izazivaju citostatici i zračenje, osobito na obrambenim stanicama. Japanska istraživanja i klinička iskustva pokazala su da kemoterapija i radioterapija tumora u kombinaciji s antitumorskim tvarima iz gljiva postaju znatno manje neugodni i štetni, ali i djelotvorniji. Treba istaknuti kako se pritom ublažavaju ili posve uklanjaju i bolovi kod tumorskih bolesti, popravlja raspoloženje, poboljšava apetit i opće stanje organizma.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 6. 2018.
izdvojeni proizvodi