Bakterijska vaginoza - neprijatelj svake treće žene

Žensko zdravlje / Ginekologija Ivanka Veselčić dr. med. dent.

Unatoč liječenju, bakterijske vaginoze vrlo se često ponovno javljaju, pa naglasak valja staviti na prevenciju

Pojava bakterijske vaginoze znači da je narušena ravnoteža vaginalne flore bakterijama. To je vrlo česta promjena, jer se razvije kod svake treće žene u nekom životnom razdoblju. Prepoznaje se po simptomima, kao što su svrbež, peckanje, pojačan iscjedak i/ili iscjedak neugodna mirisa. S obzirom na učestalost pojavljivanja i česte recidive, znatno utječe na kvalitetu života žene.

Prirodna "pametna" zaštita

Rodnicu prekriva sloj sluznice koja je, zbog svoje građe, osjetljivija od kože te samim time podložnija vanjskim utjecajima i razvoju infekcije. Međutim, priroda uvijek djeluje tako da štiti organizam, pa tako i u ovom slučaju postoji obrambeni mehanizam, koji se temelji na "dogovoru" između našeg organizma i "dobrih" bakterija laktobacila, koje sprječavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama. Kao i u svakom drugom dogovoru, obje strane trebaju biti zadovoljene i dobiti traženo. Naime, epitelne stanice sluznice rodnice s vremenom se ljušte i postaju hrana mikrobima jer su bogate glikogenom. Mikrobi pretvaraju glikogen u mliječnu kiselinu koja povećava kiselost rodnice (snižava pH), što pogoduje rastu laktobacila i sprječava razvoj uzročnika bolesti koji ne mogu opstati u takvoj sredini. Drugim riječima, laktobacili su zadovoljeni, a sluznica je dobila potrebnu zaštitu.

Što pogoduje razvoju

Poremećaj vaginalne flore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće javlja kod žena u reproduktivnom razdoblju. Prave uzroke nastanka bakterijske vaginoze često je vrlo teško utvrditi, ali se zna da postoje stanja u tijelu ili izvan njega koja pogoduju njezinu razvoju. To je prije svega neodgovarajuće održavanje intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost rodnice i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama. Iako bakterijska vaginoza nije spolno prenosiva bolest, jedan je od rizičnih čimbenika svakako i neodgovorno, promiskuitetno spolno ponašanje. 

Hormonske promjene koje se javljaju tijekom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontraceptiva, trudnoće ili menopauze mogu izazvati češće izražene simptome. Svakako treba spomenuti i različite bolesti kao što su dijabetes, viroze, autoimune bolesti... Ipak se smatra da je najčešći uzročnik bakterijske vaginoze Gardnerella vaginalis. Ta bakterija i u normalnim se uvjetima može naći u rodnici i debelom crijevu, ali pod utjecajem već navedenih čimbenika prekomjerno se razmnožava i posljedično se razvija bakterijska vaginoza. Uz to, Gardnerella vaginalis omogućuje rast i drugih anaerobnih bakterijskih vrsta, što samo pogoršava situaciju.

Na vrijeme prepoznati

Iako neke žene nemaju nikakve simptome, veći dio njih ipak ima probleme s neravnotežom vaginalne flore. Karakterističan je pojačan iscjedak iz vagine, bjelkasto-sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi. Javljaju se i drugi, nespecifični simptomi, kao što su peckanje, svrbež i bol. Najčešće se pojačavaju nakon spolnog odnosa ili menstruacije.

U ginekološkoj ordinaciji postojanje vaginoze potvrđuje se različitim testovima. Osim izgleda iscjetka, mjerenjem pH rodnice utvrđuje se porast pH iznad 4,5. Mikroskopskim nalazom vide se karakteristične stanice nalik na klupka, tzv. clue cells. Dodavanjem posebnog sredstva iscjedak dobiva karakterističan miris po ribi.

Neliječenje povećava rizike

Prije se smatralo da je bakterijska vaginoza samo nepoželjna vaginalna tegoba, no najnovije spoznaje povezuju njezino postojanje i neliječenje s povećanim rizikom za nastanak dodatnih problema. Promijenjena vaginalna flora i visok pH čimbenici su rizika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti. Tijekom trudnoće može biti uzrok pobačaju ili preranom porodu. Bakterijska vaginoza dovodi se u vezu s razvojem upalne bolesti zdjelice.

Recidivirajući karakter

Zbog komplikacija koje može izazvati, bakterijsku vaginozu potrebno je liječiti. Od antibiotika se najčešće preporučuju metronidazol i klindamicin. U većini slučajeva nije potrebno liječenje partnera. Tijekom liječenja preporučuje se suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnosi (kondom).

Unatoč liječenju, bakterijske vaginoze sklone su ponovnom javljanju (recidiviranju), zbog čega se stavlja naglasak na prevenciju, odnosno potrebno je pridržavati se mjera za sprječavanje pojave recidiva:

  • pravilno održavanje intimne higijene ima važnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i normalnih vrijednosti vaginalnog pH na razini 4,1. Da bi se to postiglo, potrebno je voditi računa o sredstvima za intimnu higijenu, čiji bi pH trebao biti prilagođen vaginalnom, jer uporaba lužnatih sredstava remeti pH, što pogoduje rastu patogenih mikroorganizama;
  • valja izbjegavati sredstva koja sadrže parfeme i konzervanse;
  • održavanje razine dobrih bakterija laktobacila može se postići lokalnim sredstvima koja potiču njihov rast, čime se sprječava naseljavanje patogenih mikroorganizama;
  • odgovorno spolno ponašanje spriječit će učestalu pojavu bakterijske vaginoze, ali i drugih spolno prenosivih bolesti;
  • ne smiju se zaboraviti ni redovite kontrole kod odabranoga ginekologa.
Datum objave članka: 1. 10. 2009.