Dijabetička ketoacidoza - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti prim.   Lavinia La Grasta Sabolić dr. med., spec. pedijatar

​Dijabetička ketoacidoza može biti i prvi pokazatelj neprepoznatog dijabetesa, ili se javlja u osoba s već dijagnosticiranom bolešću, najčešće tijekom akutnog infekta ili u slučaju neredovite primjene inzulina

Što je dijabetička ketoacidoza?

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, životno ugrožavajuća komplikacija šećerne bolesti, za koju se procjenjuje da je godišnje razvije između 4,6 i 8,0 od 1000 osoba s tipom 1 šećerne bolesti.

Može biti i prvi pokazatelj neprepoznatog dijabetesa, ili se javlja u osoba s već dijagnosticiranom bolešću, najčešće tijekom akutnog infekta ili u slučaju neredovite primjene inzulina.

Uzroci dijabetičke ketoacidoze

Iako DKA nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, razvoju pridonosi i porast razine stresnih hormona. U takvoj situaciji tijelo kao izvor energije ne koristi glukozu (šećer) nego sagorijeva masti, pri čemu se stvaraju ketonska tijela. Razina šećera u krvi stoga raste i on se "prelijeva" u mokraću, povlačeći za sobom vodu i soli, zbog čega se javlja učestalo i obilno mokrenje uz posljedično pojačanu žeđ i unos tekućine.

Spomenuta ketonska tijela služe kao "alternativni" izvor energije i zaštitni su mehanizam tijekom gladovanja. Budući da su ketoni kiseli, tijelo aktivira mehanizme kojima nastoji ispraviti pretjeranu kiselost krvi, a jedan od njih je ubrzano i duboko disanje.

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, životno ugrožavajuća komplikacija šećerne bolesti, za koju se procjenjuje da je godišnje razvije između 4,6 i 8,0 od 1000 osoba s tipom 1 šećerne bolesti

Dijabetička ketoacidoza - simptomi

Karakteristični simptomi dijabetičke ketoacidoze, koji se razvijaju postupno tijekom nekoliko sati, su suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje  bolovi u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti.

Pojačana žeđ je redovito jako izražena, uz obilno mokrenje i dehidraciju

Mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu mogu pobuditi sumnju na akutni abdomen, odnosno upalu crvuljka.

Kod teške dijabetičke ketoacidoze disanje postaje naporno, čujno i duboko. Često je prisutan miris zadaha po ketonima, koji se obično opisuje kao "voćni".

Može se javiti i poremećaj svijesti različita stupnja, od pospanosti pa sve do kome.

Dijagnostika dijabetičke ketoacidoze

Dijagnoza DKA potvrđuje se pretragom krvi i mokraće, ako su zadovoljeni sljedeći biokemijski kriteriji:

  • povišena razina šećera u krvi (GUK >11 mmol/l)
  • povećana kiselost krvi (pH venske krvi <7.3 ili bikarbonati <15 mmol/l)
  • povišena razina ketona u krvi i urinu.

Uz glukozu i ketone u krvi, te acidobazni status kojim se procjenjuje kiselost krvi, određuju se urea te kreatinin kao pokazatelji bubrežne funkcije, koja može biti narušena dehidracijom, ali i elektroliti (soli).

Razina upalnih parametara (C reaktivni protein - CRP) koristi se za otkrivanje ili potvrdu akutnog infekta.

Terapijska intervencija

Ako se ne liječi, dijabetička ketoacidoza je gotovo redovito fatalna, no uz pravodobno i primjereno liječenje smrtnost je manja od jedan posto.

Glavni terapijski ciljevi su nadoknada izgubljene tekućine i soli, normalizacija razine šećera u krvi te prekid produkcije ketona.

Liječenje uključuje intravensku primjenu tekućine i elektrolita (infuziju) te brzodjelujućeg inzulina, simptomatske mjere te liječenje eventualne infekcije. Obično se provodi na specijaliziranom odjelu osposobljenom za liječenje i intenzivno nadziranje bolesnika s dijabetičkom ketoacidozom ili u jedinici intenzivnog liječenja.

Oporavak obilježavaju poboljšanje općeg stanja, sposobnost da se hrana i tekućina ponovno uzimaju na usta, normalizacija kiselosti i razine ketona u krvi, a još može biti prisutno blago izlučivanje ketona mokraćom. Ako su ispunjeni ti preduvjeti, može se započeti s potkožnom primjenom inzulina.

Komplikacije dijabetičke ketoacidoze

Tijekom liječenja može se javiti nekoliko komplikacija, no edem mozga svakako je najopasniji. Učestalost mu je od 0,5 do 0,9 posto, uz smrtnost između 21 i 24 posto. Obično se razvija četiri do 12 sati nakon početka terapije, no može se javiti i prije, a rjeđe 24 do 48 sati nakon početka liječenja.

Čimbenici udruženi s povećanim rizikom za razvoj moždanog edema su mlada životna dob, novootkriveni dijabetes te dulje trajanje simptoma bolesti.

Upozoravajući znakovi i simptomi su glavobolja, usporavanje srčanog ritma, promjena neurološkog statusa (nemir, iritabilnost, pojačana pospanost, inkontinencija) ili specifični neurološki znaci (ispadi kranijalnih živaca), porast krvnog tlaka i pad zasićenosti krvi kisikom.

Optimalno liječenje nije utvrđeno, no najčešće se provodi intravenoznom primjenom manitola ili hipertonične otopine natrijeva klorida, uz obvezno smanjenje protoka infuzije.

Gotovo je neizbježan premještaj u jedinicu intenzivnog liječenja, uz umjetnu ventilaciju i intenzivan nadzor.

Kako spriječiti razvoj dijabetičke ketoacidoze

Prevencija kod osoba koje imaju dijabetes temelji se na jasnim i preciznim uputama kako se ponašati u slučaju akutne (infektivne) bolesti.

Upute trebaju uključivati savjet o prehrani i unosu tekućine, potrebi učestale kontrole šećera u krvi i povećanju doze inzulina uz hiperglikemiju, te nužnosti provjere razine ketona u krvi i/ili mokraći.

U djece koja nose pelene vrlo je korisna mogućnost određivanja ketona u krvi putem glukometra (u kućnim uvjetima), što je od velike pomoći u ranom prepoznavanju i pravodobnom liječenju.

Uz to, prijeko je potrebno skinuti povišenu tjelesnu temperaturu i liječiti infekciju (bakterijsku).

Bolesnicima je potrebno dati naputak kada moraju zatražiti medicinsku pomoć (u slučaju perzistentne hiperglikemije uz razinu beta-hidroksibutirata veću od 3 mmol/l).

Osobe koje nemaju dijagnosticiran dijabetes, ali pojačano mokre i pojačano žeđaju te gube na tjelesnoj težini, trebale bi bez odgađanja posjetiti liječnika.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 9. 2013.