Mučnina - uzroci i liječenje

Bolesti i stanja / Medicinski leksikon Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Mučnina je simptom raznih bolesti i stanja, a mogu je uzrokovati i mnoge jednostavne stvari, poput manjka sna, gladi ili žeđi

Što je mučnina?

Mučnina je neugodan osjećaj u želucu koji može biti praćen nagonom na povraćanje te može ili ne mora rezultirati povraćanjem.

Simptom je raznih bolesti i stanja, a i mnoge jednostavne stvari, poput manjka sna, gladi ili žeđi, mogu uzrokovati mučninu.

U većini slučajeva može se liječiti kućnim lijekovima. No, ako imate mučninu bez vidljivog razloga i ne prolazi za dan-dva, posjetite liječnika. To bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Što uzrokuje mučninu?

Uobičajeni uzroci mučnine

Žgaravica ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Mogu uzrokovati vraćanje želučanog sadržaja u jednjak tijekom jela, što stvara osjećaj pečenja koji uzrokuje mučninu.Infekcija. Bakterije ili virusi mogu utjecati na želudac i dovesti do mučnine. Bakterije koje se prenose hranom mogu uzrokovati bolest poznatu kao trovanje hranom (i vodom). Virusne infekcije također mogu uzrokovati mučninu, kao na primjer crijevna viroza.

Lijekovi. Uzimanje određenih lijekova (npr. kemoterapeutika zbog liječenja raka) može uznemiriti želudac i pridonijeti pojavi mučnine. Obavezno pažljivo pročitajte informacije o lijekovima za sve nove tretmane koje možda uzimate i razgovarajte s liječnikom o svim lijekovima i tretmanima koje primate
.
Bolest kretanja (morska bolest, kinetoza). Poruke koje se prilikom kretanja prenose u mozak nisu usklađene s osjetilima, što dovodi do mučnine, vrtoglavice ili povraćanja.Dijeta. Prejedanje ili jedenje određene hrane (npr. jako začinjene ili masne hrane), može uznemiriti želudac i izazvati mučninu. Alergija na neku hranu ili intolerancija na hranu također može uzrokovati mučninu.

Bol. Intenzivna bol može pridonijeti pojavi mučnine. To vrijedi za bolna stanja kao što su upala gušterače, žučni kamenci i bubrežni kamenci.

Čir. Čir na želucu ili dvanaesniku može doprinijeti pojavi mučnine. Dok jedete, čir može izazvati osjećaj pečenja i iznenadnu mučninu.
 
U pozadini pojave mučnine također može biti:
 • rani stadij trudnoće (jutarnja mučnina javlja se u 50 do 90 posto trudnoća, a povraćanje u 25 do 55 posto)
 • bulimija i druge psihičke bolesti
 • izloženost kemijskim otrovima ili gutanje nečeg otrovnog
 • emocionalni stres (kao što je strah)
 • pretjerana konzumacija alkohola
 • korištenje nedopuštenih droga
 • reakcija na određene mirise
 • probavne smetnje.Mučnina je također simptom nekoliko drugih medicinskih stanja, uključujući:

Mučnina - simptomi

Osim osjećaja nelagode u želucu, drugi znakovi i simptomi mučnine uključuju:
 • slabost
 • znojenje
 • pojačano nakupljanje sline u ustima
 • nagon na povraćanje.

Pojava mučnine s drugim simptomima

Ako mislite da ste bolesni i pokušavate otkriti što uzrokuje mučninu, razmislite kada se to događa i koje druge simptome možete imati.

Je li mučnina znak COVID-19?

Mučnina može biti znak COVID-a, koji se često zanemaruje. Virus uzročnik bolesti COVID-19 obično napada pluća, ali ponekad i probavni susta. Ostali simptomi COVID-a uključuju temperaturu i kašalj.

Mučnina i glavobolja

Ako je mučnina praćena glavoboljom, možda imate migrenu. Oko 60 do 90 posto osoba s migrenom ima mučninu tijekom napadaja. Drugi simptomi migrene mogu uključivati auru (vizualni ili osjetilni simptomi poput halucinacija, obamrlosti ili slabosti mišića), osjetljivost na svjetlost, promjenu raspoloženja ili ponašanja.

Mučnina može pratiti i druge vrste glavobolja, uključujući i onu od mamurluka.

Mučnina i trudnoća

Mučnina tijekom prvog tromjesečja trudnoće vrlo je česta. Ponekad se naziva "jutarnja mučnina", iako se može osjetiti u bilo koje doba dana. Znanstvenici misle da je uzrokuje povećanje razine hormona koji se zove humani korionski gonadotropin (HCG). Trudnice s ozbiljnim jutarnjim mučninama, stanjem koje se naziva hiperemesis gravidarum, imaju više razine HCG-a.  Mučnina nakon jela

Ako osjećate mučninu (ili povraćate) nedugo nakon obroka, uzrok može biti trovanje hranom, gastritis (upala sluznice želuca), čir ili bulimija. Određenim bakterijama koje se prenose hranom, poput salmonele, može trebati više vremena da proizvedu simptome, tako da u tim slučajevima pojava mučnine može biti i odgođena.

Mučnina nakon jela može biti znak:
Mučnina i proljev

Norovirus je vrlo zarazan i jedan je od najznačajnijih uzročnika crijevne viroze (virusni gastroenteritis). Zaraziti se možete ako jedete hranu kontaminiranu ovim virusom ili kontaktom sa zaraženim predmetima ili površinama. Ako imate simptome i oni se ne poboljšaju za dva do tri dana, obratite se liječniku.

Mučnina i menstruacija

Mučnina koja se javlja tijekom menstruacije može biti posljedica hormonalnih promjena u tijelu. Može se javiti u slučaju vrlo bolne mjesečnice (dismenoreja) ili predmenstrualnog sindrom (PMS)

Komplikacije mučnine

Ako mučnina dovodi i povraćanja smanjuje se unos hrane i tekućine što može dovesti do dehidracije i pothranjenosti, a kod osjetljivijih osoba i do problema s bubrezima.

Rizik od dehidracije veći je u dječjoj dobi, osobito kada se osim povraćanja javlja i proljev. Ako brinete o bolesnom djetetu, pripazite na sljedeće znakove koji upućuju na dehidraciju: suha usta upale oči, ubrzano disanje ili ubrzan puls, rjeđe mokrenje i udubljena fontanela kod dojenčadi.
 

Kada zatražiti liječničku pomoć?

Kad je u pitanju mučnina, obratite se liječniku u sljedećim situacijama:

 • zbog mučnine ne možete jesti ili piti više od 12 sati
 • mučnina se ne povlači u roku od 24 sata unatoč poduzimanju mjera samo-pomoći
 • traje više od nekoliko dana
 • postoji mogućnost trudnoće
 • kućno liječenje ne pomaže
 • postoje znakovi dehidracije
 • imali ste ozljedu
 • imali ste epizode mučnine duže od mjesec dana
 • imate neobjašnjiv gubitak težine.


Zatražite hitnu medicinsku pomoć:

 • ako je mučnina praćena simptomima srčanog udara (jaka bol u prsima, bol u čeljusti, bol u lijevoj ruci, hladan znoj)
 • ako osjetite mučninu u kombinaciji s jakom glavoboljom, ukočenim vratom, otežanim disanjem ili zbunjenošću, visokom temperaturom (moguć meningitis)
 • ako imate znakove ozbiljne dehidracije, poput pretjerane žeđi, tamne mokraće i slabosti ili vrtoglavice
 • ako uz mučninu povraćate, a sadržaj ima primjese krvi ili izgleda kao talog crne kave
 • ako uz mučninu imate i povraćanje koje ne prestaje
 • ako uz mučninu osjećate jaku bol u trbuhu.
Uvijek potražite liječničku pomoć ako ste zabrinuti da je možda u pitanju hitan medicinski slučaj.

Kako se dijagnosticira mučnina?

U većini slučajeva mučnina nije ozbiljna i nestaje za dan ili dva. Ali mučnina može biti simptom mnogih drugih stanja, a u rijetkim slučajevima i znak ozbiljnog ili po život opasnog zdravstvenog problema, kada je važno otkriti uzrok. 

Kako bi se utvrdilo što uzrokuje mučninu, od pacijenta se najprije uzima povijest bolesti. Zatim slijedi fizikalni pregled, u sklopu kojeg se analiziraju mogući znaci dehidracije. Dodatne pretrage mogu uključivati krvne pretrage, pretrage mokraće, eventualno test na trudnoću.

Na temelju diferencijalne dijagnoze (uzimanje u obzir dviju ili više bolesti koje su slične u nekim pojedinostima) po potrebi se indiciraju daljnje pretrage koje bi trebale potvrditi ili demantirati sumnju. 

Mučnina - liječenje

Što poduzeti protiv mučnine (i povraćanja) - mjere samopomoći

Mučnina se obično može ublažiti nekim mjerama samo-pomoći niskog rizika koje se provode u kućnim uvjetima:

 • Odmaranje. Previše aktivnosti može pogoršati mučninu.
 • Dobra hidracija. Poželjno je piti hladne i bistre tekućine, poput vode, limunade ili napitka od đumbira. U početku treba piti male gutljaje i postupno povećavati količinu. Čaj od metvice također može pomoći. Ako povraćanje i proljev traju više od 24 sata, uputno je koristiti oralnu rehidracijsku otopinu. Ako zbog mučnine nije moguće piti, od pomoći mogu biti kockice leda.
 • Izbjegavanje pranja zuba nakon jela.
 • Kloniti se jakih mirisa. Mirisi hrane i kuhanja, parfema i dima mogu biti okidači za pogoršanje mučnine.
 • Izbjegavati druge okidače. Ostali okidači uključuju zagušljive prostorije, vrućinu, vlagu, treperava svjetla i vožnju.
 • Izbjegavati krutu hranu dok se želudac ne smiri. Ako ste i povraćali, pričekajte neko vrijeme s krutom hranom. Kad mislite da možete tolerirati čvrstu hranu, počnite s namirnicama koje su lako probavljive poput riže, krekera, tosta, kaše od jabuka i banana. Kada ih možete zadržati bez povraćanja (ako ste povraćali ili se osjećate kao da biste mogli), pokušajte sa žitaricama, rižom, voćem i slanom hranom ili hranom bogatom proteinima i ugljikohidratima. Imajte na umu da i prazan želudac može pogoršati mučninu.
 


 

 • Izbjegavati masnu, začinjenu ili jako slatku hranu. Ova hrana može pogoršati mučninu.
 • Jutarnja mučnina. Trudnice koje imaju jutarnje mučnine mogu jesti krekere prije ustajanja iz kreveta, a prije spavanja međuobrok bogat proteinima, poput nemasnog mesa ili sira.
 • Mučnina tijekom vožnje. Sjedenje na prednjem sjedalu automobila, na primjer, može ublažiti mučninu. Promatranje brzog kretanja kroz bočne prozore može pogoršati mučninu.
Lijekovi za mučninu (i povraćanje)

Liječenje mučnine ovisi o uzroku.

U slučaju bolesti kretanja mogu pomoći lijekovi poput dimenhidrinata ili nekog drugog atihistaminika.

Ako je uz mučninu izraženo i jako povraćanje, liječnik može popisati neki od antiemetika, lijekova za zaustavljanje povraćanja.

Uzimanje lijekova za rješavanje temeljnog uzroka mučnine također može pomoći. Primjeri uključuju lijekove za smanjenje želučane kiseline za GERB ili lijekove za ublažavanje bolova za intenzivne glavobolje.

Mučnina i povraćanje česte su nuspojave liječenja raka. Osobe s rakom obično uzimaju lijekove protiv mučnine tijekom liječenja.

Postoje mnogi lijekovi protiv mučnine koji se izdaju bez recepta, kao i lijekovi na recept za liječenje mučnine povezane s jutarnjim mučninama, refluksom kiseline ili trudnoćom. Bilo bi dobro da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije korištenja lijekova koji se izdaju bez recepta.

Alternativne i komplementarne terapije

Drevna kineska praksa poznata kao akupresura tradicionalno se koristila za pomoć u rješavanju blage mučnine i jutarnje mučnine. To uključuje stimuliranje takozvanih akupresurnih točaka. Srednjim prstom i kažiprstom čvrsto pritisnite utor između dviju velikih tetiva na unutarnjoj strani zapešća, tri prsta u širini ispod baze dlana.

Ako je mučnina uzrokovana kemoterapijom zbog liječenja raka, od pomoći može biti i akupunktura.

Kako mogu spriječiti mučninu?

Savjeti za sprječavanje ili ublažavanje mučnine:

 • promjene u prehrambenim navikama: konzumirati češće manje obroke tijekom dana umjesto tri velika; izbjegavati začinjenu, masnu i općenito teško probavljivu hranu; jesti polako; ako mučninu izaziva miris vruće ili tople hrane treba jesti hranu koja je hladna ili sobne temperature; konzumiranje obroka u vrijeme kad se osjeća manje mučnine
 • dobra hidracija - piti najmanje šest do osam čaša vode dnevno, u malim gutljajima
 • izbjegavanje intenzivne tjelesne aktivnosti nakon obroka
 • odmaranje nakon jela u polu-ležećem položaju
 • uzimanje tekućine između obroka, a ne tijekom obroka
 • u slučaju bolesti kretanja, uzimanje lijeka protiv mučnine prije putovanja, vožnja na prednjem sjedalu i gledanje ravno ispred sebe
 • izbjegavanje okidača (jakih mirisa, parfema, mirisa kuhanja, treperavih svjetala).


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 13. 7. 2023.
izdvojeni proizvodi