Bolest kretanja, morska bolest, kinetoza

Bolesti i stanja / Opća medicina Tatjana Nemeth Blažić dr. med.  /  dr. sc.   Andreja Barišin dr. med., spec. epidemiologije, subspec. zdravstvene ekologije

Bolest kretanja, morska bolest ili kinetoza posljedica je slanja proturječnih podataka iz osjetnih organa prema mozgu u situaciji posebnog načina kretanja, kada središnji živčani sustav reagira aktiviranjem centra za mučninu i povraćanje 

Što je morska bolest?

Osjećate li mučninu, imate vrtoglavicu, pada vam tlak, znojite se i povraćate tijekom putovanja... Razlog je bolest kretanja. To su neugodni simptomi koji se kod nekih ljudi javljaju pri vožnji brodom, zrakoplovom, vlakom, automobilom, autobusom, no nisu ozbiljna bolest. Tegobe se obično povuku kad se tijelo navikne na način putovanja ili brzo nakon što putovanje završi, a postoje i načini njihova ublažavanja ili sprječavanja. 

Stručni naziv za bolest kretanja je kinetoza, koji dolazi od grčke riječi kinéo, što u prijevodu znači okrećem, vrtim. Nazivaju je i morska bolest. Francuzi je zovu mal de mer (mal – bolest, de – od, zbog, mer – more). Tegobe se javljaju kao reakcija na poseban način kretanja: plovidbu brodom, letenje zrakoplovom, vožnju automobilom ili autobusom, ali se mogu javiti, primjerice, i na vrtuljku u parku ili tijekom vožnje na nekoj spravi u zabavnom parku. Simptomi bolesti kretanja katkad se javljaju sjedite li predugo ispred računala, odnosno igrate li računalne igrice. 

Zašto nastaje bolest kretanja?

Bolest kretanja nastaje kad mozak primi pogrešnu informaciju o okruženju. Da bi održao tijelo u ravnoteži, naš osjetilni sustav neprekidno skuplja informacije o okruženju i šalje ih u unutarnje uho te poput računala sređuje informacije i šalje ih u mozak. No, kad mozak prima proturječne podatke iz osjetnih organa (oči ne uočavaju istu razinu pokreta kao mehanizmi za ravnotežu u unutarnjem uhu koji registriraju pokrete vozila), javlja se bolest kretanja. Dok ste, primjerice, zatvoreni u brodskoj kabini, centar za ravnotežu reagira na ljuljanje broda i udare valova, iako to oči ne vide. Na takav nesklad u osjetnim informacijama središnji živčani sustav reagira aktiviranjem centra za mučninu i povraćanje u mozgu.

Simptomi morske bolesti

Glavni i najčešći znaci su mučnina i povraćanje. Mogu ih pratiti glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bljedilo, pad tlaka.

Bolest kretanja ne javlja se kod svih ljudi, nego pogađa samo neke osobe i ne mora nužno nastati tijekom svih vrsta vožnje. Nekome smeta vožnja automobilom, drugome autobusom, trećem vlakom, četvrtom brodom itd. Tegobe će nestati nakon završetka putovanja, no osobe koje pate od putne mučnine mogu se još nekoliko dana nakon putovanja osjećati loše. Ako mučnina potraje više od tri dana, a osjetili ste je prvi put tijekom putovanja, otiđite na liječnički pregled. 

Kako spriječiti bolest kretanja?

Ako ste skloni bolesti kretanja, pripreme za svako putovanje trebaju uključivati mjere za sprječavanje ili smanjivanje osjetljivosti na bolest kretanja kako biste lakše stigli do željenog odredišta. To prije svega znači pripremiti se za što ugodnije putovanje, ako je ikako moguće prijevoznim sredstvom u kojem se najbolje osjećate.

Najsigurniji način za sprječavanje bolesti kretanja je prekid aktivnosti koja uzrokuje neugodu. To je moguće putujete li privatnim automobilom, no, kad putujete drugim prijevoznim sredstvima, ne možete birati kad ćete se zaustaviti. 

Prije odlaska na put nemojte obilno jesti i piti. Probava će vam biti otežana, a to je već dovoljan razlog da vam bude mučno. Nemojte pušiti niti konzumirati alkohol jer to može pojačati mučninu.

Teški, jaki mirisi mogu izazvati mučninu i povraćanje, stoga nemojte koristiti jake parfeme.

Udišite mnogo svježeg zraka. Otvorite prozor u automobilu, popnite se na gornju brodsku palubu ili uključite ventilaciju iznad glave u zrakoplovu.

Sjedite mirno! Dok putujete, budite mirni, nemojte razgovarati sa suputnicima ako vam to smeta. Tijekom putovanja važno je držati glavu što mirnije; najbolje je nasloniti se uspravno na naslon sjedala, pogled usmjeriti ravno ispred sebe i ne okretati se ni lijevo ni desno, ili zatvoriti oči. Dobro je usmjeriti pogled na nešto nepokretno.

Sjednite sprijeda gdje se pokreti najmanje osjećaju – na prednje sjedište u automobilu, u središte broda ili u prednju kabinu na brodu ili blizu krila u zrakoplovu. Pokušajte naći što udobniji položaj. Izbjegavajte sjediti u smjeru suprotnom od smjera kretanja prijevoznog sredstva.

Nemojte čitati dok se vozite.

Ako je ikako moguće, provedite putovanje spavajući ili putujte noću – tada se šanse za pojavu tegoba smanjuju jer ne možete vidjeti kretanje.

Mislite o ljepotama putovanja. Bolest kretanja djelomično je psihološke prirode – ako mislite da ćete povratiti, vjerojatno i hoćete. Umjesto toga, skrenite misli na nešto lijepo.

Dobro se naspavajte. Umor povećava šansu za dobivanje bolesti kretanja. Stoga se naspavajte prije odlaska na put.

Ako vam nijedan od ovih savjeta ne pomaže, a osjećate mučninu tijekom svakog putovanja, uzmite tablete protiv mučnine. Preporučit će vam ih liječnik. Važno je pridržavati se pravila za uzimanje lijeka – treba ga uzeti pola sata prije polaska na put. Isti lijekovi, ali u manjim dozama, mogu se dati i djeci, no prije nego što se na to odlučite, morate se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Osim tableta, protiv mučnine može pomoći i flaster koji se zalijepi iza uha pa postupno otpušta lijek koji sprječava osjećaj mučnine tijekom putovanja. Lijek protiv putne mučnine djeluje na mozak, tako da možete osjetiti umor i manjak pozornosti. Stoga budite oprezni ako ste vi vozač.
 

U AUTOMOBILU

- Automobil neka bude prozračen i čist.
- Dobro je imati klima-uređaj, no nemate li ga, tijekom vožnje otvorite prozor.
- Ako ste vozač, može vam pomoći da usredotočite pozornost na put ispred sebe, a ako ne vozite, sjednite na prednje sjedalo i gledajte ravno ispred sebe, nikako nemojte čitati.
- Stanite i odmorite se svaki put kad osjetite mučninu, ako je ikako moguće, u prirodi.
- Ako putujete s djecom, pogotovo malom, stavite ih u sjedalicu, vežite im sigurnosni pojas i s vremena na vrijeme stanite da se i ona odmore. Čim uočite da je dijete umorno, znoji se ili je nemirno, zaustavite automobil jer će ta situacija i na vas loše djelovati.

U ZRAKOPLOVU

- Rezervirajte mjesto blizu krila, odnosno u sredini. 
- Nemojte sjediti do prozora, ni gledati kroz njega.
- Uključite ventilaciju iznad glave.

NA BRODU

- Uzmite kabinu u sredini broda, gdje se valjanje i njihanje najmanje osjeti. Na malom brodu takvo mjesto je teže pronaći, no kabina u prednjem dijelu broda bolja je od krme.
- Traje li putovanje kratko, primjerice, jedan dan, plovidbu provedite na palubi.
- Pogled usmjerite što dalje od broda, prema horizontu, ili još bolje – prema kakvoj nepomičnoj točki na nebu ili prema kopnu u daljini.


Izvor: www.zdravlje.hr
Izvor fotografije: Shutterstock

Datum objave članka: 19. 6. 2009.
izdvojeni proizvodi