Za putovanje pripremite se na vrijeme

Bolesti i stanja / Opća medicina Tatjana Nemeth Blažić dr. med.

Prije odlaska na put valja se informirati o mogućim rizicima koje donosi te provesti odgovarajuće preventivne zaštitne mjere

Svako putovanje mijenja uvjete okoline na koje smo navikli i zato je povezano s određenim zdravstvenim rizicima. To osobito vrijedi u današnje vrijeme, kad imamo mogućnost brzog putovanja i u najudaljenije dijelove svijeta. No, ne moraju uvijek posrijedi biti tropske bolesti. Pa i ako izaberemo neku od susjednih zemalja, na putu smo često podložniji bolestima. Zato je prije odlaska na put potrebno informirati se o mogućim rizicima koje ono donosi te provesti odgovarajuće preventivne zaštitne mjere.

Kako biste mogli uživati na putovanju, treba misliti na mnoge stvari. Prije odlaska na put valja se informirati i upoznati s mogućim zdravstvenim rizicima kojima možemo biti izloženi na odredištu. Kako biste ih sveli na najmanju moguću mjeru, posavjetujte se sa specijalistom epidemiologom u ambulanti o cijepljenju - najbolje četiri do šest tjedana prije puta. Ako to niste u mogućnosti, vrijedno je savjet potražiti čak i dan prije puta.

Specifični savjeti o obveznom i preporučljivom cijepljenju te potrebi preventivnog uzimanja lijekova ovise o razlozima putovanja, odredištu, trajanju putovanja, sezoni, trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i uvjetima smještaja, zbog čega se mogu dati tek na temelju izravna razgovora putnika i liječnika u ambulanti za cijepljenje.

Opći savjeti

 • Bez obzira na to kamo putujete, uvijek provjerite pokriva li vaše zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje ćete možda trebati na putu (liječenje u slučaju bolesti ili nesreće, liječenje u bolnici, povratak u domovinu zbog zdravstvenih razloga...). Prije puta informirajte se u putničkoj agenciji i svakako ugovorite zdravstveno osiguranje koje odgovara vašem odredištu.
 • Prije puta potražite savjet u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u pripadajućoj županiji ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
 • Posavjetujte se s liječnikom specijalistom epidemiologom o tome koja cjepiva trebate primiti.
 • Zdravstveni rizici povezani s putovanjem veći su kod - djece, trudnica, starijih osoba, invalidnih osoba i onih koje boluju od kroničnih bolesti. Za te putnike, uz općenite savjete, nužan je i savjet vezan uz njihovo zdravstveno stanje s obzirom na dob, bolest ili određeno specifično stanje, te se preporučuje da ponesu kratku povijest bolesti.
 • Ako uzimate trajnu terapiju, ovisno o duljini boravka, ponesite sa sobom dovoljno lijekova koje uzimate te čitko ispisanu liječničku preporuku s generičkim imenom lijeka i dozom, te kratku povijest svoje bolesti.
 • Sve lijekove koje nosite sa sobom nosite u ručnoj prtljazi i imajte u svakom trenutku pored sebe.
 • Budite oprezni na suncu. Zaštitite se od sunca i izbjegavajte njegove zrake između 11 i 15 sati. Sunce je od iznimnog značenja za život, odmor i opuštanje, no pazite da vam ne bi naudilo. Opekline izazvane suncem ne samo da mogu pokvariti raspoloženje, nego se s vremenom kumuliraju i, dugoročno gledano, uvelike mogu povećati rizik od nastanka raka kože. Posebno su ugrožena djeca i mladi do 15 godina. Ako putujete u tropske krajeve, imajte na umu sljedeće: što je vaše odredište bliže ekvatoru, to je sunčevo zračenje intenzivnije, a time i opasnije. Reflektirajuće površine, poput vode ili pijeska, mogu višestruko povećati jačinu zračenja. Stoga je najbolja trostruka zaštita:
  • upotrebljavajte proizvode za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, namažite se sat vremena prije izlaganja suncu i redovito ponavljajte nanošenje zaštitne kreme;
  • nikad se nemojte sunčati predugo i nipošto oko podneva;
  • posebno izložene dijelove tijela (glavu, ruke i ramena) zaštitite prikladnom odjećom, a kod male djece obratite pozornost da imaju kapicu, duge rukave i nogavice te visok zaštitni faktor!
 • Pazite što pijete na putu. Najbolje je konzumirati vodu iz originalnih zatvorenih boca, ili druga flaširana pića. Alkoholna pića konzumirajte umjereno i s oprezom zbog moguće dehidracije, osobito u vrućoj klimi.
 • Budite oprezni s hranom.
 • Pazite na spolno prenosive bolesti. Primjena lateks prezervativa (kondoma) znatno smanjuje rizik od spolno prenosivih bolesti i učinkovita je mjera osobne zaštite (najbolje je da ih ponesete sa sobom, jer možda nisu dostupni u zemlji u koju putujete, a i kvaliteta im se može razlikovati).
 • Raspitajte se o dostupnosti medicinske službe u zemlji u koju putujete.
 • Informirajte se o lokalnim običajima zemlje u koju putujete.
 • Zbog klimatskih i drugih osobitosti zemlje u koju putujete, a i zbog naravi puta, postoji povećana opasnost od nekih zaraznih bolesti. To su skupina crijevnih zaraznih bolesti i bolesti koje su posljedica dodira sa životinjama i insektima.

Međunarodna potvrda o cijepljenju - Prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije, za putovanje u pojedine zemlje putnik je dužan cijepiti se i pribaviti odgovarajući dokaz o tome (narančasta knjižica cijepljenja).

Bez obzira na to kamo putujete, uvijek provjerite pokriva li vaše zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje ćete možda trebati na putu (liječenje u slučaju bolesti ili nesreće, liječenje u bolnici, povratak...)

Što se treba naći u putnoj ljekarni

 • za osobne potrebe uzmite dovoljne količine propisanih vam lijekova
 • antiseptični sprej za dezinfekciju rane
 • materijal za previjanje - sterilne komprese, flaster, leukoplast, elastični zavoj
 • lijek protiv bolova i vrućice poput paracetamola
 • prašak s elektrolitima za nadoknadu izgubljenih minerala u slučaju proljeva
 • sredstvo koje ublažava tegobe nakon uboda insekata
 • lijekove koje vam preporuči liječnik, ovisno o zemlji u koju putujete.

Za sve informacije možete se obratiti Službi za epidemiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na telefon 01/ 4683 005, 01/4683 004, ili informacije potražiti na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u pripadajućoj županiji.

Mjere opreza pri povratku

Radi vlastite sigurnosti, sigurnosti vaše obitelji, a i cijele zemlje, potrebno je, a i zakonom obvezno, po povratku u zemlju javiti se na kontrolni zdravstveni pregled kod nadležnog epidemiologa, bez obzira na to je li vam na granici uručen pismeni poziv (rješenje) ili ne.

Povišena tjelesna temperatura nakon povratka (čak tri mjeseca do godinu dana nakon povratka) iz područja endemičnih za malariju (zemlje tropskog i suptropskog područja) je hitno i ozbiljno stanje te je nužno odmah potražiti liječničku pomoć.

Datum objave članka: 1. 6. 2019.
izdvojeni proizvodi