Putovanja - otići i vratiti se zdrav

Bolesti i stanja / Opća medicina Marina Gradinac dr. med.

Promjena boravišne sredine znači i povećanu osjetljivost organizma na brojne bolesti. U nekim situacijama taj rizik se povećava...

Pojačana prijemčivost za bolest

Ljeto je vrijeme putovanja, promjene mjesta boravka, povećana broja kontakata s ljudima iz raznih krajeva, doba koje donosi najrazličitije užitke, ali i povećanu mogućnost obolijevanja od različitih bolesti. Uspješno putovanje je samo ono s kojeg se vratite zdravi. Zato poduzmite sve da u potpunosti uživate u odmoru.

U slučaju promjene boravišne sredine organizam je prijemčiviji za brojne bakterijske i druge bolesti. Rizik obolijevanja viši je u sredinama s visokim temperaturama, visokom zasićenošću vlagom, uvjetima povećana broja kontakata s drugim ljudima i na pretrpanim javnim okupljalištima.

Toplina i vlaga pravi su raj za razvoj brojnih mikroorganizama. Zato u ljetnom razdoblju patogeni mikroorganizmi vrebaju na svakom koraku: u javnim i hotelskim WC-ima, na plažama, u hrani pripravljenoj u lošim higijenskim uvjetima, vodi, kao i pri susretima s novim poznanicima koji mogu biti potencijalni nositelji različitih zaraza. Zdravlje može ugroziti i prekomjerno izlaganje suncu uz posljedičnu dehidraciju.

Čega se treba pridržavati

Pridržavanje nekih osnovnih pravila održavanja osobne higijene i očuvanja zdravlja zaštitit će vas od mogućnosti zaraze i obolijevanja.

 • Perite ruke što češće (prije jela, nakon uporabe WC-a, diranja nosa, životinja i predmeta opće uporabe). Dobro je pri ruci imati vlažne maramice za dezinfekciju i njima povremeno obrisati ruke. Ručnik nemojte dijeliti ni sa kim. Nemojte ga koristiti ni ako je dugo bio odložen mokar. Takav ručnik zahtijeva pranje.
 • Redovitu naviku pranja zubi nakon svakog obroka prakticirajte i na putovanju.
 • Pazite što jedete i pijete. Smanjite rizik od mogućnosti trovanja hranom poštovanjem osnovnih higijenskih pravila. Staro pravilo iz kolonijalnih vremena kaže: "Jedite hranu samo ako je kuhana, pečena ili je možete oguliti... inače je zaboravite". Izbjegavajte termički neobrađeno meso, sirovu ribu, školjke i hranu životinjskog podrijetla (jaja su na samom vrhu rizične hrane). Ako sami pripremate hranu, voće i povrće nakon pranja posušite ako ga nećete odmah upotrijebiti. Izbjegnite svako voće s oštećenom korom ili otprije narezanu dinju ili lubenicu. Nakon objeda, ostatke hrane odmah pospremite u hladnjak! Želite li je ponovno upotrijebiti, po želji je zagrijte, ali samo jednom, jer dvostruko podgrijavanje nije uputno. Ako, međutim, običavate jesti po restoranima, pokušajte po malim detaljima prepoznati potencijalno opasna mjesta - nečisti stolnjaci, neuredno osoblje, manje gostiju, te prisustvo muha ili drugih insekata. Svakako ih izbjegnite. Sladoled je uglavnom dobar ako je u zaštićenom pakiranju, ali ako ga kupujete u slastičarnici, trebate biti na oprezu (izbjegavajte slastičarnice s malim prometom, gdje se sladoled dulje zadržava).
 • Voda može biti opasna. Pazite da je uzimate u dovoljnoj količini, ali istodobno pripazite i na njezinu kvalitetu. Najbolje je ako si možete priuštiti flaširanu vodu. Izbjegavajte kockice leda u piću. Ako boravite negdje u divljini, bilo bi dobro da i za pranje zubi koristite flaširanu vodu, a ako vam je nedostupna, koristite tablete za dezinfekciju vode ili prokuhajte vodu prije uporabe. Ako niste sigurni u čistoću vode, bolje je ne konzumirajte.
 • Obratite pozornost na sokove koji nisu pred vama otvoreni. Događa se nekad da vam serviraju sok kojemu je dodana voda (zbog bolje zarade!).
 • Oprez s mlijekom. Izuzetak je zatvoreno pakiranje pasteriziranog mlijeka.
 • Kava i čaj uglavnom su u redu u slučaju da ih ne običavate piti hladne dugo poslije pripremanja.
 • Alkohol svakako izbjegnite kad god je moguće, a pogotovo tijekom vrelih dana (naravno i zbog 0,00 promila!)
 • Gljivične bolesti kod žena. Uporaba antibiotika, sintetičko rublje, boravak u mokrome kupaćem kostimu, znojenje i kontraceptivna sredstva mogu u sredinama s toplom i vlažnom klimom pospješiti pojavu gljivičnih bolesti. Održavanje osobne higijene, nošenje pamučnog rublja i ne pretijesne odjeće mogu spriječiti infekciju. Ako se infekcija ipak pojavi, antiseptičko sredstvo na bazi oktenidina može biti od velike pomoći, čak i kod trudnica.
 • Obratite pozornost na odjeću. Neka bude od prirodnih materijala, svijetlih boja, udobna, ne pretijesna, prilagođena klimi podneblja u kojem boravite.
 • Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu, posebice kad je najjače (između 11:00 i 15:00 sati) i koristite odgovarajuću zaštitu od sunca. 
 • Ne upuštajte se u rizično spolno ponašanje, čak i ako mislite da ste na putovanju sreli osobu svog života. Spolno prenosive bolesti mnogo su češće nego što pretpostavljate, a pojavnost izrazito povećana nakon godišnjih odmora. Spolni odnos možda i ne možete (ili ne želite zaobići), ali zato se obvezno zaštitite (kondom).

Želimo vam dobro vrijeme, nezaboravan provod i sretan povratak!

Datum objave članka: 1. 8. 2005.