Sigurnost djece na putovanju

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi prof. prim. dr. sc.   Milivoj Jovančević dr. med., spec. pedijatar

Bez obzira na vašu destinaciju i način na koji do nje stižete, putovanje je samo po sebi stresno za organizam, posebno za dječji, stoga donosimo nekoliko savjeta koji će vaš odmor učiniti ugodnijim 

Sve toplije vrijeme najava je ljeta i zasluženoga godišnjeg odmora. Putovanje može biti ugodno, ali ujedno i stresno jer je promjena dnevnog ritma dodatno opterećenje za organizam, posebno dječji. Da bi djeca, a i vi s njima, što više uživala u putovanju, a poslije i na svom odredištu, važno je dobro se pripremiti, a kako bismo vam u tome malo pomogli, donosimo nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

Prijevozno sredstvo

U principu, nema donje dobne granice kada se može krenuti na put. 

Ako putujete automobilom, u pravilu treba izbjegavati pregrijan auto pa je mudro na put poći kasno popodne ili rano ujutro, ali i predvidjeti moguće zastoje u prometu i dulje stajanje na suncu (prometne nesreće, trajekt i sl.). Djecu treba voziti na stražnjem sjedalu vezanu sigurnosnim pojasom ili koristiti kvalitetne i sigurne auto-sjedalice. Ako se silom prilika dijete u sjedalici mora voziti na prednjem sjedalu, zračni jastuk treba deaktivirati. Klima-uređaj u autu može se koristiti, no strujanje zraka ne bi trebalo biti usmjereno prema djetetu. Prije puta preporučuje se promijeniti filtere za zrak te dezinficirati dovodne kanale zraka pomoću za to predviđenih sprejeva. Potrebno je osigurati i dovoljno osvježavajućih napitaka i vode.

Ako putujete zrakoplovom, djetetu treba malo više tekućine nego obično (kod duljih letova). Ako je dijete prehlađeno, korisno je prije leta ukapati u nos nazalni dekongestiv kako bi se izbjegla neugoda zbog promjene tlaka zraka u srednjem uhu. Ako je riječ o dojenčetu, prigodom slijetanja dojenje može pomoći u smanjenju neugode zbog povećanja tlaka. 

Odredište – o čemu treba voditi računa 

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebno dojenčadi, koju je potrebno posebno zaštititi odjećom, kapicom ili suncobranom ili, sada već dostupnom, odjećom koja ima zaštitni UV faktor. Međutim, kako, unatoč tome, dosta ultraljubičastih zraka ipak dopire do kože, kožu je potrebno dodatno zaštititi kremom za zaštitu od sunca s visokim faktorom zaštite. UV zaštitni faktori trebali bi biti na bazi minerala (titan dioksid ili cink oksid) zbog toga što kemijska zaštita može djelovati iritirajuće, naročito u dojenačkoj dobi. Najbolje je izbjegavati boravak na suncu između 11 i 16 sati kada je sunce najjače. 

Voda za piće može se koristiti ako je iz vodovoda, no prije uporabe ipak se preporučuje prokuhavanje, naročito ako boravite izvan većih gradskih središta. Voda iz bunara ili cisterne (gusterne) ne smije se upotrebljavati niti nakon iskuhavanja jer sadrži razgradne produkte bakterija. Tada je dobro koristiti pakiranu vodu za piće (negaziranu izvorsku vodu ili vodu za piće u tetrapaku). Prenosivi filtri za vodu uglavnom su slabo učinkoviti i ne preporučuju se. Tek skupi (i, u pravilu, neprenosivi) sistemi za pročišćavanje vode pružaju dobru kakvoću vode za piće.

S obzirom na veću propusnost dječje kože, tijekom vrućih dana lakše može doći do dehidracije, naročito ako se u to vrijeme pojavi bolest praćena vrućicom, povraćanjem ili proljevom. Stoga svakako treba koristiti oralnu rehidracijsku otopinu, to jest imati pri ruci oralnu rehidracijsku sol (može se pod raznim nazivima nabaviti u svakoj ljekarni) koja se u slučaju potrebe otapa u preporučenoj količini vode. Ako se pojave proljev i povraćanje, s primjenom te otopine treba početi prije pojave znakova manjka tekućine (najpouzdaniji je znak suhoća usne šupljine i gusta ljepljiva slina).

Ako se dijete kupa u moru, nakon kupanja treba kožu isprati slatkom vodom kako bi se isprala sol. Ako je more plitko, toplo i mutno, vjerojatno sadrži mnoštvo planktona koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Njih uklanjamo kupanjem u slatkoj vodi uz uporabu neutralnih sapuna ili šampona.

U slučaju uboda komarca na mjesto uboda stavite kremu ili gel za tu namjenu i preko toga hladan oblog. Kod jake reakcije treba dati lijek protiv alergije. Ipak, najbolje je zaštititi se primjenom nekih od repelenata (kreme i tekućine koje svojim mirisom odbijaju insekte) ili aparata protiv komaraca koji se uključe u struju, dok su na otvorenom korisne i spirale ili svijeće protiv komaraca koje polako tinjaju i svojim mirisom tjeraju komarce. Za zaštitu dojenčadi repelenti se, umjesto na kožu, mogu primjenjivati na odjeću kako biste izbjegli moguće škodljive utjecaje.

Zbog vaše sigurnosti, kao i sigurnosti djece, prije polaska na putovanje dobro je informirati se o zdravstvenim ustanovama kojima biste se mogli obratiti u slučaju potrebe. Ako planirate putovanje u daleku zemlju, dobro je potražiti savjet u epidemiološkoj ambulanti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili Ambulanti za putničku medicinu Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Tamo ćete dobiti informacije o epidemiološkoj situaciji i potrebama dodatne zaštite cijepljenjem ili uzimanjem lijekova protiv malarije te o ostalim mjerama opreza.

Izvor: www.littledotapp.com

Datum objave članka: 14. 6. 2019.
izdvojeni proizvodi