Bezbrižnije ljetovanje s djecom uz Oktalovu putnu ljekarnu

Bolesti i stanja / Opća medicina

Sastavni dio pripreme za putovanje i ljetovanje je i mala putna ljekarna, koja će vam osigurati manje stresa i više sigurnosti u slučaju nepredviđenih situacija

Sezona je putovanja s djecom i ljetnih radosti, a kako bi vam taj period prošao što bezbrižnije, savjetujemo što pripremiti za ljetnu putnu ljekarnu.

Povišena temperatura i bol

Paracetamol i ibuprofen
 
Neizostavan dio svake putne ljekarne su antipiretici, lijekovi za snižavanje temperature, odnosno za smanjenje bolova.
 
Za djecu do šest mjeseci primjenjuju se čepići paracetamola. Nakon navršenih šest mjeseci, ukoliko dijete ne povraća, može dobivati na usta otopinu paracetamola ili ibuprofena, prema uputama o doziranju, koje se temelje na težini djeteta, ne na dobi.
 
Standardno doziranje:

 • paracetamol - 15 mg po kg tjelesne težine djeteta, po dozi
 • ibuprofen - 10 mg po kg tjelesne težine djeteta, po dozi. 


Pedijatri spominju kako je davanje preniske doze antipiretika prema kilogramu tjelesne težine djeteta vrlo učestalo i razlog nepotrebnoj panici i posjeti hitnim službama. Stoga, prije putovanja provjerite s vašim pedijatrom ili ljekarnikom koja količina paracetamola odnosno ibuprofena po dozi je prikladna za trenutačnu težinu vašeg djeteta. Olakšajte sebi i zapišite količinu na kutijicu kako biste u stresnoj situaciji bili spremni za slučaj potrebe davanja lijeka.
 
Važna napomena! Ako je dijete mlađe od tri mjeseca ili je kod djeteta bilo koje dobi opće stanje teško narušeno, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć!

Proljev, gubitak tekućine

Enterosgel®, oralna suspenzija
 
Kupanje u bazenima, vodenim parkovima i plićacima sa sobom nosi rizik zaraze mikroorganizmima koji mogu uzrokovati proljev. Proljevom su često popraćene i ljetne viroze, kao i promjena prehrane tijekom ljetovanja. To sve čini Enterosgel savršenim dodatkom vašoj ljetnoj putnoj ljekarni. 

Enterosgel djeluje kao „pametna spužva“, koja na svoju površinu selektivno veže štetne tvari (npr. endotoksine, enterotoksine) i omogućava njihovo uklanjanje stolicom.

Primjena. Enterosgel se može primjenjivati uz druge lijekove i dodatke prehrani, s napomenom da ga je potrebno uzeti barem dva sata prije ili nakon uzimanja lijeka. Može se primjenjivati od prve godine života i ne treba se čuvati u hladnjaku. Reidrato, otopina za oralnu rehidraciju djece

Uslijed gubitka tekućine i minerala, dehidracija kod djece može nastati vrlo brzo, stoga treba reagirati i na samu sumnju na gubitak tekućine i djetetu pripremiti Reidrato otopinu. Reidrato je hrana za posebne prehrambene potrebe s glukozom i mineralima za oralnu (“na usta") rehidraciju.

Primjena. Sadržaj jedne vrećice se otopi u 250 ml prokuhane i ohlađene vodovodne vode ili kupovne vode (ovu vodu nije potrebno prokuhavati).

Fitobimbi Reidrato za dojenčad 6 mj.+ s okusom banane i bez sladila namijenjen je najmlađima, iznad šest mjeseci života, a onaj s okusom citrusa (naranče) namijenjen je djeci iznad treće godine života.

Otopina se može pripremiti unaprijed i čuvati 24 sata, najbolje u hladnjaku. Jedna vrećica na dan je idealna za pripremu napitka za duža putovanja za koja predviđate čekanje na suncu u koloni, kao i za boravak na otvorenom pri visokim temperaturama okoliša.

U slučaju obilnog i čestog proljeva, a dijete može uzimati tekućinu na usta i nije teže narušenog stanja, savjetuje se sljedeći režim nadoknade tekućine i minerala:

 • tijekom prva četiri sata dijete neka popije 50 do 100 ml otopine po kg tjelesne težine
 • nakon toga, tijekom sljedećih 12 sati, uz laganu prehranu neka popije 10 do 50 ml otopine po kg tjelesne težine
 • potom neka popije 10 ml po kg tjelesne težine nakon svakog proljeva.


Važna napomena! Ako dijete ima povišenu temperaturu i uz to obilno povraća i/ili ima proljev, posebno ako se radi o dojenčetu ili manjem djetetu, vrlo brzo može nastupiti dehidracija te je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć. Liječničku pomoć je potrebno potražiti i ako sumnjate da dijete ima sunčanicu, s crvenilom kože, povišenom temperaturom, povraćanjem, glavoboljom i dr.
 


Bio-Kult® proizvodi

Pripravak s dobrim bakterijama je uvijek dobra imati pri ruci na putovanju kako bi se podržala crijevna flora kao okosnica zdravlja.

Bio-Kult je višesojni pripravak s 14 različitih bakterijskih sojeva i najmanje dvije milijarde živih kultura mikroorganizama po kapsuli.

Primjena. Djeca u dobi tri do 12 godina uzimaju pola ili jednu kapsulu jedan ili dva puta dnevno, uz jelo s nešto tekućine.

Uho, grlo, nos

Nelagoda i bol u uhu koja se javlja ljeti, u sezoni kupanja, a nije praćena začepljenim nosom, prehladom i povišenom temperaturom, vrlo često je posljedica iritacije i/ili upale zvukovoda. Iritacija ili upala nastaju zbog djelovanja bazenske ili morske vode. Uz to, nelagodu često uzrokuje i suvišak suhog ušnog voska (cerumena).

Normison®, sprej za uho

Normison sprej za uho se primjenjuje za ispiranje i njegu zvukovoda nakon izlaganja bazenskoj ili morskoj vodi, što može prevenirati iritaciju i/ili upalu zvukovoda. Osim toga, može se koristiti i kao nadopuna terapiji antibiotikom, koji se daje kod teške upale zvukovoda, posebno u slučaju čestog i dugotrajnijeg izlaganja vodi (tzv. plivačko uho).

Otikon MINI®, kapi za uho u spreju s prirodnim sastojcima

Otikon MINI su kapi za uho u spreju na bazi maslinova ulja s ekstraktima biljaka s protuupalnim djelovanjem, namijenjene za ublažavanje boli, uklanjanje ušnog voska (cerumena) i poboljšanje sluha. Namijenjen je djeci i odraslima.

Primjena. Jedan do dva kratka potiska u zvukovod, tri puta dnevno, tijekom pet do sedam dana ili dok ne dođe do poboljšanja. Sprej se ne smije primjenjivati u slučaju kada postoji iscjedak ili krvarenje iz zvukovoda, ekcem zvukovoda ili poznato oštećenje bubnjića.

Važna napomena! U slučaju jake boli u uhu, koju prate povišena temperatura i simptomi poput povraćanja, curenja iz uha ili lošeg općeg stanja, posebno ako se radi o dojenčetu i manjem djetetu, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.
 

 
Golanil junior, oralni sprej
 
Bolno grlo kod djece često nastaje uslijed iritacije (zagađenim zrakom, prašinom, kemikalijama iz bazena i sl.), alergije, promjene temperature (dugotrajni boravak u klimatiziranom vozilu ili zatvorenom prostoru) ili infekcije (najčešće virusne).
 
Fitobimbi Golanil junior oralni sprej za grlo stvara zaštitni film i ublažava simptome kao što su suhoća, peckanje, bol i otežano gutanje. Kombinacija propolisa, biljnih sastojaka i eteričnih ulja učinkovito djeluje kod nadraženog grla. Za djecu je ujedno važno da je sprej vrlo ugodna slatkastog okusa.  
 
Ako je ikako moguće, izbjegavajte odlazak u supermarket s djecom (neka djeca ostanu vani s drugim roditeljem, bakom i sl.) jer su u tom prostoru klima uređaji namješteni na temperaturu koja je daleko ispod preporučene.
 
Bronchostop® Kids, sirup
 
Nažalost, ljetni mjeseci nisu pošteđeni virusnih infekcija i upale sluznice gornjih dišnih putova praćenih kašljem. U tom slučaju pomoći može Bronchostop Kids sirup s bijelim sljezom i medom koji ublažava i suhi i produktivni kašalj povezan s prehladom.
 
Primjena. Primjenjuje se kod djece starije od godine dana.
 

 
Sinomarin®, sprej za nos
 
Sinomarin linija proizvoda je neizostavna kod bilo kakvih problema sa sluznicom nosa i može biti vrlo koristan dodatak putnoj ljekarni. 
 
Redovita higijena nosa s proizvodom Sinomarin Mini Spray ili Sinomarin Children pomoći će odstraniti višak sluzi i nečistoće. Kada je nos začepljen, ublažit će začepljenost, razrijediti gustu sluz i olakšati njezino uklanjanje te olakšati disanje na nos.
 
U slučaju alergije preporuča se Sinomarin Plus Algae Allergy Relief, s morskim algama, prikladan za primjenu već od šeste godine života.

Zaštita od sunca

Jeste li znali da 36 posto djece dobije sunčane opekline barem tri puta tijekom ljeta?
 
Osjetljivu dječju kožu važno je zaštititi od sunca, ali pri tome valja misliti i na to da se minimizira izlaganje sastojcima koji su štetni i za tijelo i za okoliš.
 
Proizvodi iz Eau Thermale Avène mineralne linije - Mineralna krema SPF 50+ i Mineralno mlijeko SPF 50+ - idealna su zaštita za cijelu obitelj. Pružaju dugotrajnu i učinkovitu zaštitu od sunca uz pomoć mineralnog filtra, a uz termalnu izvorsku vodu, koja ujedno i njeguje, sadržavaju i snažan antioksidans koji čuva stanice od oštećenja. 
 

Zbrinjavanje rana i opeklina

Tijekom ljeta ozljede su česte i nepredvidive te je važno imati pri ruci osnovni pribor za zbrinjavanje rana i opeklina.

Octenisept® 1mg/ml + 20mg/ml otopina za kožu 
(Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.)

Octenisept je nezaobilazno sredstvo u svakom domu pa tako i na putovanju. Octenisept otopina ima antiseptički učinak i namijenjena je za primjenu na sluznicama i okolnoj koži kod djece i odraslih.
 
Primjena. Lakše dostupne rane možete tretirati raspršivanjem lijeka izravno po ozlijeđenom području. Teže dostupne rane zbrinite na način da ozlijeđeno područje prekrijete sterilnom kompresom natopljenom s Octenisept otopinom. Kako bi lijek ispravno djelovao, nakon primjene pričekajte najmanje jednu do dvije minute prije nego nastavite zbrinjavati ranu.

Octenisept® gel za rane
 
Octenisept gel za rane se primjenjuje kod akutnih ozljeda kože kao što su ogrebotine, porezotine i opekline blažeg stupnja (među koje spada i koža oštećena pretjeranom izloženošću sunčevim zrakama).
 
Njegova prednost je u tome što formira zaštitni film koji štiti ranu od prodora mikroorganizama i time smanjuje mogućnost razvoja infekcije. Octenisept gel za rane svojim djelovanjem pospješuje i ubrzava prirodno zacjeljivanje rane stvarajući vlažnu okolinu u kojoj rana optimalno zacjeljuje.
 

 
Flasteri, sterilne komprese, medicinska traka
 
Opskrbite svoju putnu ljekarnu različitim oblicima i veličinama flastera za manje rane. Za veće rane, nakon tretiranja s Octeniseptom koristite sterilne komprese koje ćete učvrstiti medicinskom trakom.
 
Medicinska traka može poslužiti i za imobilizaciju prsta ako sumnjate da je došlo do prijeloma. Ozlijeđeni prst zalijepite za susjedni pomoću medicinske trake i uputite se u najbližu medicinsku ustanovu.
 
Cicatridina® mast
 
Cicatridina mast je idealna pomoć kod zacjeljivanja manjih ljetnih ozljeda kod djece, poput ogrebotina, oderotina, raspuklina, abrazija, opeklina prvog i drugog stupnja te površinskih porezotina.
 
Cicatridina mast svoje djelovanje ostvaruje uz pomoć hijaluronske kiseline.
 
Primjena. Može se primijeniti direktno na otvorenu ranu nakon primjene antiseptika. Potrebno je lagano umasirati mast na zahvaćeno područje, koje se, po potrebi, naknadno može zaštititi gazom. 
 
Upotrebom Cicatridina masti potiče se vlažno zacjeljivanje rane, skraćuje se vrijeme do potpunog zacjeljivanja i smanjuje mogućnost nastajanja ožiljka.

Ostali pribor

Termometar
 
Obavezno ponesite pouzdani termometar. Ako se radi o digitalnom uređaju ne zaboravite spakirati i rezervne baterije. Ako je dijete malo, rektalno mjerenje (u guzi) je najpouzdanije, dok većoj djeci temperaturu možete mjeriti u uhu, na čelu ili ispod pazuha.
 
Pinceta
 
Ponesite preciznu pincetu kako biste mogli odstraniti krpelja ili manja strana tijela iz kože (npr. špranje ili bodlje od ježinca).
 
Maske
 
Dobro je da ponesete maske raznih veličina za slučaj da netko u obitelji dobije respiratorne simptome, a kako bi se smanjilo širenje infektivnih čestica na ostale članove obitelji.

Kronične bolesti - ne zaboravite!

U slučaju da vaše dijete boluje od neke kronične bolesti, dobro je da prije puta imate na umu sljedeće:
 • ako dijete uzima bilo kakvu kroničnu terapiju ili pije specijalno adaptirano mlijeko, osigurajte dovoljnu zalihu za cijelo vrijeme trajanje odmora 
 • ako je dijete sklono alergiji, sa sobom obavezno ponesite antihistaminik koji dijete inače koristi 
 • ako je dijete sklono laringitisu (upali grkljana) i/ili bronhitisu (upali bronha), popričajte s liječnikom bi li bilo korisno ponijeti inhalacijsku terapiju i volumatik i/ili inhalator 
 • ako je potrebno sa sobom svugdje nositi EpiPen, prije putovanja provjerite rok trajanja i, ako je potrebno, zatražite izdavanje novog lijeka 
 • fotografirajte ili sa sobom ponesite sve zadnje nalaze subspecijalista koji prate dijete, s preporukama za terapiju i postupanje, kako biste ih uvijek imali pri ruci 
 • fotografirajte djetetovu iskaznicu zdravstvenog osiguranja i pohranite sliku na svoj mobitel - na ovaj način će vam djetetov MBO (matični broj osiguranika) s iskaznice uvijek biti pri ruci u slučaju da vam u odsutnom trenutku iskaznica nije dostupna.

Plaćeni oglas o lijeku.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Za lokalnu primjenu na sluznicama i okolnoj koži.
SCH-OCT-CRO-11/2022-FB NATIVE


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 15. 7. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi