Aktivnosti na otvorenom su zabavnije ako ne strahujemo od ozljeda

Zdrav život / Sport i rekreacija

Bez obzira lovite li dijete dok juri biciklom niz padinu ili ste rekreativni sportaš koji u “borbi” za loptu ne razmišlja o posljedicama mogućeg pada, dobro je znati što treba napraviti u slučaju ozljeđivanja

Dolaskom toplijeg vremena potreba i želja da provodimo vrijeme na otvorenom s našima najmilijima je sve izraženija. Dan je sve dulji, djece na ulicama je sve više. Vožnja biciklom, romobilom, rolanje, trčanje, hodanje, odlazak na sportske terene postaju neizostavni, a s njima u paketu i opasnost od ozljeđivanja.  

Što napraviti u slučaju ozljeđivanja

Svakodnevno smo izloženi mogućnosti nastanka manjih i većih ozljeda koje nam mogu pokvariti dan. No, treba razumjeti da nezgode nisu rezervirane samo za najmlađe nego se događaju bas svim dobnim skupinama, s tim da većina njih ipak rezultira lakšim ozljedama za čiji tretman i njegu ne moramo uvijek tražiti liječničku pomoć.
 
Bez obzira lovite li dijete dok juri biciklom niz padinu ili ste rekreativni sportaš koji u “borbi” za loptu ne razmišlja o posljedicama mogućeg pada, dobro je znati što treba napraviti u slučaju ozljeđivanja.
 
U slučaju ozljeđivanja pri kojem je došlo do prekida kontinuiteta kože, ranu je potrebno isprati pod mlazom čiste vode kako biste uklonili vidljivu nečistoću.
 
Nakon što ste ranu dobro posušili, nanesite antiseptik koji će smanjiti broj potencijalno opasnih mikroorganizama koji mogu dovesti do infekcije rane.
 
Potom nanesite Cicatridina sprej ili Cicatridina mast na bazi hijaluronske kiseline, koji ubrzavaju zacjeljivanje i preveniraju nastanak ožiljaka.
 
Ako se radi o najmlađima, ne zaboravite na kraju dodati zagrljaj i nekoliko poljubaca.

Najčešće vrste ozljeda na otvorenom

OGREBOTINE I RAZDEROTINE
 
Pad je najčešći razlog ozljeđivanja kod svih dobnih skupina. Igrališta i sprave za igru najčešća su mjesta ozljeđivanja djece, kod sportaša su u pitanju različite sportske aktivnosti (vožnja biciklom, trčanje, treninzi na otvorenom i sl.), dok kod ostalih to može nezgoda kod kuće, u dvorištu, voćnjaku i slično.
 
Osim padova, u pitanju mogu biti i udarci u različite predmete. Ako je prilikom udarca došlo do pucanja kože ranu je potrebno sanirati.
 
Ozljede zadobivene prilikom pada ili udarca najčešće su površinskog tipa, poput ogrebotine ili razderotine.
 
U tom slučaju svakako iskoristite prednosti Cicatridina spreja, koji ubrzava zacjeljivanje i pomaže kod ponovne epitelizacije tkiva te smanjuje mogućnost nastanka ožiljka. Primjenjuje se direktno na ranu s udaljenosti od 10 do 15 centimetara. Učinak hlađenja trenutačno ublažava osjećaj žarenja i boli na mjestu ozljede. Ono što je posebno bitno za najmlađe je da bezbolna primjena.
 
Osim spreja, tu je i Cicatridina mast, koja se također koristi za pomoćno liječenje površinskih rana zadobivenih udarcem ili padom.  
 
 
POREZOTINE I UBODI OŠTRIM PREDMETOM
 
Porezotine i ubodi oštrim predmetom su nešto ozbiljnije ozljede čijem zbrinjavanju treba posvetiti više pažnje. U tom slučaju poželjno je ostati smiren i ranu brzo sanirati.
 
Ranu najprije treba dobro isprati pod mlazom čiste vode, a potom na nju nanijeti antiseptičko sredstvo. Ako se radi o dubljim ranama, svakako se savjetuje obratiti se nadležnom liječniku koji će procijeniti je li potrebno šivanje rane i eventualna primjena cjepiva i/ili imunoglobulina protiv tetanusa.
 
Kada ste sigurni da je rana čista i da nije potrebna liječnička intervencija možete na ranu nanijeti sredstvo koje pospješuje zacjeljivanje kao što su Cicatridina sprej i mast. Cicatridina proizvodi omogućuju vlažno zacjeljivanje te se mogu primjenjivati i kod dubljih rana Sprej i mast mogu se primijeniti direktno na ranu i u situacijama dok rana još krvari, a mogu se koristiti i direktno na šavove u slučaju šivanja rane.   
 
 
UGRIZI I UBODI INSEKATA I ŽIVOTINJA
 
Ukoliko se radi o ubodu ili ugrizu insekta najčešće nije potreban medicinski tretman, jer osim crvenila i mogućeg svrbeža na mjestu uboda/ugriza najčešće nema drugih simptoma.
 
Cicatridina mast pomaže i u takvim situacijama - umiruje crvenilo i smanjuje svrbež, a pomoću hijaluronske kiseline djeluje kao strukturalna potpora pružajući tkivu tonus, trofizam i elastičnost. 
 
Ukoliko se radi o ugrizu veće životinje svakako se javite liječniku obiteljske medicine koji će provesti inicijalnu obradu rane i dati vam savjet za dalje u ovisnosti o vrsti životinje i opsegu rane.
Datum objave članka: 7. 4. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi