Vlažno je dobro za ranu

Bolesti i stanja / Opća medicina Maja Perković Pajk dipl. ing. bioteh.

Nova medicinska istraživanja pokazala su kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces zacjeljivanja rane jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste, što rezultira pravilno zaraslom kožom.

U koži dominira voda

Koža je naš najveći organ, čije brojne funkcije, kao što su zaštita, termoregulacija i slično, proizlaze iz činjenice da je u doticaju s okolinom prva obrambena linija. Često nam upravo koža prva pruža informacije o zdravstvenom stanju organizma općenito, o godinama te načinu na koji se prema njoj odnosimo te koliko se o njoj brinemo. 

Valja imati na umu da u sastavu kože dominira voda, koja se svakodnevno fiziološki gubi, a s godinama i drastično smanjuje. Tako dječja koža sadrži oko 70 posto vode, a koža odrasle osobe manje od 50 posto. Zbog tako velikog postotka vode, koža male djece je meka poput baršuna i napeta. U toj dobi svaka stanica kože živi u uvjetima optimalne hidracije.

Kad je koža dobro hidrirana, djeluje čvršće i svježije, a u slučaju prekida njezina integriteta (rana) proces zacjeljivanja odvija se brže. Kad koži nedostaje vlage, ona gubi na debljini, postaje suha, blijeda i vrlo osjetljiva. 

Hijaluronska kiselina njeguje i hidrira kolagen

Rana se definira kao prekid anatomskog i funkcionalnog kontinuiteta tkiva ili organa, a može nastati djelovanjem različitih čimbenika (mehaničkih, termičkih, kemijskih, bioloških, električnih) ili njihovom kombinacijom. Zacjeljivanje rane fiziološki je proces koji uglavnom završava zatvaranjem defekta kod akutnih rana. No, ako rana ne zacijeli u predviđenom razdoblju i taj proces traje dulje od tjedan dana, govorimo o kroničnoj rani (dekubitus, potkoljenični vrijed i sl.).

Nova medicinska istraživanja pokazala su kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces zacjeljivanja rane (zarastanja) jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste, što rezultira pravilno zaraslom kožom. Uz to, poznato je da rane brže i bolje zacjeljuju što je organizam mlađi. 

Za to što dječja koža sadržava čak 70 posto vode zaslužna je upravo hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je ugljikohidrat koji prirodno postoji u našem tijelu, pa tako i u koži. Kad nije vezana uz druge molekule, veže se na vodu stvarajući viskoznu tekućinu sličnu gelu. Za održavanje kvalitete slojeva i strukture kože od vitalnog su značenja upravo hijaluronska kiselina i kolagen – kolagen koži daje čvrstoću, a hijaluronska kiselina je ta koja njeguje i hidrira kolagen.

Starenjem se smanjuje produkcija, a posljedično i količina hijaluronske kiseline u svim tkivima u kojima se prirodno nalazi, pa tako i u koži, zbog čega se narušava hidracija kože, odnosno kolagena u koži te ona s godinama postaje sve manje napeta i elastična. 

Pet razloga ZA vlažno zacjeljivanje rane

1. Ubrzava zacjeljivanje
Vlažno zacjeljivanje rane omogućava brže i učinkovitije obnavljanje stanica kože. Da bi se formiralo novo tkivo, potrebna je dioba stanica, a najbolja dioba stanica postiže se u vlažnim uvjetima. Cicatridina mast i Cicatridina sprej s hijaluronskom kiselinom stvaraju optimalne uvjete u kojima se stanice mogu pojačano dijeliti, rasti i migrirati.

2. Sprječava formiranje kraste
U uvjetima vlažnog zacjeljivanja rane onemogućeno je formiranje kraste. Postupak vlažnog zacjeljivanja potiče rast novih stanica i njihovu migraciju te osigurava ključne bjelančevine koje zatvaraju ranu. Na rani koja se ostavi da se osuši na zraku formira se krasta, koja otežava zarastanje rane jer je u suhim uvjetima potrebno mnogo više vremena za formiranje novog tkiva.

3. Ranu čini podatnom
Vlažno zarastanje rane održava ranu podatnom zahvaljujući činjenici da se ne formira krasta. To osigurava bolju pokretljivost, osobito ako se rana nalazi na pregibima. Povrh toga, vlažno zacjeljivanje rana osigurava bezbolno uklanjanje i/ili izmjenu gaze, flastera ili obloga jer se pri njihovu uklanjanju neće s njima ukloniti i novoformirano tkivo. 

4. Omogućava pravilno zacjeljivanje
Tretman vlažnim zacjeljivanjem rane najbolji je način za sigurno zarastanje i reepitelizaciju te smanjenje rizika od formiranja kraste i estetskih nepravilnosti. Cicatridina mast i Cicatridina sprej pružaju optimalne kozmetičke rezultate.

5. Vlažno zacjeljivanje blago je prema koži
Svi Cicatridina proizvodi za vlažno zacjeljivanje rana sadržavaju hijaluronsku kiselinu koja je prirodni sastojak kože, zbog čega njihova primjena osigurava apsolutnu ugodu. Svi proizvodi pogodni su i za osjetljivu kožu.

 
Slika 1
Slika 1
Slika 2
Slika 2
Slika 3
Slika 3
Slika 4
Slika 4

Krasta nije znak zdravog zacjeljivanja. Ona zapravo sprječava zarastanje i ponovno postizanje besprijekornog izgleda kože. 

Datum objave članka: 30. 3. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi