Zašto su morska voda i alge spas za začepljen nos?

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo Ivanka Veselčić dr. med. dent.

Zaključak brojnih znanstvenih ispitivanja je da određeni sastojci odabranih morskih algi iskazuju višestruke biološke aktivnosti koje uključuju smirivanje upale i djelovanje protiv infekcije

Poznata je činjenica da se o morskoj vodi u službi zdravlja govori od davnina. U novije vrijeme  njezina djelotvornost najčešće se dokazuje u primjeni za održavanje higijene nosa, zaštitu sluznice nosa i smanjenje simptoma začepljenog nosa. Tako ne čudi činjenica da su sprejevi s morskom vodom danas najprodavaniji pripravak za održavanje higijene nosne sluznice. No, nisu svi proizvodi isti i uvelike se razlikuju po dodacima koji poboljšavaju sama svojstva morske vode.
 

Morske alge kao superhrana

Morska trava ili morske alge su biljkama slični organizmi koji obitavaju u morskom okolišu. Prisutne su u svim obalnim područjima svijeta i u svim klimatskim zonama - od toplih tropskih predjela do ledenih polarnih regija. Imaju ključnu ulogu u morskom životu, pružaju dom brojnim morskim stvorenjima i osnova su većine morskih hranidbenih lanaca.
 
Alge su puno bogatije hranjivim tvarima od kopnenog povrća, a sadrže minerale, vitamine, antioksidanse, aminokiseline i proteine, jod, ugljikohidrate i omega-3 masne kiseline. Njihove su prednosti toliko izražene da se često nazivaju superhranom. Već su dugo izvor hrane u mnogim obalnim zemljama, osobito u istočnoj Aziji, a posebice u Japanu, Kini, Filipinima i Koreji, gdje su također i dio tradicionalne medicine.

Alge koje su privukle pozornost znanstvenika

Od približno 30.000 vrsta morskih algi, tijekom posljednjih nekoliko godina dvije su se istaknule i privukle veliku pozornost znanstvenika. To su Undaria pinnatifida, točnije njezin ekstrakt fukoidan, te Spirulina plantensis i njezini ekstrakti. Na temelju mnogobrojnih objavljenih rezultata znanstvenih ispitivanja zaključeno je da ti sastojci iskazuju višestruke biološke aktivnosti koje uključuju smirivanje upale i djelovanje protiv infekcije.
 
Undaria pinnatifida
 
Undaria pinnatifida je smeđa morska alga koja može dosegnuti duljinu od jedan do tri metra. Raširena je u hladnom morskom okolišu, osobito u Japanu i drugim dijelovima Azije, Australiji i Južnoj Americi. Najpoznatija je po imenu wakame, koje potječe iz Japana, gdje se i servira uz gotovo svaki obrok. U Koreji je poznata kao miyeok. Budući da je visokohranjiva, tamo je kao juhu (mi­ yeok­guk) konzumiraju majke nakon poroda da bi obnovile snagu.
 
Izvrstan je izvor proteina, višestrukih aminokiselina, važnih masnih kiselina (omega-3 i omega-6), ugljikohidrata, minerala i elemenata u tragovima (kalcij, željezo, natrij, kalij, magnezij, cink, jod) te većeg broja vitamina (A, B, C, E).
 
Fukoidan je prisutan samo u određenim vrstama morskih algi, a glavna je komponenta upravo alge Undaria pinnatifida, u kojoj se nalazi u visokoj koncentraciji. Istraživanja su pokazala da fukoidan ima širok raspon zdravstvene primjene, uključujući upalne bolesti, zdravlje respiratornog, kardiovaskularnog i probavnog sustava, zdravlje zglobova, kod pretilosti i dijabetesa te u borbi protiv virusa, raka i starenja. Istraživači vjeruju da je barem djelomično odgovoran za neuobičajenu dugovječnost japanske populacije.
 
Spirulina platensis
 
Spirulina platensis je prisutna na Zemlji već više od tri milijarde godina. To je sitna filamentozna plavozelena mikroalga (cijanobakterija) koja slobodno pluta i nije vidljiva golim okom. Jedan je od najprimitivnijih oblika života na Zemlji.
 
Uzgaja se diljem svijeta i koristi kao dodatak prehrani, ali i kao cjelovita namirnica jer je vrlo hranjiva te se smatra superhranom. Riječ je o algi koja sadrži esencijalne aminokiseline, proteine, masne kiseline, minerale i elemente u tragovima (kalcij, magnezij, cink, kalij, natrij, željezo), vitamine (A, B1, B2, B6, C, D, E, K), antioksidativne pigmente, karotenoide, beta-karoten i fikocijanin. Svojstveni su joj snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje te poboljšavanje imuniteta.
 
Spirulina platensis je izrazito probavljiva, visokoenergetska i niskokalorična prirodna namirnica s niskim sadržajem masnoća. Svjetska zdravstvena organizacija imenovala ju je zdravom hranom.
 
Uz svoju važnu ulogu u prehrani, spirulina ima i važnu ulogu za zdravlje, jer je, među ostalim, pokazala višestruku korist za zdravlje srca te respiratornog i probavnog sustava, kod dijabetesa i virusnih bolesti te u liječenju raka i borbi protiv starenja.

Prednosti kombinacije morske vode i Algomer™ kompleksa

Nakon svega navedenog o blagotvornom djelovanju morskih algi ne čudi što su baš one našle svoje mjesto u Sinomarin® Plus Algae, novoj liniji sto posto prirodnih sprejeva za nos.
 
Opsežnim istraživanjima i razvojem nastala je djelotvorna kombinacija Sinomarin® hipertonične morske vode s 2,3 posto NaCl, klinički dokazanog nazalnog dekongestiva, i Algomer™ kompleksa, inovativnog kompleksa ekstrakta morskih algi koji omogućuje poboljšano djelovanje u slučaju određenih problema s nosom.
 
Algomer™ kompleks dobiva se procesom ekstrakcije iz dviju organski uzgojenih morskih algi - Undaria pinnatifida i Spirulina platensis, ubranih iz najčišćih voda Patagonije u Argentini i Bretanje u Francuskoj. Formuliran je posebno za upotrebu u nos, a sastoji se od jedinstvene mješavine komponenti algi, uglavnom fukoidana i fikocijanina.
 
Algomer™ kompleks stvara zaštitni sloj na sluznici nosa koji izolira i hvata te sprječava kontakt i/ili ulazak vanjskih štetnih tvari (virusa, bakterija, alergena itd.) u nosnu sluznicu, pomaže smanjenju simptoma prehlade i gripe te jača prirodnu funkciju sluznice nosa.

Proizvodi Sinomarin® Plus Algae koji mare za vaš nos

Sinomarin® Plus Algae proizvodi imaju brojna svojstva koja potpomažu lakše i brže rješavanje nazalnih simptoma kod različitih bolesti respiratornog sustava:
  • smanjuju otečenost sluznice nosa (dekongestija) putem osmoze
  • stvaraju zaštitni sloj na sluznici koji štiti od ulaska štetnih tvari
  • eliminiraju viruse, bakterije i alergene te smanjuju mogućnost pogoršanja simptoma
  • razrjeđuju sluz koja se kao takva lakše uklanja
  • vlaže sluznicu i jačaju njezinu funkciju prirodne barijere.
 
Dodatni sastojci u svakom pojedinom proizvodu pojačavaju njihova svojstva.
 
U ljekarnama su dostupni sljedeći Sinomarin® proizvodi s Algomer™ kompleksom:
  • Sinomarin® Plus Algae Cold & Flu Relief - za ublažavanje nazalnih simptoma povezanih s prehladom i gripom. Pored hipertonične morske vode i Algomer™ kompleksa, sadrži i esencijalna ulja eukaliptusa i klasaste metvice te ekstrakt timijana s dobro poznatim korisnim djelovanjem na sluznicu nosa i sposobnošću pružanja osjećaja svježine. Mogu ga koristiti odrasli i djeca starija od šest godina.
  • Sinomarin® Plus Algae Allergy Relief - ublažava nazalne simptome povezane sa sezonskom ili kroničnom alergijom. Pored hipertonične morske vode i Algomer™ kompleksa sadrži i dekspantenol poznat po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima. Ublažava svrbež i lokalnu iritaciju, vlaži sluznicu nosa i potiče obnovu lokalnog tkiva. Može se koristiti bez prekida do 30 dana, kod odraslih i djece starije od šest godina.
  • Sinomarin® Plus Algae ENT - potiče oporavak sluznice nosa nakon endonazalnih operacija, ublažava upalu sluznice i štiti od infekcije i komplikacija. Dolazi u spreju s dinamičnim mlazom što omogućuje snažno čišćenje nosne šupljine. Može se koristiti bez prekida do 30 dana, kod odraslih i djece starije od 12 godina.
Datum objave članka: 15. 2. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi