Hipertonična otopina morske vode i sport - dobitna kombinacija

Zdrav život / Sport i rekreacija dr. sc.   Andro Košec dr. med., spec. otorinolaringolog

Korištenjem hipertonične otopine morske vode možemo utjecati na gotove sve mehanizme povećanja nosnog otpora koji ometaju uspješno vježbanje

Najjednostavnije rješenje najčešće je točno

U sve duljem nizu ideja i recepata o idealnim dodacima vježbanju lako je izgubiti orijentaciju. Stoga treba biti sistematičan u odabiru preparata koje ćemo uvesti u dnevnu rutinu vježbanja i osloniti se na jasne i prepoznatljive kriterije. To u znanosti zovemo principom Occamove britve, ili lex parsimoniae, a zapravo znači da je najjednostavnije rješenje najčešće točno.

O vrijednosti morske vode u rehabilitaciji i pripremi svih koji žele oporaviti i bolje pripremiti svoje tijelo na pojačane tjelesne napore najbolje govori broj kampova, liječilišta i sportskih klinika sagrađenih uz mondene morske destinacije, od vremena antike do danas.

Disanje je prirodno kao i kretanje

Disanje i kretanje su osnovne aktivnosti većine živih organizama, a refleksi koji ih omogućuju su toliko duboko ukorijenjeni u našu svijest da ih doživljavamo samorazumljivima, „prirodnima poput disanja“. U stvarnosti, mnoge nijanse disanja o kojima sportaši ovise tijekom povećanog tjelesnog napora određuju precizni mehanizmi regulaciji protoka zraka kroz nos.

Povezanost živčanog i respiratornog sustava u mirovanju i vježbanju je dobro istražena, a u novije vrijeme saznajemo sve više i o jednostavnim mjerama koje te refleksne sprege čine još učinkovitijima.

Najvažniji mehanizam povećanja nosnog protoka u vježbanju je simpatički dio tjelesnog autonomnog živčanog sustava, koji u vježbanju uzrokuje pad nosnog otpora i povećanje protoka već 30 sekundi nakon početka vježbanja, što traje i do 30 minuta nakon završenog vježbanja. Nosna prohodnost raste proporcionalno s intenzitetom vježbanja, a može biti i dvostruko veća od normalne pri maksimalnom opterećenju. Taj učinak je posljedica vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila koje donose krv u mišiće i opterećene organe.

Uz to, nos reagira i na poziciju tijela, pri čemu su sve vježbe koje se izvode ležeći dodatno otežane jer se u toj poziciji tijela nosni protok smanjuje.
 
Čak i vanjska temperatura značajno utječe na nosnu prohodnost, pa tako vježbači u zagrijanim prostorima, gdje je temperatura zraka u nosu iznad 30 stupnjeva Celzijusa, imaju bolju nosnu prohodnost od vježbača u uvjetima s hladnim vanjskim zrakom. Hladan zrak uzrokuje vazokonstrikciju (stezanje krvnih žila), smanjuje srčani rad i usporava disanje te uzrokuje smanjenje protoka kroz nos, a to dodatno otežava vježbanje.

Navedeni mehanizmi svojstveni su svim vježbačima, no na njih se može značajno utjecati, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu.

Sportaši koji pate od alergijskog rinitisa ili kroničnog rinosinuitisa imaju značajno poremećene refleksne obrasce u sluznici nosa, a mehanizmi koji osiguravaju dovoljnu količinu zraka tijekom vježbanja često nisu učinkoviti. U tim stanjima mnogo je češća pojava povećanja intratorakalnog tlaka (tlaka u prsnoj šupljini) tijekom vježbanja zbog neodgovarajućeg odgovora plućnih refleksa nakon podraživanja sluznice nosa, što smanjuje toleranciju napora i značajno ometa uspjeh vježbanja.

Hipertonična otopina - pomoć za sportaše

Nakon što smo nabrojali sve mehanizme povećanja nosnog otpora koji ometaju uspješno vježbanje, vrijedno je istaknuti da se na gotovo sve njih može utjecati korištenjem hipertonične otopine morske vode.

Zbog povišenog broja čestica u otopini u odnosu na vodenastu sluznicu nosa, nakon primjene hipertonične otopine morske vode u nos dolazi do izlaska vode iz edematozne sluznice nosa. Kako brojni minerali iz morske vode oslabljuju ionske veze među komponentama sluzi, sluz se razrjeđuje i lakše evakuira, a nosni mehanizmi uklanjanja sekreta (poput mukocilijarnog sustava) postaju učinkovitiji.

Da bismo omogućili bolji nosni protok u naporu, ispiranjem nosa prije samog napora možemo ukloniti sve mehaničke zapreke disanju, poput krusta, prašine ili sluzi nakupljene u donjim nosnim hodnicima. Sprejanjem hipertonične otopine morske vode možemo ukloniti i alergene i upalne tvari u vježbača s alergijskim ili kroničnim rinosinuitisom, a, ukoliko otopinu zagrijemo, možemo indirektno utjecati i na ostale sustave koji reguliraju krvotok i mišićnu učinkovitost. Ispiranjem nosa hipertoničnom otopinom morske vode prije vježbanja olakšavamo sve vježbe koje se izvode u horizontalnom položaju.

Istraživanja pokazuju da nakon sprejanja hipertonične otopine morske vode u nos prije početka intenzivnog vježbanja pada prosječna vrijednost krvnog tlaka tijekom pasivnog oporavka nakon vježbanja te da se ukupno vrijeme najintenzivnijeg vježbanja produljuje za nekoliko minuta. Ovi rezultati govore u prilog korištenju hipertonične otopine morske vode prije vježbanja, a posebno u sportaša koji žele ostvariti vrhunske rezultate i kojima je svaka metoda poboljšanja metodologije vježbanja dobrodošla.
Datum objave članka: 28. 4. 2021.
izdvojeni proizvodi