Hipertonična otopina morske vode - spas za začepljen nos

Dječje zdravlje / Pedijatrija prof. prim. dr. sc.   Milivoj Jovančević dr. med., spec. pedijatar

Brojne studije pokazuju odličan učinak 2,3-postotne otopine morske vode u poboljšanju prohodnosti nosa i smanjenju sekrecije, kao i potrebe za korištenjem drugih lijekova, a ukazuju i na odličnu podnošljivost

Osobitosti nosne sluznice

Nos je početni dio dišnog sustava i glavni put zraka prema plućima i natrag (kroz njega prolazi oko 10.000 m3 zraka). Nosnu šupljinu prekriva zaštitna membrana - nosna sluznica, čija ukupna površina iznosi oko 180 cm2 (slično površini otvorene šake). A gotovo jednaka površina sluznice nalazi se i u sinusima, koji okružuju nosnu šupljinu. Prolaskom kroz nos zrak se filtrira, zagrijava, hladi i vlaži te tako pripremljen stiže u ostale dijelove dišnog sustava, sinuse i uši. Nos je i organ njuha, ima ulogu u osjetu okusa, kao i u formiranju zvučnog efekta glasa.

Sluznica nosa toliko je dobro prokrvljena da se procjenjuje kako ima znatno više kapilara od mišića i jetre, što je i razumljivo s obzirom na količinu zraka koju treba vlažiti, grijati i hladiti. Riječ je o iznimno propusnim kapilarama, što omogućuje visoku učinkovitost u provođenju zadaće. Međutim, zbog navedenih obilježja lijekovi koji se unose kroz nos iznimno brzo ulaze u krvotok i šire po tijelu. Dio sluznice na mjestu na kojem iz lubanjske jame prolazi njušni živac (površina oko 10 cm2) omogućava izravan prodor navedenih lijekova u moždanu tekućinu i mozak, zaobilazeći krvno-moždanu barijeru, koja inače priječi prolaz lijekova iz krvotoka u mozak. Stoga treba izbjegavati kapi koje sadrže antibiotik i kortikosteroide, osobito u ranom djetinjstvu. Dekongestivi snažno djeluju na krvne žile i smanjuju otok sluznice i sekreciju, zbog čega se povećava prohodnost nosa, no nije poznato imaju li utjecaj na krvne žile mozga.

Na sluznici dišnih putova nalazimo i trepetljike uronjene u sluz, u kojoj se nalaze sluznička protutijela koja trenutačno inaktiviraju velik broj bakterija, virusa i gljivica. Trepetljike u koordiniranim valovima pomiču sluz prema stražnjem dijelu nosa, gdje ona sklizne niz grlo i proguta se, nakon čega želučana kiselina razara sve nečistoće. Trepetljike u nosnoj sluznici pulsiraju 400-800 puta u minuti. U nekim uvjetima kreću se sporije, i tada manje učinkovito čiste sluznicu. Uzrok mogu biti infekcija, preniska ili previsoka temperatura zraka, zagađenost zraka (npr. dim cigareta), neki lijekovi (npr. antihistaminici), pretjerana suhoća zraka ili prirođena bolest trepetljika, zbog koje se znatno sporije kreću ili su u potpunosti paralizirane.

U slučaju začepljenja nosa zbog otoka sluznice povećava se i gustoća sluzi. Zbog posljedičnog disanja na usta slabi normalna zaštitna funkcija nosa i remeti se ventilacija sinusa, što pogoduje razvoju infekcije i širenju u sinuse, uši i donje dišne putove. Najčešći uzroci začepljenja nosa su infekcija, alergija, hiperreaktivna sluznica, reakcija na lijekove, tjelesni napor, hormonske promjene (hipotireoza, dijabetes, trudnoća), povrat želučanog sadržaja u nos (gastrični refluks), polipi i onečišćen zrak.

Slane otopine u širokoj primjeni

Blagotvorna svojstva soli i morske vode bila su poznata već u antičkim civilizacijama u Kini, Indiji i Grčkoj. Posljednja dva stoljeća, u kojima se bilježi razvoj suvremene medicine, slane otopine nalaze široku primjenu u obliku injekcija i infuzija za liječenje bolesti dišnih putova, očiju i kože. Kad je riječ o ljekovitom učinku morske vode, svakako treba istaknuti desetke mikroelemenata koji imaju neposredan utjecaj na tjelesne stanice, ali i na mikroorganizme.

Temeljni sastojak morske vode je natrijev klorid (NaCl), zbog kojeg je i moguća primjena u liječenju različitih bolesti. No, prije primjene u medicinske svrhe morska voda ipak se mora prilagoditi kako bi se postigli željeni ljekoviti učinci, odnosno izbjegli neželjeni. Prvi je uvjet korištenje vode vrhunske čistoće koja ne sadrži teške metale, organske ugljikovodike, pesticide i insekticide, nitrate, ftalate i različite mikroorganizme. Idealna područja su ona gdje postoji velika izmjena morske vode (npr. područja s velikim oscilacijama plime i oseke) i nema potencijalnih zagađivača u okolini (industrija, poljoprivredna zemljišta). Kako bi otopina bila prikladna za daljnju izradu medicinskih pripravaka, potrebno je ukloniti i prisutne planktone (biljne, bakterijske i životinjske).

Kako djeluje 2,3-postotna otopina

Koncentracija natrijava klorida u našim stanicama i tjelesnim tekućinama iznosi 0,9 posto (tzv. fiziološka slanost), a u moru oko 3,5 posto, što unatoč blagotvornim svojstvima morske vode ipak uzrokuje iritaciju sluznice nosa. Niz istraživanja pokazalo je da je optimalna upravo 2,3-postotna otopina, jer udružuje blagotvorna svojstva hipertonične morske vode s odličnom podnošljivošću.

Zbog povišene koncentracije natrijava klorida u otopini, dolazi do "izvlačenja" vode iz otečene sluznice nosa, koja postaje tanja, a nos prohodniji. Uz to, brojni minerali iz morske vode, zbog svoje ionske jačine, oslabljuju ionske veze među komponentama sluzi, pa se sluz razrjeđuje i lakše se odstranjuje, a sluznica se bolje vlaži. Dodatno, povećana koncentracija soli neposredno sprječava rast i razmnožavanje uzročnika infekcije na nosnoj sluznici.

Nadalje, hipertonična otopina (2,3 posto) morske vode ubrzava rad trepetljika za oko 20 posto, što povećava učinkovitost prirodnih mehanizama čišćenja i obrane sluznice. I konačno, ovakva otopina znatno smanjuje stvaranje medijatora upale koji se oslobađaju tijekom upale i uzrokuju otok, crvenilo i sekreciju sluznice. Zanimljivo je da fiziološka otopina NaCl (0,9 posto) nije pokazala takve učinke, kako u kliničkim tako i u laboratorijskim istraživanjima.

Brojne studije pokazuju odličan učinak 2,3-postotne otopine morske vode u poboljšanju prohodnosti nosa i smanjenju sekrecije, kao i potrebe za korištenjem drugih lijekova. I, što je najvažnije, ukazuju na odličnu podnošljivost, pa se može primjenjivati bez ograničenja u odnosu na dob (već od dojenačke dobi), vrstu eventualno pridružene bolesti (pojačan rad štitnjače, povišeni tlak, srčane i moždane bolesti) ili stanja (trudnoća) te trajanje terapije. Također je odlično sredstvo za dnevno održavanje higijene nosa, za sportaše (olakšava disanje u naporu) i osobe koje su postale ovisne o dekongestivima. Jedino što treba imati na umu jest veličina i razvedenost površine nosne sluznice, stoga ovu otopinu treba primjenjivati obilato i putem raspršivača ili ispiranjem većim količinama pomoću sustava za ispiranje nosa.

Kako je učinak isti i na sluznici donjih dišnih putova, preporučuje se kao inhalacijska terapija u svim bolestima koje obilježavaju otok sluznice i pojačana sekrecija (infekcija, alergija).

Datum objave članka: 1. 12. 2016.
izdvojeni proizvodi