Upala glasnica, laringitis - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo dr. sc.   Andro Košec dr. med., spec. otorinolaringolog

Nekoliko je ključnih simptoma povezanih s upalom glasnica, odnosno grkljana: jedan od najčešćih je promuklost, iza kojeg slijede kašalj, gubitak glasa i bol u grlu

Što je laringitis?

Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, važnog dijela dišnog sustava koji je smješten između dušnika i ždrijela. Grkljan je odgovoran je za produkciju zvuka prilikom govora, odnosno ima ključnu ulogu u stvaranju glasa kao i u zaštiti dišnih putova od aspiracije hrane i pića.

Kada dođe do upale grkljana (laringitis), možemo očekivati različite simptome, uključujući promuklost, kašalj i gubitak glasa.

Akutni laringitis je upalno stanje koje traje do tri tjedna. Simptomi obično nastaju naglo, dominira promuklost, a može se javiti i otežano i bolno gutanje, otežano disanje, stridor (grub, visoko-tonski zvuk koji se osobito čuje pri udahu, a ukazuje na opstrukciju velikih dišnih putova, prvenstveno grkljana ili dušnika) i kašalj. U odraslih je obično blaga i samo-ograničavajuća bolest, dok kod djece može biti vrlo ozbiljna bolest s akutnim razvojem simptoma koji ugrožavaju život.

Kronični laringitis prije svega obilježen je dugotrajnom promuklošću koja nije posljedica infekcije, već dugotrajne iritacije i promjena u strukturi grkljana.

Uzrok pojave laringitisa

Laringitis može zahvatiti ljude svih dobnih skupina. Razlozi njegove pojave su brojni, najčešći su virusne i bakterijske infekcije.Virusi, poput onih koji uzrokuju prehladu ili gripu, često su glavni krivci za razvoj laringitisa.

Među bakterijama, češći uzročnici su Hemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, beta-hemolitički streptokok, Klebsiella pneumoniae i Moraxella catarrhalis.

Moguća je i gljivična infekcija, osobito u imunokompromitiranih osoba.

Pored infekcija, izloženost iritansima poput dima cigarete ili kemikalija također može uzrokovati laringitis, kao i neprikladna upotreba glasa. Kod nekih ljude, kronična izloženost ovim iritansima može dovesti do dugotrajnih problema s grkljanom.

Kako prepoznati laringitis - simptomi

Laringitis je česta bolest čiju je točnu učestalost teško utvrditi kao i broj svih slučajeva kod određenog stanovništva u određenom vremenskom razdoblju. Razlog tome je taj što se oboljeli vrlo često ne javljaju liječniku, odnosno liječe se simptomatski, kao i činjenica da je laringitis često posljedica istodobne akutne respiratorne infekcije koja zahvaća nos, ždrijelo i/ili sinuse.

Laringitis se može manifestirati raznolikim simptomima koji variraju u intenzitetu, a prepoznavanje kojih je važno za pravodobno liječenje.

Nekoliko je ključnih simptoma koji su povezani s laringitisom.

Promuklost

Jedan od najčešćih simptoma laringitisa je promuklost. Osoba može primijetiti da joj je glas promukao ili da zvuči grubo. Promuklost je rezultat upale sluznice grkljana, posebno samih glasnica, što ometa njihovo normalno vibriranje. Promuklost može biti blaga ili izražena.

Ako je prisutan jači edem može se razviti otežano disanje pa čak i ozbiljne poteškoće s disanjem.

Gubitak glasa

U nekim slučajevima, laringitis može uzrokovati potpuni gubitak glasa (afonija), što je posebno izraženo kod težih slučajeva upale grkljana. Gubitak glasa može biti privremen ili dugotrajan, ovisno o uzroku laringitisa i pravodobnosti liječenja.Kašalj

Kašalj je čest simptom laringitisa. Može biti suh i podražajan, pogotovo ako je uzrokovan iritansima poput dima cigarete ili zagađivača zraka. Ponekad može biti produktivan s iskašljavanjem sluzi.

Ako je upalom zahvaćen prostor grkljana ispod glasnica (kao kod subglotičnog laringitisa u djece - krup, u području ispod glotisa, poklopca koji zatvara ulaz u dušnik) kašalj će imati tipičan zvuk poput „laveža psa“.

Bol u grlu

Osobe s laringitisom često osjećaju nelagodu ili bol u grlu koja može biti blaga ili intenzivna, ovisno o ozbiljnosti upale. Bol ne mora biti izražena, ali ako postoji, ponekad dodatno ometa komunikaciju jer pacijent pokušava „štedjeti glas“.

Dijagnostika laringitisa

Dijagnoza upale grkljana obično se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike (ako je tipična, dijagnozu je moguće postaviti već na temelju tipa kašlja i promuklosti). 

Ukoliko smetnje potraju dulje od tri tjedna ili nema poboljšanja nakon sedam do deset dana od početka liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svakako se savjetuje specijalistički otorinolaringološki pregled, koji je potreban i ranije kod teških oblika bolesti, s obzirom da je temelj tog pregleda vizualni prikaz grkljana.Jaki laringitis otkriva crvenilo, manji ili veći edem glasnica te postojanje gustog viskoznog sekreta. Micanje glasnica obično je uredno.

Moguće su promjene i u drugim dijelovima grkljana. Ukoliko se nađu crvenilo i edem u supraglotičnom području (područje iznad glotisa) radi se o epiglotitisu koji zahtijeva bolničko liječenje. Takva upala grkljana u dječjoj dobi predstavlja po život opasno stanje. Moguće ga je dijagnosticirati već u ordinaciji primarne zdravstvene zaštite.

Liječenje laringitisa

Liječenje laringitisa ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. U većini slučajeva, laringitis uzrokovan virusnom infekcijom prolazi sam od sebe, a liječenje je usmjereno na olakšavanje simptoma.

U nastavku donosimo nekoliko metoda liječenja koje se često primjenjuju.

Odmor glasa

Jedan od ključnih koraka u liječenju laringitisa je odmor glasa. To znači izbjegavanje vikanja, šaptanja ili bilo kakve aktivnosti koja dodatno napreže glasnice. Odmor glasa omogućuje grkljanu da se oporavi i smanjuje se rizik od komplikacija. Ako je nužno, bolje je govoriti punim glasom nego šaptati jer šapat dodatno traumatizira glasnice.

Pijenje toplih napitaka

Tople tekućine, poput čaja ili juhe, mogu pomoći ublažiti iritaciju grkljana i smanjiti bol. Ujedno je važno održavati hidrataciju pijenjem dovoljno vode tijekom dana ili pak primjenom pripravaka s hijaluronskom kiselinom koji pomažu u zadržavanju vlažnog sloja na sluznici grkljana i smanjenju iritacije.Inhalacija pare

Inhalacija pare može pružiti olakšanje kod laringitisa jer udisanje pare vlaži sluznicu grkljana i smanjuje iritaciju. Dodatak ulja eukaliptusa ili mentola može dodatno pojačati učinak.

U djece sa subglotičnim laringitisom moguće je smanjiti težinu i učestalost kašlja izlaganjem djeteta hladnoći, često samo kroz nekoliko minuta, jer hladan zrak smanjuje osjetljivost grkljana na iritaciju i smanjuje otok sluznice.Lijekovi za ublažavanje simptoma

Lijekovi poput acetaminofena ili ibuprofena mogu pomoći u smanjenju boli i temperature povezane s laringitisom.

Također se mogu koristiti sirupi za kašalj kako bi se suzbio kašalj.

Kod osoba kojima je zbog profesije žurno potrebno osposobiti glas, kratkotrajno poboljšanje može se postići inhalacijom kortikosteroida, kalcij glukoheptonata i lokalnog anestetika. Ovakva terapija često ima i dobar placebo učinak.

Antibiotici (u određenim slučajevima)

Ako je laringitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, liječnik može propisati antibiotike. 

Bakterijski laringitis potvrđuje se laboratorijskim nalazima (povišeni leukociti - leukocitoza, povišeni neutrofilni leukociti - neutrofilija, visok CRP) i liječi se antibioticima širokog spektra, najčešće cefalosporinima druge ili treće generacije, na usta ili intravenski.

Važno je slijediti upute liječnika i uzimati antibiotike onoliko dugo koliko je liječnik propisao čak i ako se simptomi povuku prije završetka terapije.

Antimikotici (u određenim slučajevima)

Gljivični laringitis češće nalazimo u imunokompromitiranih osoba. Stoga je važno dobro uzeti anamnezu u netipičnih bolesnika koji imaju dugotrajne probleme s glasom, ali i neko stanja ili terapiju koji utječu na funkciju imunosnog sustava. Uspješno se liječi oralnim flukonazolom.

Laringitis kod djece

Laringitis kod djece ponekad može rezultirati dodatnim problemima i specifičnim simptomima.

Djeca, posebno mlađa, mogu imati poteškoće u izražavanju svojih simptoma, pa roditelji trebaju obratiti pozornost na promjene u ponašanju djeteta.

Dva najvažnija upalna stanja kod djece su subglotični laringitis i epiglotitis koje je lako razlikovati.
 
Sublotični laringitis ili pseudokrup

Podvrsta je laringitisa i ujedno najčešći oblik laringitisa u djece, tipična za dob od 3. mjeseca do 3. godine, s najvećom učestalošću u dobi od dvije godine i obično se javlja zimi.

Karakterizira ga suženje dišnih putova ispod razine glasnica uz tipičnu pojavu kašlja koji podsjeća na „lavež psa“. Kašalj počinje naglo, vrlo često noću i budi dijete iz sna, a može se pojaviti i stridor te povišena tjelesna temperatura. Glas je obično uredan, ali može biti i promukao.

S obzirom da se anatomski odnosi u dišnom sustavu djece razlikuju se u odnosu na odrasle (dušnik i bronhi značajno su uži, a hrskavično tkivo nedovoljno je formirano i mekano) suženje dišnih putova može predstavljati opasnost ukoliko se razvije jaka upala grkljana s edemom (otečenošću) sluznice.

Kod tipičnog oblika subglotičnog laringitisa ne treba inzistirati na vizualizaciji grkljana i subglotičnog prostora (ispod epiglotisa), ali je svakako potrebno ocijeniti postoji li prijeteća respiratorna ugroženost djeteta.

Kod blagog oblika disanje i glas su uredni, a samo prilikom kašlja čuje se karakterističan zvuk. Kod težeg oblika, ako postoji klinički značajno suženje dišnog puta može se javiti inspiratorni stridor (pri udahu) uz uvlačenje kože ispred grkljana i korištenje pomoćne dišne muskulature.,

Subglotični laringitis liječi se inhalacijama racemičnim epinefrinom, kortikosteroidima i vlaženjem prostorije u kojoj dijete boravi.Teže slučajeve subglotičnog laringitisa potrebno je hospitalizirati radi praćenja, a u vrlo rijetkim slučajevima može biti indicirana intubacija ako usprkos konzervativnoj terapiji dođe do potencijalne ugroze disanja.

Uzimajući to u obzir, važno je naglasiti da što je klinička slika subglotičnog laringitisa izraženija to je dijete prije pedijatrijski bolesnik, i to kandidat za hospitalizaciju u ustanovi s mogućnošću intenzivnog liječenja, a manje otorinolaringološki bolesnik.
 
Epiglotitis

U slučaju upale epiglotisa dominira bol zbog koje dijete otežano guta i katkada ne može progutati niti slinu. Boja glasa je uvijek uredna, no poremećen je izgovor zbog bolnosti i povećanog epiglotisa (kao da pacijent u grlu ima vrući krumpir).


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 27. 10. 2023.
izdvojeni proizvodi