Prijatelj na dva kotača

Zdrav život / Sport i rekreacija prof. dr. sc.   Mario Kasović  /  Ivana Svetić Kasović prof.  /  Hrvoje Vlahović prof. rehab.

Osjećaj slobode i kretanja u prirodi, osobito u društvu drugih biciklista, glavni je razlog zašto je biciklizam u prirodi toliko popularan

Svaka aktivnost je dobra

Vožnja bicikla nesumnjivo je zdrava tjelesna aktivnost, tijekom koje se može precizno definirati i kontrolirati funkcionalno opterećenje. Istraživanja su pokazala da se tijekom 60-minutne vožnje može potrošiti 500-600 kcal (kalorija), a bicikliranje je primjereno svim dobnim kategorijama rekreativaca.

Kako postoje različiti ukusi, tako su različiti i pogledi i mišljenja o tome koji je oblik tjelesne aktivnosti najbolji. Česte rasprave vode se oko usporedbe hodanja i trčanja, nordijskog hodanja i običnog hodanja, trčanja na traci ili u prirodi, treninga snage u teretani ili aerobnih oblika treninga, između sportova na suhom ili u vodi, ljetnih ili zimskih, itd. Zapravo, uvijek su prisutne debate na temu koja je aktivnost primjerenija i daje bolje rezultate.

Rekreativci žele uvjeriti jedni druge da se upravo oni bave idealnom tjelesnom aktivnošću i da je njihov odabir najbolji. Koliko su u pravu, toliku i nisu. Naime, ne postoji idealna tjelesna aktivnost, jer svaka na svoj način pozitivno utječe na razvoj ljudskog tijela i njegovih sposobnosti. Stoga treba podjednako upražnjavati, naravno prema vlastitim mogućnostima, nekoliko različitih oblika rekreacije. Što je više aktivnosti, više je i motoričkog znanja i sposobnosti, a samim time i više zdravlja.

Ergometar ili bicikliranje u prirodi

Kad je o vožnji bicikla riječ, najčešće je pitanje koje si postavljaju rekreativci trebaju li voziti bicikl u zatvorenom prostoru, u stanu na biciklističkom ergometru ili na otvorenom i u svakodnevnim klimatskim uvjetima. Oba načina koriste se u rekreativne svrhe i za njih postoje opravdani razlozi.

U zatvorenom prostoru, u vlastitom domu, ergometar možete pozicionirati gdje vam padne na pamet i može vam biti nadohvat ruke kad god poželite trenirati. Na taj način povećavate efektivno vrijeme vježbanja u odnosu na ukupno vrijeme i smanjujete vrijeme pripreme. Uz to, nakon vježbanja ne treba čistiti bicikl od blata, snijega ili kiše, što može oduzeti relativno puno slobodnog vremena. Vožnja na ergometru malo je sigurnija, osobito za početnika, koji tako mogu na jednostavniji način dozirati primjereno opterećenje i provoditi trenažne programe... I tu prestaje svaka prednost sobnog bicikla. Naime, svakodnevno vježbanje na ergometru iz treninga u trening sve više postaje motivacijski teže ili dosadnije. Nema promjene okruženja, nagiba, uspona ili prepreka, nego uvijek isti način korištenja i opterećenja mišića. Vrlo malo ljudi može se pohvaliti da ih motivira takav način vježbanja.

S druge strane, bicikliranje u prirodi izazov je kakav nije moguće postići u zatvorenom prostoru. Zapravo, svaki trening u prirodi je drukčiji, noviji i iznova motivira. U bogatstvu prirodnog okruženja možete uživati u različitim krajolicima, putovima i rutama. Jednostavno, osjećaj slobode i kretanja u prirodi gdje god vas srce ponese, osobito u društvu drugih biciklista, glavni je razlog zašto je biciklizam u prirodi toliko popularan.

Učinci vožnje na otvorenom

Vožnja na otvorenom tehnički je zahtjevnija zbog mnogih vanjskih čimbenika koji djeluju na ljudsko tijelo u kretanju. I upravo je to razlog zašto se razvija više motoričkih sposobnosti, kao što su ravnoteža, koordinacija, snalaženje u prostoru ili prostorna percepcija.

Posljedica tehničke zahtjevnosti je i aktivacija većeg broja mišićnih skupina. Tako se, za razliku od ergometra, više aktiviraju mišići stražnjice, prednje i stražnje strane natkoljenice te potkoljenice i ruku. Važno je napomenuti i da su više aktivirani stabilizatori trupa, koji održavaju ravnotežu na biciklu. A sva navedena muskulatura itekako nam je potrebna u svakodnevnim životnim aktivnostima i prevenciji ozljeda.

Grupni programi na biciklističkim trenažerima (ergometrima), prema nekim istraživanjima, najčešće aktiviraju srce u zoni između 75 i 90 posto maksimalnog opterećenja. Napredniji biciklisti mogu na otvorenom prostoru postići jednako opterećenje uz angažiranost više mišića, što daje bolji učinak, osobito u potrošnji viška kalorija.

Mnogi rekreativni biciklisti vrlo rijetko dosežu vrijednosti frekvencije srca jednake radu na ergometru, ali kvalitetniji učinak nadomještaju duljim provođenjem aktivnosti. Jednostavno, uživaju u vožnji dulje vrijeme.

Vožnja bicikla stil je života koji će vas nagraditi manjom mogućnosti srčanih oboljenja i prevenirati pretilost, bolest modernog doba. Imajte na umu da bicikliranje u prirodi ima neusporedivo više prednosti i donosi višestruke benefite. Zato izvucite bicikle s tavana ili iz ostava, te krenite u izazove koje vam priroda pruža. Uživajte u kretanju, svježem zraku i dobrom društvu!

Datum objave članka: 1. 6. 2013.
izdvojeni proizvodi