English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Reumatologija

 ostali članci
  

U središtu pozornosti - nesteroidni antireumatici

  

Reumatološka ordinacija

  

Trkačka potkoljenica

svi članci »

Reumatologija

Sve me boli...

Podijeli

Autor:
mr. sc. Anita Legović, dr. med., spec. fizijatar
objavljeno u broju 32 (10/03)

Fibromijalgija ima brojne simptome, ali ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima i ne ugrožava život

Stranica: [1] 2 3 »

Sam naziv fibromijalgija u sebi sadrži tri osnovne karakteristike - fibro = vezivno tkivo, myo = mišić, algia = bol - a znači bolnost vezivnoga tkiva i mišića. To je poseban oblik reumatizma, karakteriziran neugodom, difuznim bolovima i brojnim bolnim točkama po tijelu. Može se očitovati kao ukočenost zglobova, bolnost u tkivima oko zgloba, mišićima, ligamentima, hvatištima tetiva, potkožnom tkivu, pri čemu nema znakova upale. Laboratorijski i rendgenski nalazi su uredni.
Iako je bolest poznata već 150 godina, njeni uzroci nisu ustanovljeni. Vrlo je učestala, osobito u razvijenim zemljama pa se smatra da od nje boluje oko 8-10 milijuna Amerikanaca. Zbog neobjašnjenog uzroka nastanka i nedovoljno izrađenih kriterija za postavljanje dijagnoze, bolest se u svijetu naziva raznim imenima: fibromijalgija, fibromiozitis, izvanzglobni reumatizam, mišićni reumatizam, miofascitis, tenzijski reumatizam. 80-90% pacijenata čine žene, u rasponu od 30-60 godina, a može se javiti i u dječjoj dobi ili u više članova obitelji, što predmnijeva nasljedni karakter.

Brojni simptomi, ali bez organskih oštećenja


Slika 1
Prikaz najčešćih bolnih mjesta u fibromijalgiji

Reumatski simptomi kao bol, ukočenost, osjećaj otekline zglobova, prisutni su u 98% bolesnika. Glavni simptomi su bol i povećana osjetljivost na bol, što se dokazuje pipanjem ili laganim pritiskom prstima. Prema lokalizaciji i zastupljenosti najčešće bolne točke su potiljak, donji dio vratne i slabinske kralježnice, mišići ramenog i leđnog pojasa, gornji dio grudnog koša, vanjska strana lakta, sjedni mišići i unutarnja strana koljena (slika 1). Broj bolnih mjesta može varirati i iznositi od 4-33 (prosječno 12 bolnih mjesta), dok tegobe mogu trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina (za postavljanje dijagnoze simptomi moraju biti prisutni neprekidno tri mjeseca).

Ukočenost nije toliko često prisutna kao bol. Javlja se nakon rada, uvečer i ujutro i traje od nekoliko minuta do 4 sata. Razgibavanjem se ne smanjuje i ne iščezava za razliku od reumatoidnog artritisa. Trećina bolesnika opisuje subjektivni osjećaj otekline na zglobovima šaka i prstiju ili u blizini zglobova.
Nereumatski simptomi prisutni su u 90% bolesnika - kronični umor, glavobolja, razdražljivost (anksioznost), poremećaji sna, gubitak raspoloženja, periodično sindrom podražajnih crijeva, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, iznenadno nepravilno lupanje srca, česta potreba za mokrenjem i bolnost u području mokraćnog mjehura. Žene s fibromijalgijom sklonije su premenstrualnom sindromu i često imaju bolne menstruacije i bolan spolni odnos.
I reumatske i nereumatske tegobe imaju sezonski karakter pa su intenzivnije u razdoblju od studenog do ožujka nego ostalih mjeseci. Iako fibromijalgija uzrokuje brojne simptome koji mogu biti veoma neugodni, ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima i ne predstavlja stanje od životne ugroženosti.

Stranica: [1] 2 3 »