Shiatsu poticaj za iscjeljenje

Zdrav život / Prevencija bolesti Tatjana Rutonić Makronovina shiatsu praktičarka, učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska

Shiatsu masaža donosi reorganizaciju, pročišćenje i uravnoteženje živčanog, endokrinog, dišnog, probavnog i svih ostalih organskih sustava

Shiatsu je neinvazivna metoda rada na tijelu koja ima preventivnu i kurativnu komponentu. U preventivnom smislu, tretmanom se postižu fantastični rezultati, što pokazuju i istraživanja.

Kad osjećamo bol ili se jednostavno ne ćutimo dobro, naša je prirodna reakcija da dodirujemo, trljamo ili pritišćemo odgovarajuće dijelove tijela. Time se sami intuitivno tretiramo, nastojeći stvoriti ravnotežu. Svatko je sposoban sam sebi pomoći, a uz mali napor, i drugima. To je zapravo osnovno načelo shiatsua: sposobnost iscjeljenja samih sebe i pomaganje drugima.

Ponovna uspostava energetskog toka

Drevni Kinezi uz pomoć jina i janga te teorije o pet elemenata ili transformacija pokušali su objasniti sve pojave u prirodi. Na tim načelima tradicionalne kineske medicine temelji se i shiatsu.

Kad zbog stila života tijek energije kroz organizam biva poremećen, pojavljuju se simptomi na tjelesnoj razini i manifestiraju na određenom organu. Kako su tjelesni simptomi samo vanjska manifestacija duboko ukorijenjenih problema, shiatsu praktičar i klijent zajedničkim snagama rade na osvještavanju i rješavanju uzroka.

Tretman se provodi na podu, na prostirci od prirodnih materijala, a klijent je odjeven. Primjenjujući različite tehnike pritisaka, istezanja te polaganja ruku na određene dijelove tijela, shiatsu praktičar olakšava različite simptome pomoću pritisaka na određene meridijane. Zašto baš na njih? Zato jer se na meridijanima, energetskim kanalima koji se prostiru po cijelom tijelu, nalaze akupunkturne točke koje predstavljaju točke ulaska ili izlaska energije.

Preventivna i kurativna funkcija

Shiatsu prije svega djeluje preventivno. "Čisti" organizam od svakodnevno nakupljenih informacija i stresa. Često nam više nije dovoljan ni san, vikend ili čak godišnji odmor da se riješimo kroničnog osjećaja umora ili nekih drugih tegoba (nervoze, glavobolje, nesanice...).

Bitno je shvatiti i prihvatiti činjenicu da stres ne možemo izbjeći, nego samo svoju reakciju na njega. U tom trenutku potrebno nam je nešto što će pomoći u "resetiranju", to jest pročišćavanju i uravnoteženju živčanog sustava. Tada nastupa shiatsu, koji nam, uz promjenu stila života, omogućuje reorganizaciju, pročišćenje te uravnoteženje ne samo živčanog nego i endokrinog, dišnog, probavnog i svih ostalih sustava našeg organizma.

Kurativna funkcija shiatsua je vrlo individualna, što znači da je jako bitno u kojoj je fazi pojave simptoma osoba došla na tretman, to jest je li posrijedi kronični ili akutni poremećaj. Jasno je da dolazak na tretman u začetku određenog poremećaja rezultira bržim rješavanjem, jer energetski sustav pojedinca još nije jako iscrpljen, pa se shiatsu tretmanom vrlo brzo može obnoviti potrebna potencijalna energija koju tijelo koristi za samoizlječenje.

Dakle, kvalitetnim shiatsu tretmanom daje se poticaj tjelesnoj inteligenciji da pokrene sve svoje snage koje su potrebne za iscjeljivanje i povratak u homeostazu. Shiatsu stoga ne liječi, nego našem psihoorganskom sustavu omogućuje da se aktiviranjem unutarnjih snaga samoregenerira i samoregulira.

Kada doći na tretman

Bilo bi idealno da svaki čovjek godišnje prođe dvije do tri serije od po četiri tretmana. U svakoj seriji na prva dva tretmana shiatsu praktičar radi na podizanju cjelokupnog imuniteta i snage, a na druga dva dodatno se tretiraju teškoće. Između svakog tretmana u jednoj seriji stanka ne bi trebala biti dulja od 14 dana, niti manja od četiri dana, jer se na taj način potiče samoregeneracija organizma, za što je tretman zasigurno sposoban.

​Tretman se može izvoditi na različitim razinama:
- strukturalnoj (koštano-mišićni problemi - pomaci kralježaka, iskliznuća diska, bolovi u različitim dijelovima leđa, ukočenja, išijas...);
- energetskoj (problemi s padom energije, kronični umor, problemi s imunitetom, glavobolje, alergije, problemi s probavom, vrtoglavice, šum u ušima...);
- mentalnoj (nepovezanost sa samim sobom, nemogućnost koncentracije, raspršenost misli, neorganiziranost, stalni mentalni dijalog...).

Kod lakših simptoma učinkovit je već nakon nekoliko susreta, no kod težih oboljenja (autoimune bolesti) učestalost tretiranja je veća - od nekoliko mjeseci u nizu, do nekoliko godina, i to u određenom ritmu - jednom tjedno ili jednom u dva tjedna.

Kako odabrati shiatsu praktičara

Danas postoji mnogo vikend seminara i kratkih programa koji nude edukaciju za shiatsu praktičare. Shiatsu je vrlo složen i cjelovit pristup čovjeku i radu na njegovu tijelu, pa zahtijeva sustavno školovanje. Učinak tretmana koji provodi nekvalificiran praktičar može biti nepovoljan, čak i štetan.

Stoga svakako provjerite stručnu kvalifikaciju svojeg shiatsu praktičara. Zatražite diplomu, uvjerenje o osposobljenosti ili potvrdu na temelju koje vam nudi shiatsu tretman. Raspitajte se o broju sati i opsegu školovanja.

Dokaz pozitivnog učinka na zdravlje

I znanstveno istraživanje o učinkovitosti shiatsua, čiji su rezultati objavljeni prošle godine, a koje je potaknula Europska shiatsu federacija (ESF) i provelo Sveučilište u Leedsu, dokazalo je da pozitivno djeluje na zdravlje.

U tom dvogodišnjem istraživanju kontinuirano je praćeno 948 osoba koje su bile podvrgnute shiatsu tretmanima u Austriji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Znanstvenici su bilježili njihov doživljaj tretmana te učinke tijekom šest mjeseci. Između 70 i 95 posto ispitanika istaknulo je veću opuštenost i osjećaj smirenosti, osjećaj energiziranosti i sposobnost da se bolje nose s problemima. Zabilježeni su i izvrsni rezultati tretiranja različitih simptoma, poput stresa i napetosti, problema s mišićima i zglobovima, uključujući leđa i držanje, nedostatkom energije, kroničnim umorom i tako dalje. Oko 80 posto sudionika osjetilo je opće poboljšanje zdravlja te snažnije povjerenje i motiviranost za promjene načina života, posebice kad je riječ o prehrani i tjelovježbi.

Moje iskustvo poklapa se s rezultatima tog istraživanja i primijetila sam kako savjeti o prehrani, načinu i učestalosti vježbanja i drugim navikama, koje katkad dajem na kraju tretmana, zaista motiviraju ljude da promijene životni stil, a onda su i rezultati shiatsua bolji.

Više informacija o istraživanju: www.makronova.com.

Datum objave članka: 1. 2. 2010.