Crni ribiz

Biljna ljekarna / Biljke od A do O dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka za čiju upotrebu ne postoje ograničenja i upozorenja

Botanički podaci

Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba. Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris. Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, a kultivira se u područjima umjerene klime. Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka. Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.

Dijelovi biljke koji se koriste

Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica. Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena. U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata. Upotreba pripravaka listova popularna je u francuskoj fitoterapiji, pa su opisani i u francuskoj farmakopeji.

Kemijski sastav

List

Sadrži tragove eteričnog ulja, derivate flavonoida izokvercetin i rutin, flavanone (sakuranetin) i flavanole (galokatehin), spojeve proantocijanidine (prodelfinidini) te derivate kavene kiseline, klorogeničnu i p-kumarinsku kiselinu.

Plodovi

Sadrže visoku razinu C vitamina i antocijana. Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom Drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas. Dobar omjer C vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što je nedostatak C vitamina u prehrani, ispucanih kapilara te kao stimulativni napitak. Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti. Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, Y-linolenskom kiselinom (GLA), poput ulja noćurka i boražine. Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija. No, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.

Indikacije

List se koristi u tradicionalnoj fitoterapiji za brojne tegobe. Zbog sadržaja tanina i prekursora tanina koristio se za simptomatsko liječenje proljeva, poput lista maline i kupine, no danas je ta upotreba relativno rijetka. Pripravci lista prije svega su poznati za liječenje upalnih bolesti: reumatoidnog artritisa i alergijskih tegoba (alergijski rinitis).

Protuupalno djelovanje lista crnog ribiza razlog je široke upotrebe kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane i nekontrolirane aktivacije imunološkog sustava. Osim u te dvije navedene grupe bolesti, koristi se i kod autoiumunih bolesti, poput autoimunih bolesti štitnjače. Zanimljiva kombinacija protuupalnog i antidijaroičnog djelovanja (protiv proljeva) djeluje blagotvorno i kod tegoba poput upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti.

Neki pripravci lista crnog ribiza koriste se i u obliku obloga i gelova. Glicerinski macerati mladica koriste se u istu svrhu kao i pripravci lista ribiza.

Način primjene i doze

LIST

Unutarnja primjena
Infuz se priprema tako da se 3 do 4 grama suhog lista prelije sa 200 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.
Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2 do 4 mL u čaši mlake vode tri puta na dan.
SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najbolji je iscrpak, jer je crni ribiz, kao i ehinacea, artičoka i slične biljke, najdjelotvorniji ako biljka nije podvrgnuta sušenju. Koristi se u dozi od 3 mL tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka. Kod akutnih tegoba, poput alergijskog rinitisa i drugih alergijskih tegoba, koristi se u većoj dozi (5 mL tri puta dnevno). Vrijeme terapije traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom.
Zanimljivo je da pripravci lista crnog ribiza djeluju blago stimulativno, pa se mogu koristiti umjesto pripravaka s kofeinom (kava, gvarana).

Vanjska primjena
Premda se u tradicionalnoj upotrebi spominje upotreba infuza listova u oblozima kod manjih oštećenja kože, postoji i moderniji oblik pripravaka koji se koriste kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Riječ je o gelu spravljenom od SIPF ekstrakta listova ribiza. On se istodobno s upotrebom oralnih pripravaka koristi lokalno i primjenjuje na oboljele zglobove. Maže se dva puta dnevno u tankom sloju tijekom duljeg vremena (i do nekoliko mjeseci).
Glicerinski macerat mladica listova koristi se u dozi od 10-ak kapi u malo vode, tri puta dnevno. Može se kombinirati s pripravcima listova kako bi im se pojačao učinak.

Kontraindikacije i nuspojave

Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka. Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu. Upotreba listova crnog ribiza nema smisla u slučaju korištenja kortikosteroidnih lijekova i imunosupresiva, ali se može koristiti s drugim klasama lijekova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Datum objave članka: 1. 4. 2007.