BILJNA PREHRANA: utjecaj na zdravstvene probleme muškaraca

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Urolozi s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Miami Miller proučavali utjecaj zdrave biljne prehrane na niz zdravstvenih problema muškaraca - od dijabetesa do seksualnog zdravlja

Vruća tema za muško zdravlje

Biljna dijeta je top tema po pitanju zdravlja muškaraca, ali i ona koju mnogi muškarci odbacuju iz straha da bi jedenje manje mesa moglo negativno utjecati na razinu testosterona i seksualno zdravlje. Konzumiranje zdrave biljne hrane ne znači nužno izbacivanje mesa, već se fokusira na unos više cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, a manje životinjskih proteina, kaže dr. Gonzalgo. 

Ipak, među muškarcima ostaju zablude o biljnoj prehrani, kaže dr. Ranjith Ramasamy, izvanredni profesor i direktor Reproduktivnog urološkog programa škole Miller i dodaje da su tradicionalno, muškarci mislili da je puno proteina, posebno životinjskih proteina, neophodno za održavanje razine testosterona i neizravno povezano s održavanjem erektilne funkcije.

Istraživači škole Miller proveli su tri studije, od kojih su na godišnjem sastanku Američkog udruženja urologa u rujnu 2021. predstavili dva sažetka, sugerirajući da bi prehrana na bazi biljaka mogla poboljšati razinu testosterona u serumu i erektilnu funkciju.

Biljna prehrana i prostata specifični antigen

Rezultate je predstavio dr. Ali Mouzannar, urolog, jedan od autora studije "Utjecaj biljne prehrane na razinu PSA: podaci iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani (NHANES)", koja se bavi prehrambenim navikama gotovo 1400 muškaraca. s dokumentiranom razinom prostata specifičnog antigena (PSA) u NHANES bazi podataka.

"Prostata specifični antigen (PSA) je osjetljiv marker za rak prostate. Pacijenti s povišenim PSA zahtijevaju daljnju procjenu pomoću biopsije prostate kako bi se isključio rak", rekao je dr. Mouzannar. Nadalje je pojasnio kako proučavanje utjecaja biljne prehrane na razinu PSA razumno s obzirom na ono što je već poznato o prehrani bogatoj životinjskim proteinima. "Studije su pokazale da se agresivniji rak prostate može povezati s visokim unosom mesa. Osim toga, sve je više dokaza da je hrana životinjskog podrijetla povezana s emisijom stakleničkih plinova i rizikom smrtnosti od svih uzroka. S druge stranem, nekoliko drugih publikacija sugerira da voće i povrće može imati zaštitni učinak protiv raka prostate" naglasio je dr. Mouzannar

Dr. Mouzannar i suradnici analizirali su prehranu muškaraca i razinu PSA te otkrili da muškarci koji konzumiraju više voća, povrća i druge zdrave biljne hrane, a manje mesa imaju nižu razinu PSA od muškaraca koji konzumiraju više mesa ili manje zdrave prehrane, uključujući voćne sokove, rafinirane žitarice, krumpir, šećer, umjetno zaslađena pića i deserte.

Potrebno je provesti više studija kako bi se utvrdilo dovodi li određena prehrana do smanjenja razine PSA, a u međuvremenu liječnici se trebaju osloniti na postojeća saznanja kako bi odgovorili na pitanja pacijenata.

"Važna poruka ove studije je kako se čini da usvajanje biljne prehrane može biti povezano s nižom razinom PSA i sigurno je da se može implementirati u aktivnosti zdravijeg načina života", rekao je dr. Gonzalgo, također autor studije.

Biljna prehrana - erektilna disfunkcija i razina testosterona

Suprotno uvjerenju da konzumacija više životinjskih proteina poboljšava erektilnu funkciju i razinu testosterona kod muškaraca, istraživači škole Miller nisu pronašli ikakav utjecaj zdrave biljne prehrane na razinu testosterona ili pozitivan utjecaj konzumiranja više biljne hrane i životinjskih proteina na erektilnost.

Dr. Ruben Blachman-Braun i kolege proučavali su gotovo 2550 muškaraca iz NHANES baze podataka. “Od toga je bilo 1085 muškaraca s određenim stupnjem erektilne disfunkcije. Nakon provedene analize pokazali smo da je povećana konzumacija biljne hrane povezana sa smanjenim rizikom erektilne disfunkcije", rekao je dr. Blachman-Braun. "To ne znači da prehrana biljnom hranom poboljšava erekciju. Međutim, pokazuje da ne utječe negativno na erekciju, odnosno da zdraviji način života uz povećanu konzumaciju biljne hrane potencijalno može dovesti do bolje erekcije."

U još jednoj studiji objavljenoj ranije ove godine u časopisu World Journal of Urology, dr. Ramasamy i koautori analizirali su informacije o zdravlju i prehrani 191 sudionika iz NHANES baze podataka. Indeks biljne prehrane (količina biljne hrane u prehrani muškaraca) nije predvidio razinu testosterona u serumu niti je imao utjecaja na tu razinu.

"Na korak smo do shvaćanja kako zdrav život sa smanjenim sadržajem životinjskih proteina i više biljne hrane s dosta voća i povrća nije samo bolji za vaše srce, već je dobar i za zdravstveno stanje muškaraca, uključujući njihov seksualni život i razinu testosterona“, rekao je dr. Ramasamy.

Izvor: www.news-medical.net

Datum objave članka: 24. 11. 2021.
izdvojeni proizvodi