Moćne biljke za zdravlje prostate

Zdrav život / Prevencija bolesti Seida Iličić mag. pharm.

Priroda nudi brojne ljekovite biljne vrste koje imaju pozitivan učinak na funkciju prostate i ublažavanje simptoma njezina poremećenog rada

Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva, s funkcijom stvaranja i izlučivanja vlastitog sekreta koji je dio sjemene tekućine (ejakulata).

Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija (uvećanje), akutni i kronični prostatitis (upala) te karcinom prostate.

Benigna hiperplazija je povećanje prostate dobroćudne naravi, koje je u nekom stupnju zastupljeno kod više od 60 posto muškaraca starijih od 40 godina, odnosno 95 posto starijih od 80 godina. Povećana prostata komprimira mokraćnu cijev, što onemogućava normalan protok mokraće, uz pojavu simptoma, pri čemu smetnje pri mokrenju postaju učestalije i teže. Neki od znakova hiperplazije prostate su: naprezanje prilikom mokrenja, odgođeni početak mokrenja, isprekidan mlaz, dugotrajno mokrenje, nedovoljno pražnjenje, potpuna nemogućnost mokrenja, učestalo mokrenje, višekratno noćno mokrenje, hitni nagon za mokrenjem.

U preventivne, ali i terapijske svrhe

Bogatstvo prirode nudi pomoć i za te boljke, to jest brojne ljekovite biljne vrste koje imaju pozitivan učinak na spomenute simptome. Mogu se koristiti u preventivne svrhe, ali i tijekom terapije, kad je problem s prostatom već izražen. Neke od njih opisat ćemo u nastavku.

Kopriva

Kopriva ima visok biološki potencijal i brojna pozitivna djelovanja jer sadrži znatne količine vitamina C i provitamina A, važne minerale (magnezij, kalcij, cink i željezo), karoteonide, polifenole, fitosterole i glikozide. Djelovanje i lista i korijena koprive potvrđeno je kontroliranim znanstvenim studijama. Sastojci listova sprječavaju razvoj upalnih procesa, a pripravci od listova preporučuju se kao dodatna terapija u slučaju oslabljenog organizma, anemije, čestih mokraćnih infekcija i poremećaja mokrenja. Pripravci od korijena koprive učinkoviti su za ublažavanje i saniranje problema benigne hiperplazije prostate te kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, što su dokazale i kliničke studije. Korijen je odobren u terapiji benigne hiperplazije prostate i na tržište dolazi u obliku suhog ekstrakta čija je terapijska doza 800 mg na dan.

Vrbovica

Biljka koja pokazuje izvanredan i brz protuupalni učinak, tako da u slučaju akutne ili kronične upale prostate pomaže da se žlijezda smanji na normalnu veličinu. Uz to, učinkovita je i kod mokraćnih bakterijskih infekcija. Zbog njezina doprinosa normalnom funkcioniranju prostate i mokraćnog sustava preporučuje se kao preventiva svim muškarcima nakon pedesete godine života.

Za rješavanje problema prostate često se koriste i čajne mješavine, pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i korijen koprive, gospina trava, kamilica, čestoslavica, iđirot i druge ljekovite biljke za koje je dokazano da pomažu normalnom funkcioniranju prostate.

Znanstveno potvrđene primjene vrbovice: pomaže pri usporenom ili odgođenom mokrenju, sprječava nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura, pomaže kod nokturije (potreba za noćnim mokrenjem - dva do tri puta tijekom noći), pomaže u slučaju retencije mokraće (zastoja), smanjuje učestalo i urgentno mokrenje (jak i iznenadan podražaj na mokrenje), pomaže u slučaju inkontinencije (nekontrolirano istjecanje mokraće).

Kurkuma

Nutritivni sastav kurkume obiluje makro i mikro nutrijentima. Od vitamina, prah kurkume sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin i vitamin B6 te minerale kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, mangan i kalij, a bogat je i vlaknima. Kurkuma povoljno utječe na brojne organske sustave (probavni, dišni, mokraćni, krvožilni, živčani), potpomaže eliminaciju masnoća iz krvi putem jetre, doprinosi jačanju imunosnog sustava itd.

Glavna aktivna komponenta kurkume je narančasti pigment kurkumin, koji je lipofilan (topiv u uljima), zbog čega se slabije resorbira u probavnom sustavu. No, to se može poboljšati kombiniranjem kurkume s crnim paprom, koji povećava njezinu resorpciju i do 200 puta, ili konzumacijom kurkume s biljnim uljima. Kurkuma se u kapsuliranim pripravcima najčešće kombinira s paprom, a prah kurkume preporučuje se konzumirati s biljnim uljima ili drugom hranom koja sadrži masnoće (zbog bolje resorpcije).

Sabal palma (Serenoa repens)

Ova biljka iz porodice Arecaceae je niska grmolika vrsta palme koja raste kao puzavi, rjeđe uspravni grm visine jednog do dva metra. Za proizvodnju pripravaka od sabal palme koristi se ekstrakt njezinih zrelih osušenih plodova (Sabal fructus).

Početkom prošlog stoljeća farmakopeja SAD-a navodi je kao ljekoviti pripravak namijenjen prije svega olakšanju tegoba s prostatom. U narodnoj medicini upotrebljavala se i kod bolesti bubrega, bronhitisa, proljeva, ekcema i opće slabosti te za povećanje potencije kod muškaraca. Sabal se najčešće koristi za olakšanje i liječenje tegoba povezanih s benignom hiperplazijom prostate u blažem ili izraženijem obliku. S obzirom na to da dobroćudno povećanje prostate pokreću ekstremno visoke razine testosterona i dihidrotestosterona u njezinu tkivu, djelotvornost sabala povezuje se upravo njegovim djelovanjem na aktivnost androgenih hormona.

Iako svojstva sabala upućuju na njegovu široku primjenu, najčešće se preporučuje kod nekoliko specifičnih tegoba: teškoće s mokrenjem, bolesti mokraćnog mjehura, benigne hiperplazije prostate i spolne nemoći.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.