Kurkuma (Curcuma longa)

Hrana i zdravlje / Leksikon suplemenata

Sve o kurkumi na jednom mjestu: opći pregled - djelovanje - upotreba i djelotvornost - nuspojave - posebne mjere opreza i upozorenja - interakcije - doziranje

Kurkuma - opći pregled

Kurkuma (Curcuma longa) ili indijski šafran je cjelogodišnja biljka iz porodice đumbira koja raste u tropskim predjelima južne Azije. Ipak, većina kurkume raste u Indiji, gdje se tisućama godina koristi i kao začin i kao ljekovita biljka.

Njezin korijen su lukovice iz kojih nastaje rizom ili podanak (podzemna mesnata stabljika, nalikuje korijenu i raste vodoravno), a iz njega dalju rastu stabljike i korijenje za nove biljke.

Kurkuma je mirisna i gorkog, pomalo oštrog okusa, sličnog papru. Široko se primjenjuje kao začin u kulinarstvu, a zbog intenzivne narančasto-žute boje upotrebljava se kao osnovni sastojak karija (kojem daje žutu boju i okus) te kao prirodna boja u izradi senfa, maslaca i sira.

Istraživanja su pokazala da kurkuma sadrži sastojke koji imaju ljekovita svojstva. To su kurkuminoidi, a najvažniji predstavnik i ujedno glavna aktivna tvar je kurkumin, sastojak koji je odgovoran za intenzivnu narančasto-žutu boju. Kurkumin je polifenol s protuupalnim djelovanjem i sposobnošću jačanja količine antioksidansa koji se inače stvaraju u tijelu. Može se izolirati i koristiti kao aktivni sastojak ljekovitih preparata kurkume.

U tradicionalnoj ajurvedskoj i kineskoj medicini kurkuma se koristi u medicinske svrhe kao protuupalno sredstvo za tretiranje brojnih stanja: probavnih problema, problema s jetrima, kožnih oboljenja i rana.

Studije pokazuju da kurkuma može pomoći kod infekcije, u nekim slučajevima raka, u smanjenju upale i ublažavanju probavnih tegoba. Međutim, mnoge studije provedene su u epruveti i na životinjama pa se misli da kurkuma ne djeluje tako dobro kod ljudi. Nisu sve studije suglasne u zaključcima, a neke čak pokazuju i oprečne podatke.

Za prehrambene i medicinske svrhe se koristi korijenje - rizomi i lukovice.

Nutritivni status kurkume

Osim kurkuminom, kurkuma je bogata vitaminom C, vitaminom B6 i drugim antioksidansima koji mogu smanjiti rizik ozbiljnih zdravstvenih stanja poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Kurkuma je također izvrstan izvor magnezija, željeza, kalija, omega-3 masnih kiselina i dijetalnih vlakana.

Dvije čajne žlice kurkume, što je uobičajena količina koja se dodaje u jela ili pića, sadržava 19 kalorija, 0.6 g proteina, 4 g ugljkohidrata, 1.4 g vlakana i 0.2 g šećera.

Na koji način djeluje kurkuma

Kurkuma sadrži bioaktivne tvari s ljekovitim svojstvima.

Antioksidativno djelovanje

Kurkumin i drugi sastojci kurkume imaju snažno antioksidativno djelovanje koje neutralizira slobodne radikale, molekule koje oštećuju stanične membrane i interferiraju s DNA, a čak mogu dovesti i do smrti stanice. Životinjske i stanične studije sugeriraju da kurkumin može blokirati djelovanje slobodnih radikala, ali i stimulirati  djelovanje drugih antioksidansa te tako povećati antioksidativni kapacitet u tijelu. Potrebne su dodatne studije na ljudima da bi se potvrdile ove koristi.

Protuupalno djelovanje

Kurkumin snižava vrijednosti dvaju enzima u tijelu koji potiču upalu te se kao takav ponaša kao prirodni protuupalni sastojak. Iako su za medicinske rezultate potrebne vrlo visoke doze, kurkumin ipak ima potencijal u borbi protiv upale koja ima važnu ulogu u brojnim bolestima i stanjima. Pomažući u borbi protiv upale može smanjiti oticanje, što se često koristi za tretiranje stanja koja izazivaju upalu i bol. Sve što može pomoći u borbi protiv kronične upale potencijalno je važno za prevenciju i pomoć u liječenju takvih stanja.

Sprječava sljepljivanje trombocita

Nadalje, kurkumin sprječava sljepljivanje trombocita i tako sprječava stvaranje tromba na stijenkama arterija.

Učinka na razinu omega-3

Eksperimentalne studije također ukazuju da kurkumin može povećati sposobnost tijela u proizvodnji dokozaheksaenske (DHA) omega-3 masne kiseline kritične za zdravlje. Čini se da kurkumin pojačava aktivnost enzima uključenih u pretvaranje ALA (alfa-linolenska kiselina) u DHA, što sugerira da kurkumin pomaže povisiti razinu omega-3.

Imunomodulatorno djelovanje

Među svim istraživanim Curcuma vrstama, imunomodulatorni učinci najviše su istraženi na vrsti Curcuma longa. Istraživanja sugeriraju da je za sve protuupalne učinke kurkume zaslužna uloga kurkumina u modulaciji imunosnog sustava. Studije pokazuju da je kurkumin potentan imunomudulatorni agens koji modulira aktivaciju imunosnih stanica - T i B limfocita, makrofaga, neutrofila, NK stanica (stanice prirodne ubojice) i dendritičnih stanica.

Naše tijelo reagira na brojne čimbenike koji mogu dovesti do pretjerane reakcije imunosnog sustava. Pretjerana aktivnost koja podržava upalu (proupalna aktivnost) imunosnih stanica rezultira pretjeranom produkcijom proteina akutne faze. Dodatno, kronična aktivacija tih proteina može rezultirati potiskivanjem protuvirusne obrane. U konačnici, sve to može dovesti do različitih suboptimalnih zdravstvenih ishoda. Srećom, nekoliko studija na ljudima ukazalo je da suplementi kurkumina smanjuju razinu različitih proteina akutne faze u krvi, što sugerira da kurkumin pomaže u regulaciji pretjerane aktivnosti imunosnog sustava

Kako sve imunosne stanice sadrže receptore za kortizol, kronični stres može narušiti razinu kortizola i poremetiti imunosni odgovor. Istraživanja sugeriraju da kurkumin može sniziti razinu kortizola, čime se uravnotežuje funkcija imunosnog sustava. U nedavnoj studiji učinaka suplemenata kurkumina na kortizol, proteine akutne faze i BDNF (moždani neurotrofični faktor) kod osoba s poremećajem raspoloženja, nasumično odabrani sudionici primali su placebo ili kurkumin tijekom šest tjedana. Na kraju studije, sudionici koji su primali suplemente kurkumina imali su značajan porast BDNF-a, bolje raspoloženje, nižu vrijednost kortizola i nižu razinu proteina akutne faze u krvi.

Prebiotičko djelovanje

Smatra se da kurkumin ima i svojstva slična prebioticima. Prebiotici su neprobavljive hranjive tvari koje se konzumiraju zajedno s dobrim bakterijama (probioticima) koje njihove sastojke koriste za jačanje svog rasta i aktivnosti. Ako uzmemo u obzir da se 70 posto stanica imunosnog sustava nalazi upravo u crijevima, nutritivni sastojci koji podupiru zdravlje crijevnih bakterija mogu podržati zdravlje ne samo crijeva nego i imunosnog sustava.

Učinak na razinu moždanog neurotrofičnog faktora (BDNF)

I studije na životinjama i na ljudima našle su da kurkumin može povisiti razinu moždanog neurotrofičnog faktora (Brain-Derived Neurotrophic Factor, BDNF), proteina koji pomaže očuvati neurone temeljem čega može biti učinkovit u odgađanju ili promjeni tijeka mnogih bolesti mozga, kao i smanjenju moždane funkcije zbog starenja. Čak i u odrasloj dobi, moždani neuroni su sposobni formirati nove putove i veze, a u određenim dijelovima mozga mogu se umnožiti i povećati svoj broj. Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je BDNF koji ima ulogu u pamćenju i učenju, a može se naći u područjima mozga odgovornima za unos hrane, tekućine i tjelesnu težinu. Mnogi uobičajeni moždani poremećaji povezani su sa smanjenjem razine BDNF-a, uključujući depresiju i Alzheimerovu bolest.

Uzimajući u obzir učinak na razinu moždanog neurotrofičnog faktora, čini se logičnim da kurkumin može pomoći poboljšati pamćenje i pažnju. Ipak potrebne su dodatne studije koje bi to potvrdile.

Moguće zdravstvene dobrobiti kurkume i kurkumina

Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma ima velike koristi za tijelo i mozak. Za mnoge od njih odgovorna je njezina aktivna supstancija kurkumin. Mnoge studije kurkume koristile su ekstrakt koji većinom sadrži kurkumin u dozi koja je obično bila viša od 1 g na dan, što znači da bi takvu razinu bilo teško postići samo konzumacijom kurkume kao začina. To je i razlog zašto neki ljudi uzimaju kurkumu u formi dodatka prehrani. 

Istraživanja upućuju da kurkuma može biti od pomoći u sljedećim stanjima.

Osteoartritis

S obzirom na protuupalno djelovanje kurkume, postoji vjerojatnost da smanjuje bolove kod osteoartritisa.

U studiji na ljudima oboljelima od osteoartritisa čini se da je kurkumin pokazao bolju učinkovitost u ublažavanju bolova u odnosu na placebo, a istraživanje je također pokazalo da je njegov učinak sličan onom nesteroidnih protuupalnih lijekova, npr. ibuprofena.
U drugoj studiji na reumatoidnom artritisu, čini se da je kurkumin pomogao u smanjenju upale povezane s bolešću.   

To znači da su potrebne daljnje studije da bi se razumjelo može li kurkumin zapravo zamijeniti takvu vrstu lijekova u liječenju artritične boli zbog upale.

Zdravlje crijeva

Loša probava / dispepsija. Kurkumin stimulira proizvodnju žuči što bi moglo biti povoljno za bolju probavu. Njemačka komisija E, koja određuje koje se biljke sa sigurnošću mogu propisivati u Njemačkoj, odobrila je primjenu kurkume u slučaju probavnih tegoba. Jedna dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija otkrila je da kurkuma ublažava simptome nadimanja u osoba koje pate od loše probave. 

Ulcerozni kolitis. Kurkuma može pomoći oboljelima da ostanu u fazi smirenja bolesti. U jednoj dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj studiji, osobe s ulceroznim kolitisom u fazi smirenja uzimale su ili kurkumin ili placebo u kombinaciji s konvencionalnim medicinskim liječenjem tijekom šest mjeseci. Oni koji su uzimali kurkumin imali su značajno nižu stopu pogoršanja bolesti u odnosu na one koji su dobivali placebo.

Srčane bolesti

Istraživanja sugeriraju da kurkumin može pomoći u procesu razvoja srčane bolesti i tako smanjiti rizik obolijevanja.

Specifično, pomaže poboljšati funkciju endotela koji oblaže krvne žile. Poremećaj funkcije endotela je glavni pokretač razvoja srčane bolesti, i to kad nije u mogućnosti regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi i brojne druge čimbenike.

Rane studije sugeriraju da kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze i stvaranja plakova na stijenkama arterija. S obzirom da sprječava sljepljivanje trombocita, dodatno sprječava stvaranje tromba na stijenkama arterija.

Nekoliko drugih studija također sugerira da kurkumin pridonosi poboljšanju zdravlja srca. U dodatku, može pomoći smanjiti upalu i oksidaciju koje mogu imati ulogu u srčanoj bolesti.

Rak

Kurkumin se proučava i kao korisna biljka u liječenju raka i uočeno je da djeluje na njegov rast i razvoj. Studije su pokazale da pridonosi smrti stanica raka, smanjuje rast novih krvnih žila u samom tumoru i smanjuje širenje raka, tj. metastaze.
Iako se provode brojna istraživanja protutumorskih osobina kurkume, rezultati su još uvijek preliminarni. Podaci studija u epruveti i na životinjama sugeriraju da kurkumin može pomoći u prevenciji i liječenju nekoliko oblika raka, uključujući prostatu, dojku, kožu i debelo crijevo. Preventivni učinak odnosi se na antioksidativno djelovanje koje štiti stanice od oštećenja.

Za određene zaključke ipak je potrebno više istraživanja.

Bakterijske i virusne infekcije

Studije u epruveti i na životinjama sugeriraju da kurkuma može ubiti bakterije i viruse, no istraživači nisu sigurni bi li se takvo djelovanje očitovalo i kod ljudi.

Zdravlje kože

Kurkuma ima i antimikrobne učinke. Istraživanja obećavaju po pitanju primjene na koži gdje može pomoći u liječenju niza stanja uključujući akne, ekcem, psorijaza, starenje.

Uveitis (upala očne šarenice)
Preliminarne studije sugeriraju da kurkumin može pomoći u tretiranju upale očne šarenice te da može biti podjednako učinkovit kao i kortikosteroidi koji se uobičajeno propisuju za liječenje uveitisa. No, ipak je potrebno više istraživanja.

Opće zdravlje mozga

Kurkumin također može poboljšati pamćenje i opće zdravlje mozga. Rane studije pokazuju da redovita konzumacija umjerenih količina kurkumina može pomoći u povećanju moždanih kemijskih supstancija koje su povezane s boljim formiranjem pamćenja i rastom.

Neurodegenerativna oboljenja

Snažno protuupalno, antioksidativno i cirkulatorno djelovanje može pomoći u prevenciji i liječenju neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu i druga stanja.

Poznato je da u procesu razvoja Alzheimerove bolesti ulogu imaju upala i oksidativno oštećenje te da kurkumin ima koristan učinak na oboje. U dodatku, istraživanja sugeriraju da kurkumin može pomoći u čišćenju proteinskih nakupina zvanih amiloidni plakovi koji su uzrokovani bolešću.
Može li kurkumin usporiti ili čak spriječiti progresiju Alzheimerove bolesti kod ljudi trenutačno nije poznato  i potrebna su daljnja istraživanja.

Depresija i anksioznost

Iako nije alternativa tretmanima poput psihoterapije i lijekova, klinička ispitivanja pokazala su obećavajuće rezultate učinka kurkumina na ublažavanje simptoma depresije i tjeskobe.

Uzroci depresije su kompleksni, ali znanstvenici vjeruju da zdravstvena stanja poput upale, hipotireoze i oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima mogu pridonijeti slabljenju mentalnog zdravlja, a kurkumin sve to može ublažiti.

Njegovi pozitivni učinci na mozak uključuju jačanje neurotransimtera serotonina i dopamina, smanjenje upale i  podržavanje plastičnosti mozga. To sugerira da bi mogao biti učinkovit antidepresiv.

Depresija je također povezana sa sniženom razinom BDNF-a i smanjenjem hipokampusa, dijela mozga koji ima ulogu u učenju i pamćenju. S obzirom da kurkumin može pomoći jačati razinu BDNF-a, potencijalno može spriječiti neku od ovih promjena.

Kurkumin je također izvor omega-3 masnih kiselina koje su u pozitivnoj korelaciji s kognitivnim zdravljem.

U studiji na životinjama iz 2018. također se uočilo da kurkumin može smanjiti anksioznost, stoga su potrebne daljnje studije na ljudima koje bi to potvrdile.

Starenje i kronične bolesti

Ako kurkumin zaista može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti, može pridonijeti produženju životnog vijeka. To sugerira da kurkumin ima potencijal suplementa koji odgađa starenje.

S obzirom da se vjeruje kako oksidacija* i upala imaju ulogu u starenju, smatra se da kurkumin može imati učinke koji su daleko iznad puke prevencije bolesti.

*Oksidativno oštećenje - prisustvo slobodnih radikala, nestabilnih i visoko reaktivnih molekula koje stupaju u reakciju s važnim organskim molekulama kao što su masne kiseline, proteini ili DNA, i jedan su od mehanizama u podlozi starenja i brojnih bolesti.

Upotreba i djelotvornost kurkume

MOGUĆE UČINKOVITA ZA

  • Peludna groznica. Čini se da uzimanje kurkume na usta ublažava simptome kao što su kihanje, svrbež i curenje iz nosa, kongestija nosa.
  • Loša probava. Uzimanje kurkume kod nekih osoba može poboljšati lošu probavu (usporena probava, osjećaj punoće, nadimanje). Kurkumin uzet na usta može djelovati slično kao lijek omeprazol.
  • Depresija. Većina istraživanja pokazuje da uzimanje kurkumina smanjuje simptome depresije kod osoba koje već uzimaju neki antidepresiv.
  • Povišena razina kolesterola i drugih lipida u krvi (hiperlipidemija). Uzimanje kurkume na usta čini se da snižava razinu triglicerida. Međutim, upitno je djelovanje kurkume na razinu kolesterola.
  • Nealkoholna ciroza jetara. Uzimanje ekstrakta kurkume može smanjiti razinu markera oštećenja jetara kod osoba s ovim stanjem. Čini se i da prevenira daljnje nakupljanje masti u jetrima.
  • Upala sluznice usne šupljine (oralni mukozitis). Uzimanje kurkumina na usta ili u obliku pastila ili otopine za ispiranje usta čini se da prevenira upalu i oticanje u ustima tijekom radioterapije tumora.
  • Osteoartritis. Uzimanje ekstrakta kurkume na usta ili zajedno s drugim biljnim pripravcima može ublažiti bol i poboljšati funkciju kod osoba s osteoartritisom koljena. U smislu smanjenja bolova, kurkuma može djelovati jednako dobro kao ibuprofen, ali ne čini se da djeluje jednako dobro kao diklofenak.
  • Svrbež. Uzimanje kurkume na usta može ublažiti svrbež izazvan različitim stanjima. 

 
MOGUĆE NEUČINKOVITA ZA

  • Alzheimerova bolest. Uzimanje kurkume ili kurkumina na usta čini se da ne poboljšava simptome Alzheimerove bolesti.
  • Čir na želucu. Uzimanje kurkume čini se da ne poboljšava simptome želučanog ulkusa. U stvari, postoje neki podaci da može pojačati proizvodnju želučane kiseline i pogoršati postojeće stanje.


Postoji interes za uzimanjem kurkume za brojne druge namjene, međutim nema dovoljno pouzdanih informacija koje bi potvrdile njezinu učinkovitost.

Nuspojave

Primjena biljnih pripravaka može imati nuspojave ili stupiti u interakciju s drugim biljkama, suplementima ili preparatima. Iz tog razloga, biljne pripravke treba uzimati s oprezom i pod nadzorom zdravstvenog djelatnika.

Kad se uzima na usta

Kurkuma je VJEROJATNO SIGURNA kad se uzima kratkoročno. Proizvodi na bazi kurkume u dozi do 8 grama kurkumina dnevno čini se da su sigurni ako se uzimaju do dva mjeseca. Uzimanje do 3 grama kurkume dnevno čini se sigurno ako se uzima do tri mjeseca.

Kurkuma obično ne izaziva ozbiljne nuspojave. Neke osobe mogu imati blage nuspojave kao što su nervoza želuca, mučnina, proljev ili vrtoglavica. Ove nuspojave su češće u slučaju uzimanja većih doza.

Ako se kurkuma i kurkumin uzimaju u formi dodatka prehrani u velikoj količini i dugo vremena mogu uzrokovati nervozu želuca, a u ekstremnim slučajevima i čir na želucu.

Kad se primjenjuje na koži

Primjena kurkume na koži ČINI SE SIGURNA. Moguće je sigurna kad se koristi u usnoj šupljini u obliku otopine za ispiranje.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Primjena biljnih pripravaka može imati nuspojave ili stupiti u interakciju s drugim biljkama, suplementima ili preparatima. Iz tog razloga, biljne pripravke treba uzimati s oprezom i pod nadzorom zdravstvenog djelatnika.

Kad se primjenjuje u rektum. Primjena kurkume je vjerojatno sigurna kad se primjenjuje kao klizma (enema).

Trudnoća. Kurkuma se koristi kao začin u malim količinama. Ali moguće je nesigurno uzimati je u većim količinama u obliku nekog ljekovitog sredstva tijekom trudnoće. Može izazvati krvarenje ili kontrakcije maternice što je rizično za trudnoću. Uzimanje kurkume u trudnoći se ne preporučuje.

Dojenje. Kurkuma se u koristi kao začin u malim količinama. Nema dovoljno prihvatljivih dokaza da je uzimanje terapijske količine kurkume tijekom dojenja sigurno. Uzimanje kurkume tijekom dojenja se ne preporučuje.

Problemi sa žučnim mjehurom. Kurkuma može pogoršati probleme sa žučnim mjehurom. Preporučuje se ne uzimati kurkumu u slučaju postojanja žučnih kamenaca ili opstrukcije žučnih vodova. Osobe koje imaju žučne kamence ili opstrukciju protoka žuči trebaju se savjetovati s liječnikom prije primjene kurkume.

Poremećaj zgrušavanja krvi. Kurkuma može usporiti proces zgrušavanja krvi, što može povećati rizik od krvarenja kod osoba s poremećajem zgrušavanja krvi.

Šećerna bolest. U slučaju postojanja šećerne bolesti potrebno je savjetovati se s liječnikom jer kurkuma može sniziti vrijednost šećera u krvi. Ako se uzima s lijekovima za snižavanje šećera u krvi može dovesti do hipoglikemije (snižene vrijednosti šećera u krvi).

Hormonski osjetljiva stanja (rak dojke, rak maternice, rak jajnika, endometrioza, miom maternice). Kurkuma sadrži kurkumin koji može djelovati slično hormonu estrogenu. Teoretski gledano, to može imati učinka na hormonski osjetljiva stanja. Dok se ne sazna više, u ovim stanjima kurkumu treba uzimati s oprezom kako se stanje ne bi pogoršalo.

Neplodnost. Kurkuma može sniziti razinu testosterona i smanjiti pokretljivost spermija. To može smanjiti plodnost. Osobe koje planiraju trudnoću trebaju uzimati kurkumu s oprezom.

Jetrene bolesti. Postoji sumnja da kurkuma može oštetiti jetra, posebice kod osoba s hepatitisom, ili smanjiti ili blokirati protok žuči (kolestaza). Zbog sumnje na oštećenje jetara, provedeno je ispitivanje sigurnosti sastojaka kurkume i samog kurkumina, temeljem kojih dostupni dokazi upućuju da je rizik od oštećenja jetara uslijed uzimanja kurkume ili kurkumina u medicinskim dozama nizak. Rizik može biti veći kod primjene proizvoda s boljom apsorpcijom i bioraspoloživošću i/ili ako se uzima u višim dozama. Osobe s postojećim ili prethodnim problemima s jetrom su pod većim rizikom da razviju ovu rijetku nuspojavu. Čini se da rizik od oštećenja jetara nije vezan uz primjenu kurkume u uobičajenoj količini u prehrambene svrhe. Ako se uzimaju preparati ili dodaci prehrani na bazi kurkume i/ili kurkumina treba biti svjestan rizika oštećenja jetara. Iako je oštećenje jetara rijetka nuspojava, može biti vrlo ozbiljna. Ipak, rizik je manji ako se prepoznaju rani znakovi i prekine primjena preparata ili dodatka prehrani. Potrebno je odmah prestati s uzimanjem i potražiti medicinski savjet u slučaju pojave nekog od sljedećih simptoma:
U slučaju prethodnih ili postojećih problema s jetrima, iz predostrožnosti bi trebalo izbjegavati primjenu preparata ili dodataka prehrani na bazi kurkume i/ili kurkumina.

Operativni zahvat. Kurkuma sprječava sljepljivanje trombocita i može usporiti proces zgrušavanja krvi te dovesti do pojačanog krvarenja tijekom ili poslije operacije. Kurkumu treba prestati uzimati najmanje dva tjedna prije planiranog termina operacije.

Kurkuma - interakcije

UMJERENA INTERAKCIJA

Budite oprezni s ovom kombinacijom.

Lijekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) stupaju u interakciju s kurkumom

Kurkuma može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje kurkume zajedno s antikoagulansima može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.

Lijekovi za šećernu bolest (antidijabetici) stupaju u interakciju s kurkumom

Kurkuma može sniziti razinu šećera u krvi. Uzimanje kurkume zajedno s antidijabeticima može uzrokovati prejako sniženje razine šećera u krvi. Potrebno je pratiti razinu šećera u krvi.

Talinolol stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može smanjiti apsorpciju talinolola. Uzimanje kurkume zajedno s talinololom može smanjiti djelotvornost talinolola.

Sulfasalazin stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može pojačati apsorpciju sulfasalazina. Uzimanje kurkume zajedno sa sulfasalazinom može pojačati učinak i nuspojave sulfasalazina.

Takrolimus stupa u interakciju s kurkumom

Varfarin stupa u interakciju s kurkumom

Varfarin se koristi za smanjivanje zgrušavanja krvi. Uzimanje kurkume zajedno s varfarinom može pojačati njegov učinak i povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.

Lijekovi za liječenje karcinoma (alkilatni agensi) stupaju u interakciju s kurkumom

Kurkuma je antioksidans. Postoje sumnje da antioksidansi mogu smanjiti djelotvornost nekih lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma. Ako uzimate lijekove protiv karcinoma, savjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume.

Amlodipin stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može pojačati apsorpciju amlodipina. Uzimanje kurkume zajedno s amlodipinom može pojačati učinak i nuspojave amlodipina.

Lijekovi koji mogu oštetiti jetra (hepatotoksični lijekovi) stupaju u interakciju s kurkumom

Kurkuma može oštetiti jetra. I neki lijekovi mogu oštetiti jetra. Uzimanje kurkume zajedno s hepatotoksičnim lijekovima može pojačati rizik od oštećenja jetara.

Tamoksifen stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može smanjiti apsorpciju tamoksifena. Uzimanje kurkume zajedno s tamoksifenom može smanjiti djelotvornost tamoksifena.

Lijekovi koji smanjuju produkciju želučane kiseline stupaju u interakciju s kurkumom

Kurkuma može interferirati s lijekovima koji smanjuju želučanu kiselinu i tako dovesti do pojačane produkcije. Uključuje cimetidin, famotidin, ranitidin, esomeprazol, omeprazol, lansoprazol.

BLAGA INTERAKCIJA

Budite oprezni s ovom kombinacijom.

Lijekovi koji se metaboliziraju u jetrima (Citokrom P4501A1 {CYP1A1} supstrat) stupaju u interakciju s kurkumom

Neki lijekovi se razgrađuju u jetrima. Kurkuma može promijeniti brzinu razgradnje tih lijekova. To može promijeniti učinke i nuspojave tih lijekova.

Lijekovi koji se metaboliziraju u jetrima (Citokrom P4501A2 {CYP1A2} supstrat) stupaju u interakciju s kurkumom

Neki lijekovi se razgrađuju u jetrima. Kurkuma može promijeniti brzinu razgradnje tih lijekova. To može promijeniti učinke i nuspojave tih lijekova.

Lijekovi koji se metaboliziraju u jetrima (Citokrom P4503A4 {CYP3A4} supstrat) stupaju u interakciju s kurkumom

Neki lijekovi se razgrađuju u jetrima. Kurkuma može promijeniti brzinu razgradnje tih lijekova. To može promijeniti učinke i nuspojave tih lijekova.

Estrogen stupa u interakciju s kurkumom

Velika količina kurkume može interferirati s učincima estrogena. Uzimanje kurkume zajedno s estrogenom može smanjiti učinke estrogena. Neki lijekovi s estrogenom sadrže konjugirani konjski estrogen, etinil, estradiol i druge.

Norfloksacin stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može pojačati apsorpciju norfloksacina. Uzimanje kurkume zajedno s norfloksacinom može pojačati učinak i nuspojave norfloksacina.

Lijekovi koji ulaze u stanicu pomoću stanične pumpe (P-glikoprotein supstrat) stupaju u interakciju s kurkumom

Neki lijekovi ulaze i izlaze iz stanice pomoću tzv. stanične pumpe. Kurkuma može promijeniti način funkcioniranja pumpe i tako promijeniti količinu lijeka koji ostaje u tijelu. U nekim slučajevima to može promijeniti učinke i nuspojave lijeka.

Paklitaksel stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može promijeniti količinu paklitaksela koja ostaje u tijelu. Uzimanje kurkume zajedno s paklitakselom  može promijeniti učinke i nuspojave paklitaksela. Ipak, ne čini se da je to zabrinjavajuće.

Docetaksel stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma može pojačati apsorpciju docetaksela. Uzimanje kurkume zajedno s docetakselom može pojačati učinak i nuspojave doectaksela.

Gliburid stupa u interakciju s kurkumom

Kurkuma sadrži kurkumin. Kurkumin može sniziti razinu šećera u krvi. Gliburid se također uzima za sniženje razine šećera u krvi. Uzimanje kurkumina zajedno s gliburidom može povisiti razinu šećera u krvi. Potrebno je pratiti razinu šećera u krvi. Moguće je da će biti potrebno promijeniti dozu
gliburida.

Losartan stupa u interakciju s kurkumom

Istodobno uzimanje kurkume s losartanom može pojačati učinak i nuspojave losartana.

Doziranje

Studije su pokazale da se učinci kurkume baziraju na količini kurkumina. Neke kurkuma vrste imaju više, a neke manje kurkumina.

Neke studije su proučavale što se događa kada ljudi uzmu 400 do 500 mg kurkumina dnevno. Dvije čajne žlice kurkume sadrže oko 400 mg kurkumina, ali ta količina može varirati ovisno o kvaliteti začina. Treba znati da kurkumin sam po sebi često neće dovesti do boljeg zdravlja, jer će se većina brzo razgraditi i proći kroz crijeva tako da ga tijelo ne može dobro apsorbirati ili iskoristiti.

Suplementi su popularna alternativa i pružaju točniju količinu kurkumina. Kad birate dodatak prehrani s kurkumom važno je odabrati pouzdane robne marke, s tim da treba znati da ne postoji standardna ili preporučena doza koju bi trebalo uzimati svaki dan. Odrasle osobe se trebaju savjetovati sa zdravstvenim radnikom o prihvatljivoj dozi za određeno stanje.

Primjena suplemenata kurkume nije se proučavala na djeci tako da za njih ne postoji preporučena doza.

Suplementi kurkume su dostupni u obliku praha, kapsula, tableta, tekućeg ekstrakta, gela, tinkture i seruma za lice.

Kako uzimati kurkumin

S obzirom da se kurkumin slabo apsorbira u krv, potrebno je poboljšati njegovu bioraspoloživost, (razinu na kojoj tijelo apsorbira neku tvar).

U tom smislu pomaže konzumirati kurkumin s crnim paprom koji sadrži piperin, prirodnu tvar koja poboljšava apsorpciju kurkumina. U stvari, najbolji suplementi kurkumina sadrže i piperin, što ih čini bitno učinkovitijima.

Kurkuma je topljiva u mastima, što znači da se razgrađuje i otapa u masti ili ulju, a ne u vodi. Kada se veže za mast, tijelo je sporije apsorbira i više kurkumina ulazi u krvotok. Zato je moguće dobra ideja uzimati suplement kurkumina zajedno s obrokom bogatim masnoćama.

Bromelain povećava apsorpciju i protuupalni učinak kurkumina, stoga se često kombinira s proizvodima na bazi kurkume.

Kvercetin, lubičasti biljni pigment koji nalazimo u bobičastom voću, luku i grejpu (uključujući crno vino), je antioksidans koji potiče apsorpciju kurkumina.

Niska razina topline (u vremenu kraćem od 15 minuta) olakšava apsorpciju i pojačava učinke kurkumina.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 23. 4. 2024.
izdvojeni proizvodi