Trenutačan učinak pomlađivanja

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Vesna Utješinović Gudelj dr. med., spec. dermatovenerolog

Injektibilni dermalni fileri, samostalno ili u sinergiji s drugim metodama, daju postojane rezultate, uz zadržavanje osobnosti i ekspresije lica

Starenje, koje na različite načine utječe na naš izgled, rezultat je bioloških procesa i nenadoknadivih molekularnih oštećenja u našim stanicama. Pa iako je riječ o univerzalnom ljudskom iskustvu, svijest o tome uvelike je povezana s civilizacijskim i kulturološkim utjecajima, kao i osobnom životnom filozofijom.

Koža posebno izložena

Involutivni procesi koji prate proces starenja prisutni su u svim slojevima kože i potkožja, što uključuje smanjenu količinu vlakana elastina i kolagena, gubitak volumena i redistribuciju masnog tkiva u pojedinim područjima, resorpciju kosti i gravitacijsku mlohavost. Djelomični gubitak volumena, koji je najčešći u području obraza i kostiju vilice, odražava se na linije cijeloga lica, dajući mu disharmoničan izgled. Koža je, više nego drugi organi, izložena čimbenicima okoliša koji znatno utječu na starenje. Zbog dugotrajna štetnog utjecaja ultraljubičastog zračenja dolazi do fotostarenja, atrofije i nastanka statičkih i dinamičkih bora lica, nepravilnosti i pigmentacija.

Ublažavanje tragova vremena

Naši pacijenti dolaze u dermatološku ordinaciju s ciljem pomlađivanja i vraćanja svježine i punoće kože. Među korektivnim zahvatima u posljednja dva desetljeća prevladavaju nekirurške metode u odnosu na kirurške. Tome svjedoče podaci o učinjenim nekirurškim postupcima podmlađivanja koji svake godine rastu u brojkama i postocima, po čemu je SAD na prvome mjestu, i to zbog stava o starenju kao nepoželjnom fenomenu koji narušava ljepotu. Nekirurškim metodama sve brojnije mogućnosti pružaju napredne tehnologije, proizašle iz biotehnoloških i nanotehnoloških dostignuća, kao i genetskog inženjeringa u području estetske dermatologije.

Jedan od učinkovitih postupaka pomlađivanja, remodeliranja i volumiziranja pojedinih dijelova lica je filer. Injektibilni dermalni fileri ili kožni implantati sve se više prihvaćaju kao nekirurške korekcije, koji samostalno ili u sinergiji s drugim metodama daju postojane rezultate, uz istodobno zadržavanje osobnosti i ekspresije lica. Namijenjeni su korekciji statičkih i dinamičkih bora, modeliranju i popunjavanju dubljih anomalija i kožnih uleknuća. Zbog svog učinka, brzo su zauzeli važnu ulogu u estetskim zahvatima i postali iznimno popularni među pacijentima različitih dobnih skupina. Za pacijente koji planiraju pomlađivanje lica injiciranjem dermalnih filera, najveća prednost je što je nakon zahvata učinak korekcije bora ili popunjavanja defekta trenutačno uočljiv.

Prema statističkim podacima Američke dermatološke akademije (American Academy of Dermatology, AAD), u SAD-u se tijekom jedne godine provede više od 1,5 milijuna estetskih postupaka upotrebom dermalnih filera, s tendencijom rasta iz godine u godinu.

U SAD-u je 1981. Američka uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) odobrila prvi injektibilni kolagenski filer životinjskog podrijetla, čije je alergološko testiranje bilo obvezno, a vijek trajanja oko tri mjeseca. S obzirom na moguće alergijske reakcije i kratak vijek trajanja, njegov pravi potencijal pokazao se tek nakon pojave novih dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline, s novim konceptom i inovativnim mogućnostima.

Iznimna svojstva

Hijaluronska kiselina (HA) je polisaharid u vezivnom tkivu koji ima iznimna svojstva privlačenja i zadržavanja molekula vode. S obzirom na to da je u tkivima podložna enzimskoj razgradnji i brzoj resorpciji, u kožnim implantatima je inkorporirana u gel različite gustoće i koncentracije, te poboljšana stabilizatorima koji je štite od enzimske degradacije i produljuju joj vijek u tkivu. Nakon implantiranja, postupno se oslobađa iz injektiranoga gela i razgrađuje istim biološkim mehanizmom kao i tkivna.

Ovisno o koncentraciji, hijaluronski implantati mogu biti dermalni, subdermalni, subkutani i supraperiostalni. Pri odabiru vrste hijaluronskog implantata moraju se uzeti u obzir sve njegove fiziološke osobine, hipoalergenost, bezbolnost, najmanji mogući rizik od nuspojava i postojanost postignute korekcije. Uz to, odabir ovisi o njegovu smještaju u tkivu i planiranoj korekciji i/ili augmentaciji (povećanju). Treba imati na umu da prethodna injiciranja trajnih neresorbirajućih i silikonskih implantata znatno ograničavaju mogućnost korekcije.

Profesionalni izazov

U planiranju estetske korekcije manjeg segmenta lica, usana, obraza ili bora, treba sagledati cjelokupni izgled kako bi se sačuvali simetrija i harmonija, a u isto vrijeme zadovoljile individualne potrebe pacijenta.

Iako nije nužno, dvadesetak minuta prije samog injiciranja primjenjuje se anestetik u obliku kreme koji umanjuje osjet nelagode tijekom postupka. Najčešća popratna nuspojava, koja vrlo brzo spontano nestaje, je blago crvenilo.

Za svakog operatera injiciranje hijaluronskih implantata veliki je izazov. Naime, klinički protokoli su jasni i nezaobilazni, ali mogućnost kreacije unutar zacrtanih okvira ostavlja dovoljno prostora za profesionalnu realizaciju i zadovoljstvo učinjenim. I to prije svega radi zadovoljstava pacijenta trenutačnom preobrazbom, koja na njega djeluje poticajno, vraća mu samopouzdanje i utječe na podizanje kvalitete života.

Datum objave članka: 1. 2. 2011.