Alge - prehrambena vrijednost

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Matilda Ivaniš Knez dipl. ing. preh. teh.

Alge se koriste kao dodatak mnogim proizvodima, snažni su čistači organizma, a dokazano je i njihovo antikancerogeno djelovanje

Suživot s algama

Je li vam poznato da 80 posto biomase na našem planetu pripada algama? Da nije bilo algi koje razgrađuju ugljični dioksid, ne bi se mogao razvijati život na Zemlji, a bez njihova postojanja povećao bi se i efekt staklenika. Uz to, u usporedbi s višim biljkama, fotosinteza kod algi deset je puta veća i one proizvode gotovo sav kisik sadržan u atmosferi.

Danas su poznati deseci tisuća algi, koje se dijele u dvije osnovne grupe: makro i mikroalge. Makroalge dosežu dužinu od 50 do 100 metara, sastoje se od odvojenih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma, vrlo brzo stvaraju nove kolonije. Mikroalge, u kojima je skrivena informacija o razvitku života, samostalna su vrsta između bakterija i biljaka, te se smatraju najstarijim bićima na Zemlji (3,5 milijarde godina).

Ako mislite da dosad nikad u životu niste jeli alge, vjerojatno griješite, jer se alge koriste u industriji hrane kao dodatak mnogim proizvodima, kao što su sladoled, čokoladno mlijeko, preljevi za salate i slastice. Morske alge bogatije su mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, kao i vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, ali i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća.

Alge su i snažni čistači organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da čiste naše tijelo čak i od radioaktivnih zračenja. Znanstvenici su otkrili da natrij alginat u algama do 84 posto reducira apsorpciju radioaktivnog stroncija. U tradicionalnoj kineskoj medicini alge su bile korištene za smanjenje oteklina, tumora i tjelesne težine, a postoje i mnoge studije koje dokazuju njihovo antikancerogeno djelovanje.

Hranjiva i farmakološka svojstva algi

Spirulina

Jedna od najpoznatijih i vrlo važnih algi za zdravlje je Spirulina, koja je ime dobila zbog svog oblika sličnog spirali. Spirulina, jednostanična modrozelena alga koja se koristi još od vremena Asteka, bogat je izvor proteina, vitamina, aminokiselina, minerala i drugih nutrijenata. Najčešće se koristi kao dodatak prehrani, koji mogu konzumirati i trudnice, dojilje i djeca, a novija istraživanja pokazuju da, osim hranjivih, posjeduje i druga, farmakološka svojstva.

Istraživanja in vitro i in vivo pokazala su da je učinkovita u tretmanu alergija, upalnih procesa, imunodeficijencije, anemije, hiperglikemije, hiperlipidemije, oštećenja jetre, te bolesti srca i krvožilnog sustava. Ta farmakološka svojstva pripisuju se samoj Spirulini ili njezinim komponentama, koje uključuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, alfa-tokoferol, fitocijanin, spojeve fenola i Ca-spirulan. Istraživanja pokazuju da Spirulina ima i preventivno djelovanje na oštećenje mišića, te da pozitivno djeluje na izdržljivost kod fizičkog napora, povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Dvostruko slijepim, placebom kontroliranim ispitivanjem pokazano je da je Spirulina korisna i za regulaciju prekomjerne težine, jer smanjuje osjećaj gladi, ubrzava metabolizam i smanjuje razinu kolesterola. Uz to, štiti gušteraču i stanice koje proizvode inzulin, čime stabilizira šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa.

Svjetska zdravstvena organizacija Spirulinu smatra potencijalnom hranom u rješavanju problema gladi, a NASA je čak razmatra kao hranu koja bi se koristila u svemiru. Prema njihovu mišljenju, bila bi idealna namirnica koja bi se uzgajala u zatvorenom sustavu svemirske stanice jer raste iznimno brzo, zauzima jako malo prostora i mogla bi se hraniti otpadom za reciklažu, a davala bi kisik i hranjive sastojke.

HRANJIVA VRIJEDNOST SPIRULINE

- 3900 posto više beta-karotena u usporedbi s mrkvom; sadrži i druge karotenoide, poput zeaksantina i beta-kriptoksantina
- oko 2300 posto više organskog, lako probavljivog željeza u odnosu na špinat
- esencijalna gama-linolenska kiselina, iznimno važna za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava.


Chlorella

Još jedna alga, izrazito korisna za ljudski organizam, je zelena jednostanična slatkovodna alga Chlorella, koja proizvodi proteine, vitamine i druge fitonutrijente. Ispitivanja na Chlorelli pokazala su da je bogata fitokemikalijama, poput karotenoida, klorofila, tokoferola i ubikvinona, što se povezuje s njezinim antioksidativnim djelovanjem. Dokazano je i da preparati na bazi Chlorelle znatno smanjuju sistolički i dijastolički tlak, da pomaže u prevenciji i liječenju anemije jer sadrži i velike količine folata, vitamina B12 i željeza, te da pomaže u uravnoteženju pH organizma jer je alkalna namirnica.

Astaksantin - važan aktivni sastojak

Kad govorimo o algama, nužno je spomenuti njihov aktivni sastojak - astaksantin - koji ih štiti od sunčeve svjetlosti. Taj sastojak vrlo je jak antioksidans i ima snažno protuupalno djelovanje. Ispitivanja pokazuju da smanjuje oksidaciju lipida i proteina, djeluje protektivno na krvne žile i usporava nastanak ateroskleroze, te povoljno djeluje na smanjivanje visokoga krvnog tlaka. Također je izvrsna zaštita za osjetljivu i alergijama sklonu kožu (npr. na sunce).

Dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje, provedeno na muškarcima kod kojih je dokazana neplodnost zbog loše kvalitete sperme, pokazalo je da prirodni astaksantin iz alge Haematococcus pluvialis poboljšava kvalitetu sjemena neplodnih muškaraca i povećava njihovu plodnost.

Nova područja primjene algi

Zanimljivo je da se u posljednje vrijeme provode ispitivanja koja ističu potencijalno veliku važnost algi na posve novom području - za proizvodnju svjetla. Alge bi tada imale dvostruko pozitivno djelovanje: osigurale bi emisiju besplatnog svjetla koristeći ugljični dioksid, što bi bilo posebno zanimljivo za mjesta koja su ujedno i najzagađenija, kao što su ulice i javne garaže u većim gradovima.

Datum objave članka: 1. 6. 2013.