KARCINOM PROSTATE: seksualna aktivnost nakon operacije

Stručne zanimljivosti

Rak prostate najčešći je karcinom kod muškaraca. Iako liječenje ovog oblika raka može biti vrlo uspješno, postoji mogućnost neželjene nuspojave poput erektilne disfunkcije. Međutim, novi postupak mogao bi biti ono što su mnogi muškarci čekali.  

Otprilike jednom od devet muškaraca će se u nekom trenutku života dijagnosticirat rak prostate. Nakon 65. godine ta brojka se penje na šest od deset. Iako je operacija često učinkovit tretman, poslije operacije se može pojaviti za muškarca vrlo neugodan problem - erektilna disfunkcija.
 
Dr. Richard Gaines, koji se bavi preventivnom medicinom, kaže: „Danas je ova tema manje tabu nego prije dvadeset godina, ali zbog nje još uvijek postoji osjećaj neugode. Liječnicima je neugodno postaviti pitanje na tu temu svojim pacijentima.“
 
Standardnom operacijom, poznatom kao prostatektomija „koja štedi živce“, uklanjaju se prostata i sjemeni mjehurići (vesiculae seminales). Studije su pokazale da polovina muškaraca koji prije operacije mogu imati erekciju neće dugoročno moći održati tu sposobnost. Određeni lijekovi pri tome mogu pomoći, ali ne rješavaju problem. „To su samo pomagala", nastavio je dr. Gaines.
 
Sada su australski liječnici izveli operaciju za koju se čini da radi obrat kad je u pitanju erektilna disfunkcija. Takozvana „end-to-end“ operacija uključuje uklanjanje suralnog živca (osjetilni živac u donjem dijelu tijela, koji se nalazi u blizini glavne vene safene, a može početi bilo gdje od koljena do ispod gležnja) s pacijentove noge i postavljanje pored bedrenog živca u bedru tako da nova vlakna prerastu u spužvasto tkivo penisa. U studiji na 17 pacijenata koji su imali prostatektomiju, u 71 posto njih je došlo do obnavljanja erektilne funkcije, dok su dva sudionika postigla prvu erekciju u 12 godina. Ovaj novi postupak bi u budućnosti mogao promijeniti seksualni aspekt mnogim muškarcima.
 
Jedine nuspojave prijavljene s ovim novim postupkom bile su dvije manje rane infekcije i tri pacijenta s privremenom slabošću četveroglavog mišića natkoljenice (kvadricepsa). Istraživači kažu da je ova tehnika mnogo manje invazivna od operativnog zahvata ugrađivanja proteze penisa.

 www.ivanhoe.com

Datum objave članka: 4. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi