KOLNJACI: inspiracija razvoju nove skupine antiparazitika?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Postoji mogućnost da maleni vodeni beskralježnjaci nude rješenje za razvoj lijekova koji bi sprječavali širenje puževe groznice, bolesti zastupljene u tropskim krajevima

Puževa groznica ili shistosomijaza parazitska je bolest koju uzrokuje nekoliko vrsta slatkovodnih crva roda Shistosoma, i to tako da penetriraju kroz ljudsku kožu i ulaze u krvotok. Prije nego što mogu inficirati ljude, paraziti moraju inficirati vodene puževe u kojima se razvijaju u larve (ličinke), stadij životnog ciklusa parazita koji ima sposobnost inficiranja ljudskog organizma. Desetljećima su znanstvenici koji su proučavali puževe zaražene parazitima, bili frustrirani kada bi im uzorci bili kontaminirani mikroskopski malenim beskralježnjacima zvanima kolnjaci (engl. rotifers). Razlog frustraciji bila je činjenica da su kolnjaci paralizirali larve, čime je bilo onemogućeno širenje infekcije na ostale organizme, a samim time i nastavak istraživanja.

Schistosoma mansoni samo je jedna od 10 vrsta crva koji mogu uzrokovati shistosomijazu. Ta bolest pogađa više od 200 milijuna ljudi, a zastupljena je u tropskim područjima Afrike, Bliskog istoka, Južne Amerike i Kariba. Ako se odmah ne počne s odgovarajućom terapijom, može doći do razvoja groznice, kroničnog oštećenja jetre, abdominalnih bolova i anemije.

Crvi žive u krvnim žilama gdje polažu jajašca i putuju krvotokom. Većina jajašaca završi u jetri gdje uzrokuju upalu, a tek ih se dio izlučuje stolicom. Širenje infekcije odvija se u nehigijenskim uvjetima, odnosno tako da su osobe u kontaktu s vodom kontaminiranom fecesom druge zaražene osobe.

Dana 17. listopada 2019. godine objavljen je rad u kojem su znanstvenici otkrili molekulu odgovornu za paralizu larvi koju izlučuju kolnjaci. Larve vrste Schistosoma mansoni paralizirane su unutar 30 sekundi nakon potapanja crva u vodu koja sadrži izuzetno malene količine spomenute molekule. Dokaz da su larve izgubile mogućnost inficiranja je činjenica da su u tu istu vodu uronjeni i mišji repovi na pola sata te su izvučeni potpuno zdravi, bez prisutnosti parazita.

Skupina znanstvenika zatim je istražila koja je molekula odgovorna za paralizu larvi. U vodi koja se istraživala pronađena je samo jedna molekula odgovorna za paralizu i nazvana SPF (engl. Schistosome Paralysis Factor).

Miševi, čiji su repovi bili izloženi 30 minuta vodi bez SPF-a i inficiranoj crvima, zadobili su u prosjeku 83 crva i njihova jetra bila je oštećena jajašcima shistosoma. S druge strane, miševi čiji su repovi bili izloženi inficiranoj vodi, ali sa SPF-om, nisu bili zaraženi, a njihova jetra ostala je zdrava.

Iako je još uvijek nejasan mehanizam djelovanja SPF-a, ovo je istraživanje udarilo temelje daljnjim istraživanjima metoda tretiranja i prevencije shistosomijaze. Dodatnu važnost istraživanju daje i činjenica da se trenutačno na tržištu nalaze lijekovi koji se temelje samo na ubijanju odraslih vrsta parazita, ali ne i larvi. Stoga bi razvoj lijeka koji bi paralizirao larve zaista bio revolucionarna pojava u svijetu farmakologije.

https://www.sciencenews.org

Datum objave članka: 23. 10. 2019.