SMEĐA MAST: aktivirana hranom

Stručne zanimljivosti

Smeđa mast troši energiju, zbog čega bi mogla biti važna u sprječavanju pretilosti i dijabetesa

Smeđe masno tkivo, s obzirom na to da ima suprotnu funkciju od bijelog masnog tkiva koje pohranjuje energiju u obliku masti u formi triglicerida, predmet je brojnih istraživanja.

Tim istraživača koji je predvodio prof. Martin Klingenspor iz Münchena, istražio je kako obrok bogat ugljikohidratima utječe na aktivnost smeđeg masnog tkiva. Za potrebe studije, ispitanici su analizirani dva puta: jednom nakon izlaganja hladnom stimulansu, a drugi put nakon uzimanja obroka bogatog ugljikohidratima. Uključena je i kontrolna skupina. Mjereni su važni markeri termogeneze prije i poslije, koji ne uključuju samo apsorpciju glukoze i masnih kiselina, nego i potrošnju kisika u smeđoj masti, a korištena je indirektna kalorimetrija u kombinaciji s PET/CT-om.

Rezultati su pokazali da se 10 % dnevnog unosa energije gubi zbog termogenog učinka hrane. Postprandijalna termogeneza nakon jela dolazi ne samo zbog proizvodnje topline tijekom aktivnosti mišića u stijenci crijeva, sekrecije i probavnog procesa, nego je očito prisutna i fakultativna komponenta kojoj pridonosi smeđa mast.

Sljedeći korak eksperimenata bit će saznati je li ta energija jednostavno „izgubljena“ ili ova pojava ima drugu ulogu. Za sada se zna da bi aktivacija smeđeg masnog tkiva mogla biti povezana s osjećajem sitosti.

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 1. 9. 2018.