STUDIJE GENOMA POTVRĐUJU: ono smo što jedemo

Stručne zanimljivosti

Nova studija pokazuje povezanost između našeg tzv. genetskog make upa i metabolizma. Geni reguliraju kako se razlaže hrana koju jedemo, a način razgradnje hrane regulira naše gene.

Međunarodni tim, na čelu s dr. Markusom Ralserom sa Sveučilišta u Cambridgeu i Francis Crick instituta u Londonu, zaključio je da gotovo svi naši geni mogu biti pod utjecajem hrane koju jedemo. Ponašanje naših stanica reguliraju dva bitna čimbenika: genom koji se nalazi u jezgri i metabolizam kao skup kemijskih reakcija potrebnih za održavanje stanica i života. Za provedbu istraživanja tim je odlučio istražiti metabolizam stanica kvasca, koje imaju slične osobine kao i ljudske stanice, pa je njima lakše manipulirati u laboratoriju. Da bi doznali na koji način metabolizam utječe na gene i molekule koje proizvode, istraživači su odlučili mijenjati razinu metabolita (krajnjih proizvoda metaboličke reakcije) u stanicama kvasca. Otkriveno je da promjene staničnog metabolizma utječu na 90 posto stanica kvasca i molekula koje proizvode. Dr. Rasler navodi kako metaboličke stanice imaju veću ulogu nego što se to prije mislilo.

Čini se kako su gotovo svi geni poda utjecajem hranjivih tvari. U nekim slučajevima utjecaj je bio toliko jak da je promjena u metabolizmu imala mogućnost promjene u ponašanju gena. Istraživački tim vjeruje kako bi rezultati istraživanja mogli objasniti zašto ljudi različito reagiraju na isti lijek. Nakon objavljivanja rezultata istraživanja, drugi istraživači navode kako ne dobivaju iste rezultate. Donedavno se mislilo kako su sami istraživači krivi, no sada znamo da i male metaboličke promjene mogu mijenjati rezultat istraživanja. Dr. Rasler zaključuje kako se treba uspostaviti novi laboratorij koji ima bolju kontrolu u procjeni razlika u metabolizmu, čime će se dobivati precizniji i bolji rezultati.

Izvor: http://www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 1. 3. 2016.